Justícia, Drets i Memòria

.

El Memorial Democràtic organitza l'homenatge a la família dels doctors Pujadas, una nissaga marcada per la repressió que es retroba per primera vegada a Catalunya

query_builder   29 novembre 2023 19:27

event_note Nota de premsa

El Memorial Democràtic organitza l'homenatge a la família dels doctors Pujadas, una nissaga marcada per la repressió que es retroba per primera vegada a Catalunya

  1. Després de fugir del règim franquista i establir-se a l’Argentina, la família dels doctors Pujadas i Badell va patir el brutal assassinat de gairebé tots els membres per part de la dictadura militar argentina a la dècada de 1970
  2. El Memorial Democràtic ha recuperat aquesta història familiar de l’oblit i ha aconseguit reunir, per primera vegada, tots els supervivents a l’emblemàtic Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau, l’origen d’un llinatge marcat pel trauma i la perseverança

El Memorial Democràtic ha organitzat un homenatge a la família dels doctors Pujadas, una nissaga marcada per la repressió, al Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau. La història, que s’ha recuperat de l’oblit, ha aconseguit reunir per primera vegada a tots els supervivents a Catalunya.

El director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló, ha posat en valor que “són aquestes històries familiars les que sovint ens permeten reconstruir la memòria democràtica col·lectiva que des del Memorial intentem divulgar”. Tot plegat és un exemple de com la investigació exhaustiva del Memorial Democràtic permet descobrir cròniques de vida, sovint oblidades pel públic general.

A l’homenatge s’han retrobat més de quinze familiars dispersos en diferents continents i ciutats al Recinte Modernista de Sant Pau. Es tracta d’un espai significatiu per a la família, ja que hi ha han passat professionalment diversos membres al llarg de tots aquests anys.

La història de la família Pujadas i Badell està marcada per la repressió, el doble exili i, alhora, per la perseverança en excel·lir en una professió per a la salut. Després de fugir del règim franquista i establir-se a l’Argentina, van patir el brutal assassinat de gairebé tots els membres per part de la dictadura militar argentina a la dècada de 1970. Alguns dels supervivents van tornar a Catalunya.

Durant l’acte de retrobament, anomenat “De l’Hospital de Santa Creu i Sant Pau a l’Argentina: la nissaga dels doctors Pujadas-Badell”, la Maria Eugenia Pujadas, neta del matrimoni original, ha presentat el llibre La Mujer que se hizo hilvanado retazos, escrit per Miguel Cabrera, on explica la seva vida i intenta reconstruir-la teixint una constel·lació d’afectes i moments dolorosos.


Història de la família Pujadas i Badell

Els doctors barcelonins Josep Maria Pujadas i Josefa Badell es van conèixer mentre estudiaven medicina a la Universitat de Barcelona. Van llicenciar-se l’any 1944 i van treballar a l’Hospital de Santa Creu i Sant Pau. Van especialitzar-se en hematologia i van formar-se al laboratori d’anàlisis clíniques del Dr. Josep Vives Mañé. Posteriorment, exerciren la professió al seu propi laboratori d’anàlisis ubicat al pis on residien al carrer Provença.

El matrimoni va tenir tres fills: Josep Maria, Mariano i Ricard. L’any 1953 la família va abandonar Espanya, cap a Argentina, descontents amb el règim franquista, decebuts amb l’exercici de la professió i preocupats pel futur incert i obscur dels seus fills. S’instal·laren primer a Carlos Paz, i posteriorment es traslladaren als afores de la ciutat de Córdoba, on van muntar una granja de reproducció avícola anomenada Cabaña San José. Per decisió pròpia, cap dels dos va exercir mai més la medicina per dedicar-se de ple a la ruralitat d’una granja. A l’Argentina van néixer tres fills més del matrimoni: Maria Àngels, Maria José i Víctor.

Els anys 70 a l’Argentina estan marcats per la violència política i el terrorisme d’estat. L’any 1972 Mariano Pujadas, dirigent polític de la joventut peronista i vinculat al grup guerriller Montoneros, va ser detingut i traslladat al penal de Trelew a la Patagònia. Allà serà assassinat amb dinou presos més el dia 22 d’agost de 1972, sota el govern militar del general Lanusse.

Els doctors Pujadas i Badell van crear a Córdoba la Comisión de Familiares de Presos Políticos, Estudiantiles y Gremiales i, probablement per això, el comando paramilitar Libertadoresde América, germen de la Triple A, va assaltar el domicili i segrestar la família, que va ser portada a un descampat on, el 14 d’agost de 1975, van ser afusellats el matrimoni i els fills Maria José i Josep Maria. La companya d’aquest darrer, Mirta Yolanda Bustos, va sobreviure, però morí uns anys després. Aquella nit van sobreviure Víctor, que llavors tenia onze anys, i Maria Eugenia, filla de Josep Maria i Mirta, que llavors tenia un any i cinc mesos. La petita havia quedat abandonada al seu bressol.

Els tres fills del matrimoni van retornar a Catalunya l’any 1975. Victor Pujadas viu a Barcelona amb la família. Un dels fills estudia medicina. Àngels Pujadas viu a Lleida i un dels seus tres fills, Beatriz, és metgessa. El tercer germà, Ricardo, va morir fa uns anys.

6  

Imatges

Fotografia familiar

Fotografia familiar 194422

.

. 165018

.

. 145796

.

. 127260

.

. 144850

.

. 119067

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia