El Comitè Estratègic de l'Agenda Compartida de Lleida treballa de manera col·laborativa per capgirar el despoblament de l'entorn rural i la manca de relleu generacional en sectors estratègics i aposta per una especialització intel·ligent basada en la digitalització i la bioeconomia, que afavoreixi l’aparició de sectors emergents i nous models de negoci

RIS3Cat
Moment de la intervenció de Montse Bergés en l'acte
{"name":"2023/11/29/17/08/cb775426-d677-408a-a94f-8c8bf0535b80.jpg","author":"DTGL","type":"0","location":"0","weight":272006}

La delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés Saura, ha participat avui en la presentació dels objectius i resultats de l’Agenda Compartida de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, en un acte organitzat per la Comissió Europea i el Departament d’Economia i Hisenda a la Llotja de Mar de Barcelona, que ha encapçalat la consellera, Natàlia Mas, i que ha comptat amb la participació del secretari d'Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat de Catalunya, Miquel Puig, i el subdirector d’unitat a la DG Regio de la Comissió Europea, Wolfgang Munch.

Sota el títol “La RIS3CAT en acció: les agendes compartides explicades pels seus protagonistes”, Bergés ha intervingut en la taula on representants institucionals, i portaveus del món empresarial, econòmic i social de la vegueria s’explicava el cas d’èxit de l’agenda de Lleida. En la sessió també hi han pres part el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó; la vicerectora d’Estudiants i Ocupabilitat de la Universitat de Lleida, Montse Rué; el president de la COELL, Josep M. Gardeñes; el president de PIMEC Lleida, Jesús Torrelles; la secretaria general de CC.OO. de Lleida, Cristina Rodríguez; el secretari de Política Social i Ocupació de la UGT de les Terres de Lleida, Ramon Moreno; Albert Puigvert, gerent de l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA); Víctor Falguera, assessor del BIOHUB CAT; Jordi Jové, president d'Alcarràs Bioproductors; Ot Fortuny, director industrial de Zyrcular Foods; tècnics de l’IRTA i l’alcalde d’Alcarràs entre 2011 i 2019, Miquel Serra.

El grup ha presentat tot el treball realitzat en els darrers mesos en la construcció de l’Agenda Compartida de Lleida, el Pirineu i l’Aran i el seu model de governança. Entre altres qüestions, s’ha tractat de les oportunitats que obre el fet de tenir una agenda comuna, del futur de la mateixa i del projecte BIOHUB CAT, com a primer resultat factible d’aquesta Agenda Compartida.

Durant la seva intervenció, Bergés ha explicat el funcionament del Comitè Estratègic de l’Agenda Compartida, grup de treball conegut com a G10, del qual n’ha subratllat que “té identificat que la transformació ha de ser justa i intel·ligent. “Ha de ser un model de transformació que eviti les desigualtats, l’exclusió social i les bretxes de gènere”, ha dir. En aquest sentit, la delegada ha ressaltat que “la identificació d’aquestes prioritats transversals al model de transformació justifica l’impuls de determinades actuacions, com el projecte Dones Transformadores”.

El projecte “Lleida, terra de Dones Transformadores” està impulsat per la Delegació del Govern de Lleida per tal de visibilitzar i impulsar la transformació feminista a l'entorn rural. La iniciativa vol contribuir a promoure una agenda compartida de dones de l’àmbit rural que treballin amb el Govern per superar l’agropatriarcat, trencar amb la doble discriminació pel fet de ser “dones de poble” i visibilitzar les dones rurals més enllà del sector primari.

El G10, un grup de treball per a la transformació econòmica de Lleida

L’Agenda Compartida de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran s’implementa a través del Comitè Estratègic, el G10, que es va constituir a Lleida a finals del passat mes d’abril i que està integrat per les cambres de Comerç de Lleida i Tàrrega, la Generalitat, la Diputació de Lleida, la Paeria de Lleida, la Universitat de Lleida, PIMEC Lleida, COELL i els sindicats UGT-Terres de Lleida i CC.OO. Lleida.

El G10 treballa de manera col·laborativa en la transformació econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, fonamentada en un model competitiu i sostenible d’economia verda, circular i altament digitalitzada, que reforci sectors estratègics i afavoreixi l’aparició de sectors emergents i nous models de negoci, a fi d’assegurar el futur de les properes generacions, amenaçat pel despoblament i l’esgotament d’un model econòmic que no és capaç de generar prou valor afegir per a fixar i atreure població.

Un dels primers reptes del G10 és l’impuls delHub de la Bioeconomia de Catalunya (BIOHUB CAT) des de les terres de Lleida, per tal de promoure-hi la implantació de les bioindústries d’alt valor afegit complementàries de l’activitat agrícola, ramadera, agroindustrial i forestal i generadores de valor compartit.

Cal recordar que el Govern de la Generalitat aposta en ferm perquè Lleida esdevingui la capital de la bioeconomia de Catalunya. L’executiu català entén que és un objectiu estratègic per al país que es lideri des de Lleida l’impuls del pol d’infraestructures i serveis per al desenvolupament de la bioeconomia de Catalunya. En el marc d’aquest plantejament, ja ha fet algunes passes concretes. Ha concedit una subvenció directa de 900.000 euros al Parc Agrobiotech de Lleida per a la posada en marxa del Centre de Serveis per al Desenvolupament Efectiu de la Bioeconomia Circular (BIOHUB CAT) i del Centre d’Innovació Digital Agroalimentari i Forestal de Catalunya (CIDAF CAT), i promou a Alcarràs una planta d’escalat preindustrial, puntera a Europa, per a validació de biotecnologies i bioproductes que permetrà avançar en el desenvolupament de la proteïna alternativa.