1. Ha estat possible gràcies a la nova línia d’ajuts del Departament de Cultura, que té la voluntat d’apropar la cultura al territori i que tothom hi tingui accés
  2. La línia compta amb 2,17 milions d’euros de pressupost i facilita la programació d’espectacles professionals d’arts en viu a municipis de fins a 1.000 habitants

Set micropobles de la vegueria de Barcelona s'han acollit a la nova línia d’ajuts que facilita la programació d’espectacles professionals d’arts en viu en municipis de fins a 1.000 habitants. A tot Catalunya, 413 municipis es beneficiaran d'aquests ajuts. El Departament de Cultura va obrir el passat setembre aquesta nova línia de subvencions, dotada amb 2,17 M€, amb l’objectiu de fer arribar la cultura a tota la ciutadania de Catalunya, apostar per la cultura de proximitat al territori i potenciar el mercat d’artistes i espectacles de petit format.

Els ajuntaments de l'àrea de Barcelona que es beneficiaran d'aquests ajuts són:

Beneficiari

Comarca

Projecte

Import

Ajuntament d'Òrrius

Maresme

Programació d'espectacles d'arts en viu de caràcter professional - Sala Teatre

4.500 €

Ajuntament de Gallifa

Vallès Occidental

Viu la Cultura en viu

4.500 €

Ajuntament de Campins

Vallès Oriental

Programació d'arts en viu 2023-2024

4.500 €

Ajuntament de Montseny

Vallès Oriental

Espectacles professionals d'art en viu

4.500 €

Ajuntament de Santa Maria de Martorelles

Vallès Oriental

Festival d'arts escèniques Guspira

4.500 €

Ajuntament de Tagamanent

Vallès Oriental

Festa de la Primavera

4.465 €

Ajuntament de Vilalba Sasserra

Vallès Oriental

Programa d'espectacles d'arts en viu de caràcters professional a Vilalba Sasserra

4.500 €

Amb aquesta iniciativa, el Departament de Cultura vol reforçar el suport econòmic al món local per tal d’assegurar que els ciutadans de tot el país tenen accés a espectacles en viu de caràcter professional. A més, això també reforça els sectors de les arts escèniques i la música, perquè suposa noves oportunitats de contractació arreu de Catalunya.

Aquesta línia per a micropobles era una reivindicació de l’Associació de Micropobles de Catalunya i suposa un pas endavant i ferm per a l’equilibri cultural, perquè els pobles petits podran gaudir de la cultura en el seu propi municipi.

Cultura accessible per a tothom: un objectiu polític fet realitat

Garantir l'accés a la cultura per a tothom és un dels eixos del Govern per a aquesta legislatura. El Departament està impulsant la cultura arreu de tot el país amb diferents accions per arribar a tot el territori i a tot els públics. Aquesta línia per al foment de l’activitat cultural als micropobles n’és un exemple.

En el marc d’aquestes polítiques d’accés a la cultura, cal destacar també les polítiques culturals adreçades al jovent i la iniciativa Cultura Jove, que permet l’accés de les persones joves a la cultura, amb preus accessibles durant tot l’any; i les línies de cultura comunitària i transformació social; així com la nova línia per a la programació d’espectacles en esdeveniments d'interès agroturístic. Totes formen part de l’estratègia comuna del Departament de Cultura per tal de millorar l’accés a la cultura, dins de la qual destaca l’elaboració de la nova llei de Drets Culturals.