1. Aquest divendres s’han reprès les reunions de treball i s’ha decidit crear una comissió sobre la digitalització de l’Administració de justícia i una segona comissió per valorar l’especialització i la comarcalització de serveis

La comissió permanent de l’Observatori Català de la Justícia s’ha reunit aquest divendres a la seu de la conselleria de Justícia, Drets i Memòria. El Departament ha decidit reactivar aquest espai que compta amb la presència d’una pluralitat d’actors amb competències sobre l’Administració de justícia. Les tasques previstes inicialment en el marc del Pacte Nacional per la Justícia es reorientaran a l'Observatori, que les assumirà en un espai que compta amb una participació més àmplia d'actors implicats en el sistema de justícia a Catalunya. En la trobada d’aquest divendres ja s’ha acordat crear una comissió de treball sobre la digitalització de l’Administració de justícia i una segona comissió sobre l’especialització i la comarcalització de serveis.

El Departament de Justícia, Drets i Memòria ha estat representat per la consellera, Gemma Ubasart; el secretari general, Jordi Martinoy; la secretària per a l’Administració de Justícia, Iolanda Aguilar; el director d’Afers Penitenciaris, José María Montero; la directora general de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació, Imma Barral i com a secretària de la comissió, Judith Monje. A més, també hi ha assistit el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús Maria Barrientos; el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres; el secretari del Govern del TSJC, Joaquim Martínez; el degà del Col·legi d’Advocats de Manresa, en representació del CICAC, David Casellas; el president del Consell dels Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya, Javier Segura; el vicepresident del Consell de Graduats Socials de Catalunya, Jaume Francesch i el degà de la Facultat de Dret de la UB, Andreu Olesti Rayo.

L’Observatori Català de la Justícia, un espai plural que permet reforçar els consensos

L’Observatori Català de la Justícia es va crear mitjançant el Decret 197/2009 i es defineix com un “fòrum d'anàlisi, reflexió, debat, participació i proposta d'actuació en matèries relacionades amb l'Administració de justícia a Catalunya, que té com a finalitat promoure la comunicació i l'intercanvi entre els operadors i les institucions implicades en aquesta matèria.” En el seu plenari hi participen el president de la Generalitat de Catalunya, el conseller competent en matèria de justícia, així com els membres d’òrgans institucionals, del poder judicial, de l’Administració de Justícia, del Ministeri de Justícia, de l’Administració de la Generalitat, de l’Administració local, de corporacions de dret públic, d’associacions representatives, i de persones de reconeguda competència i prestigi en l’àmbit de la justícia, entre altres.

L’Observatori Català de la Justícia s’articula a través d’una comissió permanent i les comissions o grups de treball sectorials que s’estimin pertinents. Al llarg dels anys, aquest òrgan ha tractat temes tan importants com la justícia de proximitat, els criteris per als usos lingüístics a l’Administració de justícia o la valoració de l’impacte de les taxes judicials.

1  

Imatges

.

. 1660631