Direcció General de Comunicació

Jutjats

El Govern renova el conveni amb el Consell de l'Advocacia Catalana per al foment de l'ús del català en el torn d'ofici

query_builder   12 desembre 2023 15:30

event_note Nota de premsa

El Govern renova el conveni amb el Consell de l'Advocacia Catalana per al foment de l'ús del català en el torn d'ofici

  1. El CICAC rebrà fins a 350.578 euros per cobrir les despeses derivades de la delegació de funcions que preveu un complement de 25 euros per actuació en català
  2. El balanç del darrer exercici és positiu amb un increment del 12,5% del nombre d’advocats inscrits al programa i l’augment d’un 15,5% de les actuacions


El Consell Executiu ha acordat renovar el conveni subscrit entre el Departament de Justícia, Drets i Memòria i el Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC) per a l’execució del Programa específic de foment de l’ús del català en les actuacions processals d’assistència jurídica gratuïta per a l’any 2024. Per dur a terme les funcions derivades d’aquest Programa, el Departament transferirà al CICAC un màxim de 350.578 euros.

El CICAC s’ocuparà de la difusió del Programa, la comprovació i la compensació de les actuacions fetes en català, i la posterior justificació al Departament. Per la seva banda, Justícia, Drets i Memòria es reserva les facultats per resoldre els recursos que es puguin presentar, així com les funcions de control i seguiment de l’exercici de les funcions delegades al Consell.

El conveni es va signar per primera vegada el 2017, que és quan es va posar en marxa aquest Programa específic, i s’ha anat reeditant els anys 2021, 2022 i 2023 amb l’objectiu de contribuir a incrementar l’ús de la llengua catalana en l’Administració de justícia i vetllar per la garantia del dret d’opció lingüística.

Balanç positiu del Programa: un 12,5% més d’advocats inscrits i un 15,5% més d’actuacions

El nombre d’advocats inscrits durant el 3r trimestre de 2023, en comparació amb el mateix període de 2022, ha passat de 1.194 a 1.340 (un 12,5% més). Les actuacions en català han passat en el mateix període de 2.315 a 2.675, és a dir, un increment del 15,5%. Es tracta, per tant, d’un balanç positiu de les xifres del darrer exercici.

Els advocats del torn d’ofici que s’hi acullen, sempre de forma voluntària, han de presentar en llengua catalana els escrits que realitzen en l’àmbit de l’assistència jurídica gratuïta i sol·licitar al jutjat que la documentació es notifiqui en català. La inscripció a aquest Programa es tradueix en una bonificació de 25 euros que s’afegeixen a cada actuació feta en català, com ara una demanda, una contestació o un recurs.

Cal recordar que durant l’any 2023, mitjançant una modificació del conveni que ha suposat un esforç pressupostari, s’ha pogut incrementar l’import de la subvenció que perceben els advocats de 20 a 25 euros, la qual cosa ha donat un nou impuls a l’hora d’incrementar les inscripcions d’advocats.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia