- La consellera de Cultura i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes han fet un repàs pels moments més emotius de l’any, i han posat de relleu l’excepcionalitat que suposa celebrar un centenari amb un escriptor actiu “tan estimat per tothom”
- L’acte, obert al públic, ha tingut lloc al Teatre Municipal de Balaguer, i ha consistit en una proposta artística que ha combinat teatre, música i projeccions audiovisuals
Avui, 3 de desembre, s’ha celebrat al Teatre Municipal de Balaguer l'acte institucional de cloenda de l'Any Josep Vallverdú, amb la presència de l’homenatjat; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe; la comissària de l’Any Josep Vallverdú, Carme Vidal Huguet; la paera en cap de Balaguer, Lorena González; i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn.
L’acte posa fi a una commemoració molt especial, impulsada pel Departament de Cultura a través de la Institució de les Lletres Catalanes, en la qual l’escriptor lleidatà ha estat protagonista i s’han organitzat més de 212 activitats per tot el territori. Josep Vallverdú va complir 100 anys el 9 de juliol i ho va celebrar al Palau de la Generalitat de Catalunya, en un acte institucional.
La consellera, Natàlia Garriga, i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, han fet un repàs pels moments més emotius de l’any, i han posat de relleu l’excepcionalitat que suposa celebrar un centenari amb un escriptor actiu, amb tanta energia, i “tan estimat per tothom”. Garriga ha afirmat que “ha sigut un any ple d’activitat, perquè la veritat és que Vallverdú no ha parat i de fet, no ha sigut fàcil seguir-li el ritme". “El que hem de recordar a partir d’ara és tot Vallverdú: poesia, assaig, biografies, i molt més”.
Per la seva banda, Arretxe ha destacat que “la difusió de la literatura catalana és probablement la feina més bonica del món, però poques vegades té recompenses a un nivell humà i personal com la que ha suposat aquest Any Vallverdú”. “Qui m’ho hagués dit a mi, quan començava a llegir en català el ‘Rovelló’, ‘En Roc drapaire’ o ‘Tres xacals a la ciutat’, en aquesta llengua que no era la dels meus pares, que tindria l’honor i el privilegi de participar en aquest Any”.
Al llarg de tot l’any s’han programat arreu de Catalunya tot tipus d’activitats, des de exposicions, conferències, taules rodones, tallers, jornades pedagògiques, algunes d’elles amb la participació del mateix Vallverdú. Entre els actes més destacats, hi és l’acte institucional d’obertura de l’Any a l’Auditori Enric Granados de Lleida, al mes de febrer; el bateig de dos unitats de trens a Barcelona i Balaguer, en el marc del programa ‘Lletres als Ferrocarrils’ de la Generalitat; dues exposicions, amb el nom de “Geografies Josep Vallverdú” sobre els 100 anys de la vida de Vallverdú i els més de 300 títols de la seva obra; i una altra que porta per títol “Vallverdú Horitzó”, que des de l’abril d’aquest any, ha passat per més de 50 biblioteques i espais d’arreu de Catalunya. A més, s’ha fet una jornada pedagògica a la biblioteca pública de Lleida, dirigida al professorat de primària i secundària.
També va ser especialment emotiva la jornada a l’Escola Alba de Corbins, que va comptar amb la presència del narrador, poeta i lingüista lleidatà, que va respondre les preguntes dels alumnes de cinquè i sisè de primària. Aquesta activitat s’ha anat realitzant, al llarg de tot l’any, als centres educatius mitjançant una entrevista enregistrada a Vallverdú, acompanyada d’una guia didàctica, en què l’autor contesta diverses preguntes sobre la seva trajectòria professional, les seves obres i el valor de la lectura. L’activitat tenia com a objectiu despertar l’interès per llegir textos de l’autor, acostar la seva figura als alumnes, donar-los a conèixer en quin context històric i sociolingüístic ha viscut i, així, motivar-los a llegir, a escriure i a tenir cura de la llengua.
L’escriptor lleidatà ha estat també molt a prop del públic jove, a La Setmana del Llibre en Català del passat setembre, en la qual va ser ovacionat per un auditori que va poder escoltar al mateix Vallverdú recitar el “Rap dels cent”, escrit especialment per a l’ocasió. Un recital que formava part d’un slam poeticomusical, que portava per nom “Ens faltaran llorers. El Rector i Vallverdú a ritme de trap’, en què els grups 31 FAM i Bounce Twice van improvisar rèpliques originals a una tria de poemes del Rector de Vallfogona i Josep Vallverdú, els dos autors commemorats aquest 2023.
Josep Vallverdú és conegut sobretot com a escriptor de ficcions per a infants i joves, amb títols que s’han reeditat sovint i que s’han traduït a diverses llengües, i la celebració de l’Any ha servit per difondre tota la seva obra, no només la juvenil, sinó per donar a conèixer tots i cadascun dels seus gèneres.
Les coses pel seu nom
La proposta artística de l’acte de cloenda Les coses pel seu nom. Apunts sobre la vida personal i lleidatana del mestre Vallverdú és un espectacle ideat i dirigit per Enric Arquimbau. L’acte aporta una mirada de la trajectòria personal i literària de Josep Vallverdú, a través de la seva poesia i de la seva prosa. La posada en escena ha comptat amb el suport musical d'un quartet vocal, un trio instrumental, una cantant solista, una tiorba, dues ballarines i dels actors Mariona Ribas i Jaume Madaula, que han fet lectures de l'obra de Vallverdú. La producció artística ha anat a càrrec de l’associació BADA-PAS/Iniciatives culturals.