La delegada del Govern, Montse Bergés, ressalta que es vol generar un espai de treball en forma d’agenda compartida entre les dones transformadores del món rural, amb els seus projectes i històries personals, i el Govern, per superar l’agropatriarcat i acabar amb les discriminacions pel fet de ser “dones de poble”

Una vintena de dones del Palau d’Anglesola i d’altres municipis del Pla d’Urgell s’han adherit al projecte “Lleida, terra de dones transformadores”

Projecte "Lleida, terra de dones transformadores" al Palau d'Anglesola
Un moment de la trobada de dones transformadores al Palau d'Anglesola, amb la participació de la consellera Verge i la delegada Bergés
{"name":"2023/12/01/14/58/a191f4a6-9642-4a67-8002-a6a5a862728f.jpg","author":"DTGL","type":"0","location":"0","weight":262555}

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha assenyalat que “a les dones se’ns ha ensenyat a ocupar poc espai i a ser molt modestes amb el que fem, ens eduquen per ser invisibles”. A més, la consellera ha destacat que “enfrontem molts estereotips i rols de gènere, especialment a l’entorn rural, on la realitat és que existeix una gran varietat de professionals, de situacions vitals i de discriminacions i per això treballem per fer arribar els serveis a tot el territori català.” La consellera també ha remarcat que “l’empoderament ha de ser col·lectiu” i que “el projecte Dones transformadores vol ser motor de canvi per trencar amb aquestes sinergies amb la construcció d'espais on ens escoltem i conscienciem i per aportar visibilitat i reconeixement a la tasca de les dones”. Tània Verge ha fet aquestes valoracions al Palau d’Anglesola, en el transcurs de l’acte que ha donat el tret de sortida al desplegament per la vegueria de Lleida del projecte “Lleida, terra de dones transformadores”.

La consellera Verge ha estat acompanyada per la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, i la directora dels Serveis territorials d’Igualtat i Feminismes, Elena Fuses, així com per l’alcalde del Palau d’Anglesola, Francesc Balcells, les regidores d’Igualtat i de Cultura, Rosa Codina i Maite Teixidó, el president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Carles Palau, la presidenta del Consell de Dones de la comarca, M. Dolors Rubinat, i la diputada d’Igualtat de la Diputació de Lleida, Sandra Marco.

La delegada del Govern, Montse Bergés, ha explicat que el projecte vol “donar a conèixer les dones transformadores de l’espai rural de la vegueria que, amb la seva acció quotidiana, plantegen i generen canvis en l’entorn, hi detecten mancances de l’estatus quo i actuen per a superar-les, buscant-hi tenir un impacte social, cultural, econòmic, territorial, tecnològic, sostenible, educatiu, artístic o agrícola”. L’objectiu, ha assenyalat, és “generar un espai de treball en forma d’agenda compartida” entre les dones transformadores del món rural, amb els seus projectes i històries personals, i el Govern, que permeti “posar en comú i enriquir la projecció d’aquells projectes per tal de superar l’agropatriarcat, trencar amb la doble discriminació pel fet de ser ‘dones de poble’ i donar visibilitat a les dones rurals més enllà del sector primari”.

Durant el dia d’avui, al pavelló poliesportiu del Palau d’Anglesola, una vintena de dones de la localitat i de la comarca del Pla d’Urgell s’han adherit al projecte “Lleida, terra de dones transformadores”. Se n’han documentat les seves històries de vida i se n’han fet fotografies, en aquest cas a l’interior d’una estructura cupular portàtil, a mode d’estudi fotogràfic. Un cop ultimat tot aquest material, juntament amb altres en format audiovisual que s’elaboraran, s’anirà donant a conèixer a través dels diversos canals amb què compta el projecte. D’entrada, s’incorporarà a la pàgina web www.donestransformadores.cat i al compte d’Instagram https://www.instagram.com/donestransformadores/. Una de les accions que es duran a terme és la col·locació, en murs i façanes dels pobles, de reproduccions en forma de murals de grans dimensions, fets amb material reciclable, d’algunes de les fotografies de les dones transformadores dels municipis per on anirà transcorrent el projecte, amb la intenció de fer valdre l’esperit transformador de les protagonistes.

La jornada ha inclòs una trobada de dones en què s’han donat a conèixer projectes vitals i professionals concrets i s’ha parlat de la transformació feminista a la Lleida rural, de la necessitat de superar l’agropatriarcat encara imperant i de les desigualtats i estigmes que pateixen les dones de l’entorn rural. La consellera Verge també s’ha reunit

Al Palau d’Anglesola també hi han estat presents algunes de les 12 dones de “capçalera” del projecte “Lleida, terra de dones transformadores”, que són les que s’hi van incorporar des de la seva posada en marxa, el passat mes de setembre, i que n’exerceixen de “caps de cartell” per contribuir a estendre’l, a incorporar-hi complicitatsd’altres referents femenins al territori i, en definitiva, a bastir un moviment que porti el col·lectiu a implicar-se de forma organitzada en la transformació feminista del món rural.

A partir d’ara, durant el 2024, el projecte “Lleida, terra de dones transformadores” anirà recorrent altres municipis de les sis comarques de la vegueria, amb el format de jornades com la que avui, al Palau d’Anglesola, ha servit per iniciar-ne el desplegament territorial.

“Lleida, terra de dones transformadores” ha estat impulsat per la Delegació del Govern a Lleida, amb el suport dels departaments d’Igualtat i Feminismes i Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i s’emmarca en els reptes i propostes que estableix l’Agenda Rural de Catalunya i en l’objectiu prioritari del Govern d’impulsar la transformació feminista transversal en tots els àmbits.

En la seva estada al Palau d’Anglesola, la consellera Verge també ha mantingut una trobada amb Trobada amb una desena d’associacions de dones del Pla d’Urgell.

1  

Imatges

Imatge de la trobada de dones transformadores

Imatge de la trobada de dones transformadores 237083