El Jardí de Palau Robert compta amb una nova exposició, Els drets humans al segle XXI que es va inaugurar ahir al migdia. És una proposta del Departament d’Igualtat i Feminismes. Van assistir a la presentació les conselleres d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart; el director general per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans, Adam Majó i la directora general de Difusió, Eva Pomares. L’acte també va comptar amb el testimoniatge de Fereshteh Rafat, refugiada afganesa, i amb una actuació musical dedicada als Drets Humans a càrrec d’Elena Gadel.
En el seu parlament de benvinguda, Eva Pomares, va llegir l’article primer de la Declaració Universal dels Drets Humans aprovada ara farà 75 anys a l’Assemblea de Nacions Unides, i va recordar que “estem plenament compromesos amb la defensa dels drets humans, que cal protegir cada dia”.
Al seu torn, Adam Majó va voler cedir bona part del protagonisme al teixit associatiu del país, “molt potent i del tot indispensable”, i va agrair la seva defensa dels drets humans “a peu de carrer”. “Els drets humans no són, només, cosa de països llunyans o vulnerables, sinó que s’han de treballar arreu”.
Fereshteh Rafat va agrair el suport i ajuda brindats per Catalunya i el seu Govern, i va centrar el seu discurs en la vulneració sistemàtica des drets humans al seu país: “avui és el Dia Internacional dels Drets Humans, però és també el dia 811 de la tornada dels talibans al govern de l’Afganistan, el dia que van acabar els nostres somnis”, i va demanar que els drets humans es defensin sempre i arreu.
Finalment, la consellera Tània Verge va recordar que “encara som lluny del respecte a la Declaració Universal, com ho demostren els drets vulnerats arreu, i com ho acrediten també els retrocessos que es donen en molts països, alguns de ben propers, i teòricament en pau: quina pau per a les dones maltractades? Quina pau per les víctimes de la LGTBIfòbia? Quina pau pels qui pateixen racisme o pels que reben maltractes en el seu trànsit a la recerca d’una vida millor? ”
L’acte va acabar amb una foto de grup i amb l’actuació d’Elena Gadel, en un repertori íntegrament dedicat als drets humans.
L’exposició és un dels actes de la commemoració, que consta d’un seguit de propostes de caràcter interdepartamental, interseccional i territorial, i d’una estratègia de Drets Humans que avaluarà el grau de compliment del Pla de Drets Humans de Catalunya 2020/2023 i elaborarà un Pla estratègic de Drets Humans per a la Catalunya del 2030.
La commemoració que proposa el Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat té per objectiu vincular el text de 1948 i la idea de Drets Humans als reptes que tenim plantejats en aquesta tercera dècada del segle XXI. I de fer-ho en termes de promoció activa de la pau i de compromís antifeixista, antiracista i feminista, incorporant noves perspectives com els drets mediambientals, els drets emergents, l’agenda 2030 o els drets de les generacions futures.
La mostra, d’accés lliure i gratuït, es podrà veure al Jardí de Palau Robert fins al 28 de gener.