El gran gruix del voluntariat es porta a terme als centres penitenciaris de Brians 2, Brians 1 i Quatre Camins gràcies a la col·laboració de 35 entitats

L’acompanyament als interns en la comunitat és l’activitat més freqüent i necessària

Les motivacions principals són la solidaritat, l’altruisme i les raons socials

Per primer cop, el Departament de Justícia, Drets i Memòria ha fet una enquesta sobre el voluntariat penitenciari a Catalunya. Segons les dades aportades per la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, més del 65 % de les persones que fan voluntariat als centres penitenciaris són dones i el 72 % del total són majors de 45 anys.

Per extreure aquestes dades, s’ha dut a terme una enquesta a 29 entitats de les 38 que participen en el voluntariat penitenciari a Catalunya, entre el maig i el juny d’enguany. S’ha investigat sobre el perfil sociodemogràfic, la gestió, la motivació, la tipologia de les activitats i el centre penitenciari on es porten a terme. Segons els resultats, el 42,4 % de les persones en l’àmbit del voluntariat estan jubilades.

D’altra banda, les dades també indiquen que la tendència del perfil d’edat més present i compromès és el de les persones d’entre 45 i 65 anys (48,3 %) i de més de 65 anys (24,1 %), seguit de les d’entre 30 i 44 anys (17,2 %) i, finalment, d’entre 18 i 29 anys (10,3 %). Destaca que el nivell d’estudis més habitual dels voluntaris és l’educació superior. Concretament, el 58,6 % de les persones té grau, llicenciatura, diplomatura o postgrau.

Respecte a la procedència dels voluntaris, un 86,2 % és de Barcelona, mentre que un 13,8 % és de Girona i un 6,9 %, de Lleida i Tarragona. El gran gruix del voluntariat es porta a terme als centres penitenciaris de Brians 2 (62,1 %), Brians 1 (48,3 %), Quatre Camins (48,3 %) i CP de Dones de Barcelona (31 %).

L’activitat més freqüent és l’acompanyament en la comunitat

Les dades assenyalen que l’acompanyament en la comunitat és l’àmbit en què es fa voluntariat amb més freqüència (48,3 %), tot i que el socioeducatiu (37,9 %) i l’educatiu (27,6 %) també s’exerceixen sovint. En aquest sentit, escau esmentar que les tasques que més s’acostumen a dur a terme són l’animació sociocultural (20,7 %) i les de suport a les activitats associatives, culturals, esportives i formatives (48,2 %).

Finalment, les motivacions que porten els voluntaris a fer aquest tipus de tasques són la solidaritat (72,4 %), l’altruisme (58,6 %), les raons socials (41,4 %), la satisfacció personal (44,8 %) i la satisfacció professional (6,9 %).

Acompanyament a la persona

El compliment de penes de presó està orientat a la reinserció. Els estudis assenyalen que l’acompanyament és un element clau, i el suport social afavoreix el procés de desistiment de la conducta delictiva.

Els programes de voluntariat d’acompanyament estan orientats als interns dels centres penitenciaris que quan surten en llibertat no tenen una xarxa sociofamiliar que pugui acompanyar-los en el procés de transició a la llibertat. La intervenció se centra en l’àrea comunitària, on es busca que la persona disposi d’uns referents externs que l’acompanyin en el procés de reincorporació a la comunitat. Per això, és imprescindible comptar amb la col·laboració d’entitats del tercer sector que presten serveis d’acompanyament.

Entitats i àrees de voluntariat

El Departament de Justícia, Drets i Memòria col·labora estretament amb més de 35 entitats de voluntariat social del tercer sector en la reinserció i rehabilitació de les persones privades de llibertat. El voluntariat als centres penitenciaris contribueix a trencar l’aïllament i a deixar enrere els prejudicis i mites que envolten la realitat penitenciària, la qual cosa afavoreix la integració i reinserció social.

El voluntariat es desenvolupa dins i fora dels centres penitenciaris i té per objectiu l’acompanyament a la comunitat i la reinserció dels interns en la societat. Per aquest motiu, es treballen diferents àrees relacionades amb la formació professional i sociolaboral; la salut física i emocional, a través de la prevenció de malalties, la gestió de l’estrès i la inclusió social; l’animació sociocultural, i les activitats esportives. Una altra branca és l’assistència jurídica, en què persones voluntàries amb coneixements sobre aquesta matèria poden brindar-los orientació i suport.

Requisits del voluntariat penitenciari a Catalunya

Per poder participar en un voluntariat penitenciari a Catalunya és necessari que la persona interessada formi part d’una entitat, fundació o associació pública o privada, inscrita en el registre corresponent de la Generalitat de Catalunya, que tingui com a objectiu treballar per a altres persones i millorar-ne la qualitat de vida.

A més, amb l’objectiu d’assegurar que els voluntaris tinguin les habilitats i els coneixements adequats per desenvolupar la seva tasca de manera efectiva, aquestes persones han de cursar una formació, L’acció voluntària en l’àmbit penitenciari, d’una durada total de 20 hores i tres mòduls diferents.

4  

Imatges

Activitat de Musicoteràpia.

Activitat de Musicoteràpia. 81568

Activitat de Swing.

Activitat de Swing. 2732848

Les motivacions principals són la solidaritat, l'altruisme i les raons socials.

Les motivacions principals són la solidaritat, l'altruisme i les raons socials. 183548

El gran gruix del voluntariat es porta a terme als centres penitenciaris de Brians 2, Brians 1 i Quatre Camins.

El gran gruix del voluntariat es porta a terme als centres penitenciaris de Brians 2, Brians 1 i Quatre Camins. 810736