Direcció General de Comunicació

Dades obertes

Les dades obertes esdevenen una eina de transformació digital per abordar desafiaments globals rellevants

query_builder   1 desembre 2023 10:55

event_note Nota de premsa

Les dades obertes esdevenen una eina de transformació digital per abordar desafiaments globals rellevants

  1. Per primer cop, i coincidint amb el vint-i-cinquè aniversari del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), es poden cercar i visualitzar les dades obertes del Govern segons els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) 


La Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General d’Administració Digital de la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital, ha implementant la integració de les dades obertes amb els ODS de l’Agenda 2030. La iniciativa, fruit de la col·laboració entre secretaries, ha permès publicar un visor que redefineix la manera com s’accedeix i s’analitza la informació de manera que: amplifica la presència dels ODS al portal de dades obertes i els mostra de forma comprensible i visual.

Els conjunts de dades del portal de Dades Obertes, que actualment són 1066, s’han classificat segons els 17 ODS amb l’objectiu de facilitar la consulta i la reutilització d’informació que pugui ser d’utilitat en la planificació o la implementació o seguiment de les accions vinculades als ODS.

A més d’aquesta feina de classificació, s’ha dissenyat un visor que mostra els conjunts de dades obertes classificats segons els ODS i permet combinar cerques per àmbit temàtic, conjunt de dades obertes, departament o entitat publicadora.

El projecte s’ha desenvolupat des de la Direcció General d’Administració Digital, en col·laboració amb la comunitat de responsables de Dades Obertes dels departaments i el suport del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS). La publicació del visor coincideix amb la data en què es compleix el vint-i-cinquè aniversari de la creació del CADS per part del Govern (1 de desembre de 1998).

Classificar dades per ODS: una eina per abordar desafiaments globals

La classificació de conjunts de dades per ODS no només millora l'obertura de bases de dades, sinó que també representa una eina de transformació digital que fa que la informació sigui més accessible, rellevant i útil per abordar desafiaments globals importants. En promoure la transparència i la reutilització de dades, s'enforteix el compromís amb el govern obert i es facilita el treball col·laboratiu per assolir els ODS.

Aquesta iniciativa, que millora la qualitat de les dades disponibles al portal amb informació de valor, augmenta la presència dels ODS al portal de dades obertes de la Generalitat de Catalunya i facilita la cerca i la reutilització dels conjunts de dades relacionats amb els ODS.

El CADS i l’Agenda 2023

L’Agenda 2030 és un full de ruta d’abast mundial amb 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible per avançar cap a una societat global més justa, cohesionada, pacífica i integradora, un medi ambient de qualitat i una economia més innovadora, competitiva i eficient en l'ús dels recursos, amb alts nivells d'ocupació digna i un teixit empresarial sòlid i amb vocació global.

Des de la seva aprovació per part de l’Assemblea General de les Nacions Unides, el mes de setembre de 2015, el Govern de Catalunya ha treballat per integrar els 17 ODS enl’acció del conjunt de la Generalitat de Catalunya. Per fer-ho, compta amb el suport del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya, òrgan d'assessorament estratègic del Govern de la Generalitat de Catalunya en l'àmbit de la sostenibilitat.

En aquest sentit, el CADS va aprovar, l’any 2016, l’informe Transformar Catalunya, millorar el món, on va fer una proposta al Govern sobre els reptes que els ODS plantegen per Catalunya. Posteriorment, el CADS va aportar el suport necessari per a l’elaboració i consegüent aprovació l’any 2019 del Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030, i des de febrer de 2020dinamitza l’Aliança Catalunya 2030, un partenariat d’actors públics i privats que treballen conjuntament per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible, creat pel Govern seguint un mandat del Parlament de Catalunya.

El portal de dades obertes de la Generalitat de Catalunya

El Portal de dades obertes de la Generalitat de Catalunya, gestionat per la Direcció General d’Administració Digital de la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital, és una plataforma en línia que ofereix accés lliure i gratuït a conjunts de dades variades generades o gestionades per les diferents institucions i departaments de la Generalitat de Catalunya. Aquestes dades abasten una àmplia gamma de temàtiques, com ara estadístiques demogràfiques, informació sobre la gestió pública, medi ambient, educació, salut, i altres àmbits rellevants per a la societat.

Mitjançant aquest portal, la Generalitat de Catalunya posa a disposició una gran diversitat de dades que poden ser utilitzades per persones investigadores, desenvolupadores, periodistes, i ciutadania interessada en explorar i analitzar la informació per comprendre millor el funcionament del govern i la societat. La classificació d'aquestes dades segons els ODS amplia encara més la utilitat i la rellevància de la informació disponible en aquesta plataforma.

Enllaços d’interès

·Consulta el visor

  1. Portal de dades obertes de la Generalitat de Catalunya
  2. Informe Transformar Catalunya, millorar el món
  3. Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030
  4. Aliança Catalunya 2030


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia