Delegació a les Terres de l'Ebre

.

Igualtat i Feminismes homenatja entitats defensores dels drets humans de les Terres de l'Ebre

query_builder   12 desembre 2023 16:22

event_note Nota de premsa

Igualtat i Feminismes homenatja entitats defensores dels drets humans de les Terres de l'Ebre


  1. L’acte d’homenatge s’ha fet coincidint amb l’última parada de l’exposició flotant “El Mar la frontera més ampla” a bord de l’Open Arms al Port de La Ràpita


  1. S’ha homenatjat la Fundació ONG Provocant la Pau, la Plataforma en Defensa de l’Ebre i l’Associació d'Amigues i Amics de Tortosa per a la UNESCO


  1. L’esdeveniment forma part dels actes que s’han celebrat arreu de Catalunya per commemorar el 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans sota el lema “Deixem-hi empremta”
S’ha homenatjat l’Associació d'Amigues i Amics de Tortosa per a la UNESCO, la Plataforma en Defensa de l’Ebre i la Fundació ONG Provocant la Pau.
S’ha homenatjat l’Associació d'Amigues i Amics de Tortosa per a la UNESCO, la Plataforma en Defensa de l’Ebre i la Fundació ONG Provocant la Pau.
{"name":"2023/12/12/16/21/46609a4f-7d6e-4857-9239-3aa3aa235f48.jpeg","author":"Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre. ","type":"0","location":"0","weight":463523}

El Departament d’Igualtat i Feminismes ha reconegut avui a persones i entitats defensores dels Drets Humans de les Terres de l’Ebre en el marc de la commemoració del 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Sota el lema “Deixem-hi empremta” el departament ha realitzat actes d'homenatge a Palamós, Barcelona, Tarragona i La Ràpita coincidint amb l’arribada als ports de l’exposició “El Mar la frontera més ampla” a l’interior del vaixell de rescat Open Arms amb l’objectiu de destacar la importància del teixit associatiu del país en l’avenç de la garantia dels Drets Humans.


En l’acte celebrat al Port de La Ràpita s’ha reconegut la tasca de la Fundació ONG Provocant la Pau, amb 18 anys d'experiència internacional en projectes de cooperació al desenvolupament i emergències humanitàries; la Plataforma en Defensa de l’Ebre, moviment social creat en defensa del riu Ebre i el Delta de l’Ebre i que ha contribuït la cohesió de la identitat dels habitants de les quatre comarques de les Terres de l’Ebre; i l’Associació d'Amigues i Amics de Tortosa per a la UNESCO, que es dedica a promoure l’educació per la pau, el diàleg intercultural, el respecte als drets humans i la cohesió social en una societat plurilingüe i multicultural.


A la inauguració, la Secretària d’Igualtats del Departament d’Igualat i Feminismes, Mireia Mata Solsona ha afirmat que "en un context on els drets humans estan sent amenaçats diàriament pels grups antidrets i d’extrema dreta, Catalunya i el Govern de la Generalitat continuaran sent refugi i punta de llança per a la garantia dels drets humans perquè volem un país on totes les persones puguin viure les seves vides lliures de violències i discriminacions, un país on les defensores dels drets humans no siguin perseguides, sinó protegides i acompanyades”. “Avui i aquí renovem i refermem el nostre compromís amb els Drets Humans i molt especialment el dret a la vida. El dret a una vida digna, vivint, si es vol, de la terra i del mar. No morint al mar, lluny de la teva terra”, ha destacat.


El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernandez, ha reivindicat la tasca de les tres entitats reconegudes i ha recordat que “és responsabilitat de tothom, individualment i col·lectivament, contribuir a fer possible que tots siguem iguals en drets i dignitat”. “El fet de poder tenir també l’exposició i el vaixell d’Open Arms a la Ràpita i les Terres de l’Ebre ens permetrà conèixer d’una mica més a prop tot el que arriben a patir les persones migrades i aportar coneixement i consciència entorn aquesta realitat”, ha reblat.


A l’acte també hi ha assistit el secretari general del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, Bernat Costas Castillo, el director general per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans, Adam Majó Garriga, la directora dels Serveis Territorials d’Igualtat i Feminismes a les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà Fortuño, entre altres representants institucionals municipals i territorials i del teixit social i econòmic de les Terres de l’Ebre.


Aquests actes donen continuïtat a la tasca desenvolupada pel Departament a través del Pla d’actuació per al suport a les entitats i les persones defensores dels drets humans a Catalunya que té per objectiu garantir que les entitats i persones defensores dels drets humans, incloses les defensores dels drets sexuals i reproductius, puguin desenvolupar la seva tasca a Catalunya amb llibertat i seguretat.“El Mar la frontera més ampla”, una exposició flotant a l’interior de l’Open Arms


Els actes de reconeixement a les defensores se celebren coincidint amb l’arribada del vaixell als diferents ports on fa parada l’exposició “El Mar la frontera més ampla” que es pot visitar a l’interior de l’Open Arms.


La mostra assenyala els motius de les migracions forçades, les dificultats que presenten les diferents vies migratòries i les traves administratives que es troben al destí, centrant-se principalment a les persones provinents del continent africà. L'exhibició, dissenyada per l’estudi de visualització de dades Domestic Data Streamers, consta de tres parts: origen, trajecte i arribada.


A l'inici es troba una escultura simbòlica construïda amb una xarxa de pesca amb etiquetes de roba amb missatges sobre la relació entre els motius per migrar i la responsabilitat del nord global. Seguidament, hi ha una disposició de quatre walkie-talkies amb diferents reclams de les defensores durant el trajecte migratori. En aquesta instal·lació s’hi poden sentir les veus i els testimonis d’Iridia, el col·lectiu Top Manta, la coordinadora Obrim Fronteres o del mateix Open Arms. Finalment, es troba un expositor de postals turístiques crítiques que rere la imatge idíl·lica del Mediterrani mostren les dificultats que es troben les persones quan arriben al país de destí.


L’exposició es podrà visitar al Port de La Ràpita del 12 al 15 de desembre de 16 a 18 h i el 16 i 17 de desembre de 10 a 14 h i de 16 a 18 h.


L’exhibició i els homenatges a referents i associacions formen part dels actes principals de commemoració del 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans (DUDH) que organitza el Govern sota el lideratge de la Direcció General per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans del Departament d’Igualtat i Feminismes. L’objectiu és vincular la DUDH i els Drets Humans a les problemàtiques mundials actuals i també la societat catalana i europea del segle XXI, reivindicar-ne la vigència i conscienciar sobre la necessitat de garantir-los.


Paral·lelament, s’ha signat un conveni amb l'Institut de Drets Humans per programar un cicle de conferències, seminaris, jornades i taules rodones a l’àmbit local i comarcalper parlar dels reptes per a la garantia i promoció dels drets humans a Catalunya amb temàtiques concretes com la societat digital i la intel·ligència artificial, la crisi climàtica, la igualtat i l’equitat i l’odi, extremismes i polarització. Seranuna vintena d’activitats coordinades per l’Institut de Drets Humans de Catalunya que comptaran amb la participació de ponents experts i expertes i estan adreçades tant a la ciutadania en general com al teixit associatiu local, a escolars o estudiants o altres col·lectius i sectors.


12 desembre 2023

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia