1. La mesura, consensuada amb el sector, s’ha pres tenint en compte que el document actual és capaç de donar resposta als reptes estratègics en aquest àmbit
  2. El 2023 s’hauran incrementat fins a 170 les accions de promoció i suport a l’associacionisme i el voluntariat, amb una inversió de 104 milions d’euros

L’Executiu ha aprovat estendre dos anys més el Pla nacional de l’associacionisme i el voluntariat (PNAV), l’estratègia de treball conjunta i participada entre el Govern i el món associatiu per respondre als reptes que afronta el país en aquest àmbit. La decisió és fruit del diàleg entre tots els agents implicats en diversos espais de debat. En aquest sentit, la capacitat del Pla per encarar els desafiaments actuals en aquests àmbits ha estat ratificada per unanimitat els darrers mesos pel Consell de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya, així com per la Comissió Interdepartamental de Coordinació de l’Acció Transversal de les Polítiques de Foment de l’Associacionisme i el Voluntariat.

El Govern considera que el PNAV actual pot continuar sent el full de ruta estratègic per encarar els nous reptes i les noves prioritats, ja que els plantejats inicialment segueixen vigents. A més, remarquen que la possibilitat d'adaptació i flexibilitat del text a les necessitats del moment, mitjançant els plans anuals d'acció, n'assegura una bona capacitat de resposta.

El Pla actual, concebut per al període 2018-2021, està estructurat en 5 àmbits d'acció, 17 programes estratègics i 63 línies d'actuació. El document ja preveia la pròrroga excepcional per un màxim de quatre anys si es valorava la vigència dels seus objectius estratègics i generals i es considerava que el document encara era capaç d’abordar-los. En aquest sentit, el Govern va emetre una primera pròrroga que expira aquest any. En el marc d’aquesta primera ampliació, l’any 2022 la Generalitat va impulsar un total de 155 mesures i hi va invertir 106.580.393 euros. La previsió per a 2023 és que el nombre d’actuacions augmenti fins a les 170 i que el pressupost executat sumi 104.372.494 euros, amb la implicació de fins a 11 departaments del Govern.

La pròrroga de dos anys més ha de permetre continuar intensificant el suport a les entitats i al voluntariat, tot reforçant el teixit associatiu, un agent comunitari clau en la lluita per la inclusió social. Alhora, també es busca potenciar el capital humà que es vincula a les entitats des del voluntariat per reforçar la seva capacitat de transformació social.