Joventut

Jornada Som Joventut

Una quarantena de regidors i consellers comarcals de les comarques gironines comparteixen els reptes per al jovent

query_builder   2 desembre 2023 17:15

event_note Nota de premsa

Una quarantena de regidors i consellers comarcals de les comarques gironines comparteixen els reptes per al jovent

L’auditori Josep Irlade la Generalitat acull la jornada “Som Joventut”, que pretén establir una xarxa estable per compartir recursos entre municipis i comarques

La directora general de Joventut, Rut Ribas i Martí, exposa les prioritats del nou Pla Nacional de Joventut 2030


Un total de 36càrrecs electes d’ajuntaments i consells comarcals de les comarques gironines van participar dissabte passat al matía la jornada “Som Joventut”, organitzada per l’Agència Catalana de la Joventut a l'auditori Josep Irla de la Generalitat a Girona.

Durant la jornada, la directora general de Joventut, Rut Ribas i Martí, va exposar les línies mestres del nou Pla Nacional de Joventut 2030 que —com a novetat— planteja “l’emancipació entesa en un sentit ampli: no només l’accés a un habitatge garantit, que és un aspecte cabdal, sinó també la salut emocional, la justícia ambiental, el treball i l’educació de qualitat o l’accés universal a la cultura”.

En aquest sentit, Ribas va recordar als responsables polítics que les coordinacions territorials de joventut han de ser el seu aliat i referent per a poder desplegar les accions dels ens locals en matèria de joventut.

La inauguració de la trobada va comptar amb la presència dela delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral i Olivé, i del regidor de Joventut a Girona, Àdam Bertran i Martínez.

Aquesta primera trobada dels nous responsables polítics municipals i comarcals en matèria de joventut després de la constitució dels ens locals va servir per compartir les principals problemàtiques i reptes en el desplegament de les polítiques que afecten la vida dels jovesgironins.

Amb aquest objectiu, la jornada va comptar amb un intercanvi d’experiències amb la participació dels regidors de Joventut de Cassà de la Selva, les Preses i Vilafant, Eduard Fusté, Laia Figueras i Víctor Grau, respectivament.

Així mateix, la trobada va incloure el taller “El rol de la regidoria de joventut en l’impuls de les polítiques juvenils al municipi”, en el qual es va destacar la importància que l’àrea de joventut lideri les polítiques d’aquest àmbit dins l’ajuntament. 

En paral·lel, la jornada va programar el taller “Diversitat juvenil i polítiques per combatre les desigualtats” en el qual es va incidir en la necessitat de tenir ben en compte la diversitat i desigualtats existents en el col·lectiu juvenil (per raó de classe, origen o gènere) a l’hora d’impulsar les polítiques públiques.

Finalment, a la tarda, es va exposar als responsables polítics els diferents recursos que des del Govern s’ofereix als ens locals, com són els econòmics (contractes programes), les eines de formació (cursos i documents), de diagnosi (com ara l’Enquesta de Municipis i Comarques o l’Enquesta de Joventut),de guia i orientació (com són les pautes per a elaborar Plans Locals de Joventut) o de planificació de polítiques (a través del personal tècnic de la pròpia coordinació territorial de Joventut a les comarques gironines).

Per últim, el coordinador territorial de Joventut a les comarques gironines, Amadeu Breva i Teixidó,va cloure la trobada “Som Joventut” tot remarcant la necessitat de donar continuïtat i estabilitat a aquesta primera trobadamitjançant la creació d’una xarxa estable de joventut al territori que serveixi per diagnosticar les necessitats dels ens locals en matèria de joventut i per poder-hi donar resposta des del Govern.

2,9M €i 144 plans de joventut a les comarques gironines

La Direcció General de Joventut destina aquest 2023 un total de 2.973.278 euros a ajuntaments i consells comarcals de les comarques gironines per a desplegar polítiques destinades específicament als i les joves de 12 a 34 anys que viuen en aquest àmbit territorial, que segons les darreres dades de l’Idescat (2020) sumen 200.690 persones.

En concret, 380.370 euros són per als serveis comarcals de joventut, que es destinen a inspeccionar les instal·lacions juvenils o seguir les activitats d’educació en el lleure; 346.684euros més són per al funcionament de les Oficines Joves, on els professionals assessoren els joves de cada comarca en tots els àmbits vitals; 701.292 es destinen a joves vulnerables; i 1.544.932 euros més s’inverteixen en contractar el tècnic compartit de joventut i en dur a terme els Plans Locals o Comarcals de Joventut.

Es nombre de Plans Locals de Joventut que hi ha en vigència pel període 2022-2025 a les comarques gironines és de 136, als quals se sumen 8 Plans Comarcals de Joventut.

Els plans de joventut són l’eina bàsica per a planificar i desplegar les polítiques de joventut als ens locals. Una de les seves virtuts, segons els estudis, és que augmenten la capacitat d’incidència en d’altres àrees de la institució. I un dels factors que afavoreix l’existència d’un pla és que l’ens local disposi d’una estructura tècnica (àrea de joventut) i política (regidoria de joventut).

5,1 M € al moviment associatiu juvenil

A més de les subvencions a les institucions locals, la Direcció General de Joventut també va destinar el 2022 un total de 5,1 milions d’euros a624entitats d’educació en el lleure i 156 associacions juvenils d’arreu de Catalunya.

D’aquesta quantitat, 21.000 € van ser per a associacions juvenils i entitats de les comarques gironines. A aquesta partida cal sumar-hi el suport econòmic amb què la DGJ finança les grans federacions catalanes, les quals distribueixen aquests ajuts de manera proporcional als esplais, caus i altres entitats que tenen implantades arreu del territori.

1  

Imatges

Imatge de la jornada "Som Joventut"

Imatge de la jornada "Som Joventut" 188676

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia