Salut

Les dones rebran les citacions per SMS al mòbil

Càncer de mama

El Programa de detecció precoç del càncer de mama de la Regió Sanitària Lleida citarà les dones per SMS

query_builder   12 desembre 2023 10:30

event_note Nota de premsa

Càncer de mama

El Programa de detecció precoç del càncer de mama de la Regió Sanitària Lleida citarà les dones per SMS

  1. A partir del gener, quan es prioritzaran les convocatòries per SMS per davant del correu tradicional per a les mamografies de cribratge
  2. El 2024 el Programa arribarà a unes 16.600 dones d’edats compreses entre els 50 i els 69 anys
  3. La participació l’any 2023 ha estat del 75% i s’han detectat 45 càncers
Les dones rebran les citacions per SMS al mòbil. {"name":"2023/12/11/16/49/e2dd0032-1a34-461d-87e0-da140e45ac6b.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":922199}

El juny de 2021 el Programa de detecció precoç del càncer de mama de la Regió Sanitària Lleida va estrenar un sistema d’enviament d’SMS a les usuàries per recordar-los el dia en què estaven convocades a fer-se la mamografia de cribratge. Aquest avís era un recordatori que rebien sis dies abans de la cita, que prèviament se’ls havia comunicat per carta.

Ara, un any i mig després, aquesta iniciativa s’ha consolidat amb èxit, i això permetrà deixar d’enviar les cartes en paper i les usuàries rebran tres SMS, els dos primers encadenats al mateix moment. El primer missatge al telèfon mòbil, que arribarà un mes abans del dia que les dones estiguin convocades, informarà del dia, hora i lloc on hauran d’acudir a fer-se la mamografia. Al mateix temps, rebran un segon SMS que contindrà tota la informació sobre el Programa. El darrer missatge arribarà una setmana abans de la cita i serà de recordatori.

En el cas de les persones que no disposen de telèfon mòbil continuaran rebent una trucada de confirmació al telèfon fix, com es feia fins ara, o bé se’ls enviarà una carta postal.

La responsable del Programa, Montse Llorens, explica que “l’objectiu d’aquest canvi és doble; per una banda, millorar l’accés al servei, atès que darrerament hem detectat problemes en el repartiment de les cartes i, per una altra, estalviar tant en papereria com en despeses de correu”.

Està previst que durant el 2024 el Programa arribi a 16.600 dones d’edats compreses entre els 50 i 69 anys de la Regió Sanitària Lleida. Les proves tenen lloc en dues unitats radiològiques de cribratge: la clínica Mi NovAliança, que atén les dones de Lleida ciutat i dona suport a la unitat mòbil en controls avançats i estudis addicionals no invasius; i la unitat mòbil, que de forma itinerant fa les mamografies de la resta de les dones de la regió.

Llorens recorda que “la importància del cribratge rau en el fet que la mamografia permet detectar tumors tan petits que la majoria de vegades no són palpables i poder tractar-los en aquest estadi inicial millora la qualitat de vida de les dones i la seva supervivència, que en aquest moment supera el 85%”. Aquest plantejament va en la línia del Pla de Salut 2021-2025, que posa de manifest com el cribratge és, entre altres, un dels elements de cohesió social en l’accés a l’atenció al càncer.

L’any 2023, estaven incloses al Programa 17.566 dones, de les quals fins a finals de novembre, s’havien fet una mamografia al voltant de 14.000, el que suposa un 75% de participació. D’aquestes, 158 es van derivar a la Unitat Funcional de Mama de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, on un equip multidisciplinari de professionals sanitaris va realitzar estudis addicionals específics per fer-ne el diagnòstic. Finalment, 60 van resultar benignes, 45 tenien càncer (un 3,42‰), i la resta estan actualment en estudi.

Aquesta acció s’emmarca en el Pla contra el càncer de Catalunya 2022-2026, que té entre els seus objectius optimitzar els programes de cribratge de càncer, per a la qual cosa preveu accelerar la transformació digital d’aquests programes amb la generalització d’eines digitals per comunicar-se amb la població, com ara els SMS i poder incloure les imatges de les mamografies en la història clínica digital.

El càncer de mama és el càncer més freqüent en dones a Catalunya i el seu risc augmenta amb l’edat. Es diagnostiquen aproximadament 3.400 casos cada any d’aquesta malaltia en dones de 50 anys o més. Malgrat que moltes sobreviuran, un miler moren cada any per aquesta causa.

Feminismes
Salut pública
Sistema de salut
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia