·El full de ruta contempla cinc eixos, 14 objectius estratègics i 79 d’operatius per situar Catalunya entre les regions europees més dinàmiques en indicadors de transferència i innovació
·El pla afavoreix la transformació de la recerca feta al sistema català de coneixement en accions en favor del progrés, la competitivitat i el benestar
·S’aposta per prioritzar la transferència en els agents públics d’R+D i entre les empreses, millorant la formació i fomentant la cultura de la innovació
El Consell Executiu ha aprovat el Pla estratègic d’innovació i transferència del coneixement (PEITC) amb l’objectiu de seguir avançant cap a un sistema de transferència eficaç i competitiu que transformi el coneixement generat pel sistema de recerca de Catalunya en valor i riquesa.
Presentat a proposta del Departament de Recerca i Universitats i d'Empresa i Treball, el pla contempla un conjunt d’objectius estratègics i mesures operatives per tal de transformar la recerca en accions concretes de transferència del coneixement cap al teixit social i productiu. Es vol afavorir d’aquesta forma la innovació, el progrés, la competitivitat i el benestar gràcies a l’aplicació de tecnologia disruptiva en el sistema productiu i l’emprenedoria de base tecnològica, així com promoure una societat i una economia basades en el coneixement capaces d’afrontar els reptes socials, empresarials i territorials.
L’elaboració del Pla estratègic d’innovació i transferència del coneixement està contemplada a la Llei de la ciència de Catalunya (LCC). La resta de plans i estratègies previstos en el desplegament de la llei són el Pla estratègic universitari en recerca i transferència d’excel·lència (aprovat pel Govern el passat 2 de juliol) i les estratègies d’igualtat de gènere a la ciència i de ciència oberta, que es desplegaran pròximament i d’acord al calendari previst.
La transferència i la innovació, reptes pendents
El sistema de recerca català està consolidat com un dels més sòlids del sud d’Europa, tant pel que fa a producció científica com en capacitat d’atracció de finançament competitiu europeu (convocatòria Horizon 2020, ajuts a l’excel·lència del Consell Europeu de Recerca). Malgrat això, els indicadors de transferència i innovació encara se situen per sota de la mitjana dels de les regions més dinàmiques de la Unió Europea.
Amb la finalitat d’apropar Catalunya al nivell dels països més avançats en innovació, el PEITC incorpora mesures per prioritzar transferència del coneixement entre els agents públics i, paral·lelament, incrementar la demanda d’R+D de les empreses, tot propiciant la col·laboració publicoprivada. Per tal d’aconseguir-ho, s’aposta pel talent especialitzat en transferència, facilitant la incorporació de nous perfils als centres públics d’R+D i millorant la formació a tots els nivells de professionals, així com per estendre la cultura de la innovació entre els equips d’R+D i el conjunt de la societat.
El full de ruta en transferència de coneixement i innovació ratificat avui pel Govern contempla un pla d’acció detallat articulat al voltant de cinc grans eixos, que es concreten en un total 14 objectius estratègics i 79 objectius operatius:
- Estratègia Es fixen tres àmbits estratègics de treball: prioritzar la connexió entre la generació de coneixement i el seu impacte en la societat; promoure iniciatives de coordinació, mutualització i cooperació, i impulsar una innovació participativa i orientada als reptes de país.
- Finançament Aquest eix contempla mesures per garantir el finançament i la inversió continuada per al creixement del nou sistema de transferència, així com introduir incentius per enfortir la transferència dels agents del sistema d’R+D+I.
- Escalat S’hi prioritza l’increment de l’activitat de transferència dels agents d’R+D+I en quantitat, qualitat i impacte, així com la millora de les estructures i els procediments de transferència. També preveu enfortir i dinamitzar la comunitat d’R+D+I i emprenedoria.
- Talent Dins d’aquest eix es planifiquen accions per facilitar activitats d’innovació al personal del sistema de coneixement. S’hi recull la fita de fomentar la cultura de la innovació, així com la d’incorporar professionals experts altament especialitzats en transferència i emprenedoria al sistema d’R+D+I.
- Empresa Es vol consolidar la relació del sistema d’R+D+I amb el teixit social i productiu, incentivant la col·laboració d’empreses i inversors en projectes d’R+D+I i impulsant una innovació oberta.
El Pla estratègic d’innovació i transferència del coneixement és fruit del compromís del Govern i del Parlament de Catalunya per situar la recerca, el desenvolupament i la innovació com a prioritat de les polítiques econòmiques i socials del país, tal com s’estableix a la Llei de la ciència de Catalunya (LCC) i al Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC). El pla aprovat avui per l’Executiu català està també en sintonia amb l’Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides.