1. En el marc del viatge institucional a la República de Corea, el cap de l’Executiu ha visitat el Port de Busan i s’ha reunit amb Kwater, l’agència de gestió de l’aigua del Govern de la República de Corea, amb qui ha abordat qüestions relacionades amb la sequera
  2. També ha conegut el projecte públic de ciutat intel·ligent Eco Delta Smart Village
El president amb el president del Port de Busan. Fotografia: Arnau Carbonell
El president amb el president del Port de Busan. Fotografia: Arnau carbonell
{"name":"2023/11/29/10/27/7f6bece5-b830-4b00-a5ff-ef4f5e63424b.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":"181146"}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat avui que el Govern de la Generalitat ha acordat impulsar la creació d’un grup de treball compartit amb el Port de Busan i el Port de Barcelona per a la introducció de l’hidrogen com a font d'energia en l'àmbit del transport marítim.

El cap de l’Executiu ha fet aquest anunci després de visitar aquest port asiàtic, el principal de Corea del Sud i el sisè més important del món, i reunir-se amb el president i CEO del Port, Joon-suk Kang, i amb els membres del Consell de direcció.

Tal com el president ha explicat, l’ús de l’hidrogen en l'àmbit portuari contribuiria a “la reducció d'emissions contaminants” i també al fet que “el transport de mercaderies per via marítima pugui ser molt més sostenible i pugui contribuir a la reducció de la petjada de carboni i, per tant, a la lluita contra el canvi climàtic".

El grup es desenvoluparà en els pròxims mesos i també hi col·laborarà el Port de Tarragona. Cal destacar que Busan té un acord de cooperació amb el Port de Barcelona des del 2020 per gestionar i explotar un centre logístic a la ZAL de ciutat comtal.

Trobada amb Kwater

En el marc de la tercera jornada del viatge institucional que el president està fent a la República de Corea, Aragonès també s’ha reunit a Busan amb Kwater, l’agència del Govern coreà encarregada del desenvolupament dels recursos hídrics i el subministrament d’aigua, amb qui ha abordat qüestions relacionades amb la gestió de l’aigua i la sequera que viu Catalunya.

El president i la consellera durant la visita a Kwater
El president i la consellera durant la visita a Kwater
{"name":"2023/11/29/11/15/d18c5e25-9289-4d66-b828-9cbcd421c206.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":"103079"}

El president ha assegurat davant dels mitjans de comunicació que, amb la visita, “hem ratificat la bona decisió que vam prendre fa dos anys quan vam anticipar la situació de sequera i vam prendre mesures preventives”. L’activació del Pla Especial de Sequera “ens ha permès que la situació d’emergència s’hagi pogut retardar més d’un any”, ha afirmat el president, i aquest fet ha provocat que “les actuacions que poden tenir més afectació sobre la ciutadania hagin arribat al cap de molt de temps”.

El cap de l’Executiu ha destacat que Catalunya està ara focalitzada, d’una banda, en les infraestructures que permetin obtenir fonts alternatives d’aigua i, de l’altra, en actuacions sobre la millora de l’eficiència del consum. Però que el Govern contempla tots els escenaris, entre els quals també hi ha portar aigua en vaixells. “Si la situació de sequera, malauradament, continua com en els darrers mesos, estem a prop d’haver d’utilitzar vaixells per portar aigua, tot i que no tenim una data prevista”, ha declarat. Respecte a aquesta mesura, el president ha subratllat que s’està en “permanent contacte” amb el Ministeri de Transició Ecològica perquè “serà imprescindible la seva col·laboració” i perquè serà el ministeri qui fixarà el preu d’aquesta aigua.

“Tota l’aigua que no vingui de la pluja té un cost molt més alt. I, per tant, en aquests casos, com és l'aigua que ve amb vaixells, el fet que es pugui aconseguir un preu molt més assequible permetrà també que puguem afrontar la situació de sequera i el proveïment alternatiu d'aigua amb una major capacitat econòmica”, ha manifestat.

Kwater s’ha convertit en una entitat referent en gestió de l’aigua a escala mundial amb iniciatives com el tractament d’aigua d’alta eficiència i de baix cost per proveir aigua per a fins industrials.

Eco Delta Smart Village

El cap de l’Executiu també ha tingut l’oportunitat de visitar i conèixer de primera mà el projecte Eco Delta Smart Village, un projecte públic que consisteix en la construcció d’una ciutat intel·ligent dins la ciutat de Busan. Es tracta del primer experiment de ciutat intel·ligent a la República de Corea i és un dels més ambiciosos del món, amb la previsió d’ocupar uns 11,9 quilòmetres quadrats i hi visquin 76.000 persones.