- La Generalitat destinarà 150.000 euros a l’organització d’aquest esdeveniment que es celebrarà a Catalunya el 2024
- La Conferència del Decenni de l’Oceà de l’ONU és una oportunitat única per cercar solucions basades en la ciència per a un oceà sostenible
La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya i Busquets, s’ha reunit a Dubai, en el marc de la COP28, amb el responsable de la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCO pel que fa la Conferència del Decenni de l’Oceà, Julian Barbière, per parlar sobre l’organització de la Conferència del Decenni de l’Oceà que tindrà lloc a Catalunya del 10 al 12 d’abril de l’any vinent.
Aquest esdeveniment és una oportunitat única perquè governs, líders, sectors marítims, agents filantrops, universitats, sectors privats i ONG, i també altres actors, reflexionin sobre els assoliments dels tres primers anys del Decenni de l’Oceà i defineixin una visió col·lectiva per al futur amb l’objectiu de generar el coneixement necessari per trobar solucions basades en la ciència relacionades amb els desafiaments globals, com ara el canvi climàtic, la seguretat alimentària, la conservació de la biodiversitat, l’economia oceànica sostenible, la contaminació i els perills naturals.
La Generalitat, mitjançant el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, és un dels coorganitzadors d’aquest esdeveniment al què hi aportarà una part significativa del finançament, 150.000 euros, que serviran per a organitzar recepcions, actes ipresentacions en el marc de les sessions de la Conferència.
Atès que el focus del congrés serà la ciència aplicada i les polítiques, el Govern català donarà especial visibilitat a la feina de l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR), en tant que institut oceanogràfic propi de Catalunya, i els seus serveis a la ciutadania (sobretot en oceanografia operacional, pesqueres, avaluació de plàstics marins, etc.). La Generalitat també explicarà el paper de la Xarxa Marítima de Catalunya (BlueNetCat), la xarxa de R+D+I en l’àmbit marítim creada a l’empara de l’Estratègia marítima de Catalunya.
La Conferència inclourà exemples concrets i millors pràctiques en ciència oceànica per oferir la ciència necessària per a l’oceà que es vol.
Un decenni per complir l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 14
El Decenni de l’Oceà neix després de la primera Conferència de les Nacions Unides sobre els Oceans a Nova York, que va tenir lloc l’any 2017. En el marc d’aquell esdeveniment, el secretari general de les Nacions Unides va encarregar a la UNESCO, mitjançant la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental, l’establiment d’un Programa que estructurés i executés el Decenni de les Nacions Unides de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030), conegut com El Decenni de l’Oceà. La Conferència del Decenni de l’Oceà es focalitza en la “ciència aplicada i polítiques” a fi d’accelerar l’aplicació de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 14 (Oceans), que cerca assolir la millora de la gestió dels oceans en benefici de la Humanitat durant el decenni que va dels anys 2021 a 2030.
La Conferència que tindrà lloc a Barcelona l’abril de 2024 serà la primera d’una sèrie de 3 conferències que la UNESCO té previst d’organitzar al llarg de la dècada (2024, 2027 i 2030), i permetrà, després de tres anys de l’inici del Decenni, fer balanç dels èxits assolits i establir prioritats conjuntes per al futur.
Durant la Conferència de les Nacions Unides sobre els Oceans de l’any 2017es va llançar també una iniciativa global sobre compromisos voluntaris per contribuir a l’ODS 14. En aquest marc, la Generalitat va enregistrar dos compromisos: un sobre el model de cogestió pesquera de Catalunya i un altre sobre l’Estratègia marítima de Catalunya. Aquests compromisos van ser acceptats i periòdicament se n’actualitzen els resultats en el web oficial de les Nacions Unides.
Sobre la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCO
La Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCO (COI/UNESCO) promou la cooperació internacional en ciències marines per millorar la gestió de l’oceà, de les costes i dels recursos marins. La COI permet que els seus 150 estats membres treballin junts en la coordinació de programes en desenvolupament de capacitats, observacions i serveis oceànics, ciència oceànica i alerta de tsunamis. La tasca de la COI contribueix a la missió de la UNESCO de promoure l’avenç de la ciència i les seves aplicacions per desenvolupar-ne el coneixement i la capacitat, fonamentals per al progrés econòmic i social, la base de la pau i el desenvolupament sostenible.