El titular de Recerca i Universitats visita la seu de l’Institut de Ciències Fotòniques a Castelldefels i es reuneix amb la direcció del centre
L’ICFO és un centre de recerca d’excel·lència en l’àmbit de la fotònica amb aplicació en àmbits com ara els nanomaterials, la medicina o les energies renovables
El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha visitat aquest matí la seu de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), centre de recerca CERCA de referència mundial en l’àmbit de les ciències fotòniques, al Parc Mediterrani de la Tecnologia de Castelldefels.El conseller ha mantingut una reunió de treball amb la direcció del centre, encapçalada pel director de l’ICFO, Lluís Torner i ha conegut de primera mà les línies de recerca prioritàries de l’institut i un cop finalitzada la reunió, ha fet un recorregut per les instal·lacions científiques centre.
“L’ICFO és una baula estratègica del sistema català de recerca”, ha sostingut el conseller Nadal, “amb una activitat de recerca que partint de l’estudi de la naturalesa i l’aplicació de la llum estén la seva influència a camps bàsics i aplicats claus com ara la medicina, les tecnologies de la informació o el medi ambient”. El conseller, a més, ha reivindicat “el rol de l’institut per posicionar Catalunya al capdavant de la revolució quàntica, hem de consolidar-nos com un ecosistema de recerca, desenvolupament i innovació en tecnologies quàntiques i l’ICFO hi serà determinant”.
Fiat lux
En funcionament des de l'any 2002, l’ICFO atresora dues dècades de recerca de frontera en les ciències fotòniques i de les seves aplicacions industrials i mèdiques. Les àrees principals d’aplicació són els nanomaterials i les nanotecnologies; les tecnologies quàntiques; els dispositius mèdics i d’imatge i diagnosi avançada; múltiples tipus de sensors; sistemes làser, i l’aprofitament d’energia solar i la cura del medi ambient, entre d’altres.
El patronat del centre està integrat pel Departament de Recerca i Universitats, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Fundació Privada Cellex i la Fundació Privada Mir-Puig. L’ICFO disposa d’una plantilla de 451 treballadors, entre els quals 367 investigadors i investigadores integrats en 25 grups de recerca, i és proactiu en activitats de creació de valor econòmic amb un programa de participació empresarial amb més de 30 membres i la creació d’11 empreses spin-off.
L’ICFO està implicat en diverses iniciatives tecnològiques i de recerca de país com ara la Taula de l'aliança de semiconductors i xips de Catalunya, el lideratge del programa de Comunicació quàntica en el marc dels plans complementaris d'R+D+I finançats pels fons europeus Next Generation EU o el desplegament de l’anella quàntica i el pol de tecnologies quàntiques. També exerceix la coordinació científica i tècnica de la Vall Mediterrània de la Ciència i les Tecnologies Quàntiques, iniciativa del Govern per impulsar l'ecosistema d'R+D+I en tecnologies quàntiques a Catalunya.
Dos líders de grup de l'ICFO, a més, han estat inclosos a la compilació Clarivate Analytics 2023 d'investigadors altament citats. Es tracta del cap del grup Mitigació de CO2 accelerada per fotons, Pelayo García d'Arquer, i del líder del grup de Nano-Optoelectrònica Quàntica, Frank Koppens.
L’actual director de l’ICFO, Lluís Torner, va ser nomenat recentment pel Ple del Parlament de Catalunya com un dels integrants del Consell per a la Recerca i la Innovació de Catalunya (CORICAT), l’òrgan consultiu del Govern en matèria d’estratègiques de ciència i innovació. El centre, a més, va col·laborar amb el Departament de Recerca i Universitats en la producció del vídeo El poder de la llum sobre recerca en fotònica per fomentar vocacions científiques entre els joves dins de la col·lecció RECERCLIPS.