Elena anuncia també que la nova convocatòria d’accés a Bombers que sortirà les properes setmanes s’amplia fins a les 300 places


  {"name":"2023/11/29/13/40/d44ed31c-31a5-4f9f-9042-cb7c4f7ce2db.jpg","author":"Interior","type":"0","location":"0","weight":1169678}

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, ha presidit aquest matí l’acte de lliurament de diplomes de la 24a promoció del curs de formació bàsica per bomberes i bombers de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC).

A l’acte també hi han assistit la secretària general del Departament, Tamara Garcia de la Calle, la directora de l’ISPC, Marta Roca; el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Joan Delort, el cap del cos de Bombers, David Borrell, i el cap de l’Escola de BPCAR, Antonio Ramos, entre d’altres.

Enguany, s’han graduat un total de 250 alumnes, dels quals 11 són dones. Per incrementar el número de dones al cos, el Departament d’Interior ha aplicat una reserva de places per a dones del 40% en les convocatòries d’accés al cos de Bombers, una reserva que ja és vigent en la convocatòria feta pública el mes de gener d’enguany i on, actualment, els aspirants estan en la fase de proves.

El conseller Elena ha destacat que “aquests250 bombers i bomberes són el que necessita el cos.I el cos de Bombers és el que necessita el nostre país”.

Elena ha recordat la importància d’estar molt preparats per fer front al canvi climàtic i la sequera persistent, i en aquest sentit, ha assegurat que “podem traslladar un missatge de tranquil·litat i confiança”.

El conseller també ha fet referència a les 11 bomberes que s’han graduat avui. “No hi pot haver només un 2% de Bomberes, i s’està revertint”. “La feminització no té aturador”, ha afegit.

Per la seva banda, la directora de l’ISPC, Marta Roca, ha donat la benvinguda i s’ha dirigit als graduats: “Podeu estar molt orgullosos de ser mereixedors de l’uniforme que avui porteu, però recordeu que també assumiu una gran responsabilitat. Aquesta professió requerirà al llarg de tota la vida la dedicació i implicació de la que heu demostrat ser capaços al llarg d’aquests mesos a l’Institut”.

8 mesos de formació

El curs de formació bàsica, que es va iniciar el 6 de març, té una durada de 700 hores lectives i pren l’estructura de mòduls i unitats formatives del cicle formatiu de grau mitjà de tècnic en emergències i protecció civil.

La formació capacita l’alumnat a auxiliar i protegir les persones, els béns i el medi ambient; controlar i extingir els incendis utilitzant els mitjans adequats per a intervenir en qualsevol lloc on s'origini una emergència, accident o catàstrofe, i prestar atenció bàsica sanitària en l’entorn prehospitalari. Així mateix, es treballen diverses competències clau com responsabilitat i acceptació de la normativa; relació interpersonal i convivència; autonomia i adaptació al canvi; capacitat de comunicació; organització del treball i planificació; resolució de problemes i presa de decisions; treball en equip, i autocontrol emocional.

La mitjana global dels 250 aspirants ha estat de 31,4 anys (29,5 les dones i 31,5 els homes). Per nivell d’estudis, 160 alumnes han accedit al curs amb estudis universitaris, 53 amb un Cicle Formatiu de Grau Superior i 19 amb batxillerat.

Un cop s’incorporin al cos de Bombers, els 250 aspirants hauran de superar una fase de pràctiques de 600 hores de servei efectiu.