- Actualitzats els usos que es permeten en els sòls destinats a equipaments públics amb noves categories, com l’allotjament dotacional, els centres de recerca, serveis ambientals o vivers d’empreses
- L’actualització permetrà respondre a les necessitats actuals, amb noves professions i canvis legislatius que no es contemplaven al Pla General Metropolità de 1976
La Comissió territorial d’urbanisme de l’Àmbit Metropolità de Barcelona, presidida pel secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana, Francesc Sutrias, ha aprovat avui l’actualització de la regulació d’usos dels equipaments públics de tots els municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona. D’aquesta manera, es facilita que els sòls per a equipaments es destinin a usos que no es contemplaven quan es va redactar el Pla General Metropolità, el 1976, i que han anat apareixent al llarg dels anys.
Així, s’incorporen nous usos com l’allotjament dotacional, que són pisos de lloguer temporal amb serveis comuns pensats per a col·lectius amb especials dificultats per accedir a un habitatge. Altres usos que es facilitaran són els centres de recerca i investigació públics o d’entitats sense ànim de lucre i també els serveis ambientals, que inclouen centres de reciclatge públics, gestió de residus o instal·lacions de neteja i manteniment de la via pública.
Finalment, s’incorporen els usos de desenvolupament econòmic, que abasten centres de congressos, recintes firals, centres per al foment de l’ocupació i vivers d’empreses que siguin de titularitat pública.
Aquesta nova classificació d’usos dels equipaments públics servirà per respondre a les necessitats actuals, conseqüència tant de les noves professions com dels recents canvis legislatius.
També s’ha afegit una nova regulació que permetrà la incorporació d’activitats complementàries lligades als equipaments, per exemple un petit bar o una botiga d’estris relacionats amb l’equipament. Es tracta de facilitar la prestació d’un millor servei als seus usuaris. D’altra banda, s’elimina l’obligació de reservar aparcaments de vehicles en aquells equipaments essencials i de proximitat del barri.
L’àmbit d’aquesta modificació dels usos dels equipaments són els 25 municipis que es regeixen pel PGM: Badalona, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, El Papiol, Esplugues de Llobregat, Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, Prat de Llobregat, Ripollet, Sant Adrià de l Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Climent de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Tiana i Viladecans.
La ciutat de Barcelona, tot i que està inclosa a l’àmbit del PGM, té una regulació urbanística pròpia des de la Carta Municipal i l’òrgan competent per aprovar el canvi serà la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona.
Assignació d’ús més àgil
Alhora, la modificació aprovada avui també agilitarà la tramitació dels expedients per assignar l’ús a cada equipament. Així, els equipaments públics de menys de 1.000 m² podran incorporar qualsevol dels usos llistats en la nova regulació sense necessitat de cap tràmit urbanístic.
Per últim, cada ajuntament podrà regular específicament els seus equipaments atenent a les característiques particulars del municipi, restringint o completant la regulació genèrica.
1