La secretària general d’Interior, Tamara Garcia, ha inaugurat avui la jornada La recerca: una eina clau en la lluita contra les violències masclistes organitzada pel Gabinet de Seguretat i Polítiques Transversals del Departament d’Interior, liderat per Alba Alfageme, per commemorar el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència vers les Dones.
L’objectiu de la jornada és conèixer la importància d’aquestes recerques i veure’n les aplicacions pràctiques en la intervenció i la prevenció de la violència contra les dones, i està destinada a mossos i mosses d’esquadra, policies locals o professionals que treballen en la xarxa de recursos d’atenció i recuperació integral, entre d’altres.
La cloenda ha anat a càrrec de la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, qui ha afirmat que els biaixos en la recollida i l’anàlisi de les dades, que invisibilitzen al 51% de la població, tenen un impacte de greu en la salut i la garantia dels drets de les dones, i a l'hora també en les polítiques públiques, "si no tenim dades, el problema no existeix i no podem treballar-ho de la millor manera". En aquest sentit, la consellera ha explicat que incorporar la perspectiva feminista en la recerca aplicada per millorar les polítiques públiques suposa detectar bretxes i dèficits, poder fer esmenes, però de manera cabdal, "passem a fer-nos noves preguntes i quan això succeeix, no necessàriament ens serveixen les dades que teníem". La consellera Verge ha recordat la nova convocatòria de recerca per a fomentar els estudis de gènere que es va anunciar aquest mes d’octubre i que s’obrirà en els pròxims dies. "La recerca feminista és, al cap i a la fi, una millor recerca" ha conclòs la consellera d'Igualtat i Feminismes.
Jornada La recerca: una eina clau en la lluita contra les violències masclistes
La Jornada s’ha iniciat amb la conferència principal de la doctora Elisabeth Stanko, criminòloga, acadèmica i investigadora nord-americana que viu i treballa al Regne Unit. Stanko, que va rebre l’Orde de l’imperi britànic pels seus serveis a la policia l’any 2014, té el doctorat pel Graduate Center de la City University de Nova York, ha treballat a les universitats de Clark als EUA, de Brunel i Cambridge i és professora emèrita a Royal Holloway, professora visitant a l’University College de Londres i a la City University també de Londres.
Stanko també ha treballat com a cap de coneixements de l’oficina de policia i criminalitat de l’alcaldia de Londres. Les investigacions de la doctora Stanko han estat descrites com a criminologia feminista, que exploren l’impacte de les àrees de gènere en la llei, la delinqüència i la policia, combinant la criminologia amb els estudis sobre les dones. Va exercir també com a directora del programa d’investigació sobre violència dels anys 1997 a 2002 de l'ESRC (Economic and Social Research Council).
La primera taula rodona ha comptat amb la participació de Celia Santos, subdirectora General Adjunta de Sensibilització, Prevenció i Estudis de la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere del Ministeri d’Igualtat; Sergi Mosteiro, estadístic del Gabinet de Seguretat i Polítiques Transversals; i Olmo Morales, sociòleg especialitzat en gènere i masculinitats i col·laborador del Centre d’Estudi de les Masculinitats i Màster en Metodologia de la investigació en ciències socials.
En la segona taula rodona hi ha participat Maria Kira Estrada, llicenciada en psicologia i criminologia, especialitzada en el tractament de les víctimes i l’impacte davant de fets traumàtics. Ha dirigit diferents unitats d’investigació, fins a arribar a comandar la nova Àrea Central de Violències Sexuals. També s’hi ha comptat amb Patsili Toledo, doctora en Dret Públic per la Universitat Autònoma de Barcelona, que ha treballat com a consultora sobre les respostes davant els feminicidis i la violència sexual per diverses agències de les Nacions Unides; i Barbara Biglia, doctora en Psicologia per la Universitat de Barcelona i professora agregada Serra Hunter al Departament de Pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili, que des de l’any 2005 coordina el Seminari Interdisciplinari de metodologia de recerca feminista.