. Es feia passar per inversor en animals de luxe d’una banda i paral·lelament llogava un habitatge que no era seu

. El detingut feia servir dues identitats diferents, EAV i JGR, per cometre les estafes.

Agents dels Mossos d’Esquadra de les unitats d’investigació de les comissaries d’Eixample i Sarrià van detenir el dia 29 de novembre un home de 25 anys pels delictes d’estafa i usurpació d’estat civil.

Aquesta persona va fer dos tipus d’estafa, una al districte de Sarrià on es feia passar per inversor en animals de luxe i una altra al d’Eixample a Barcelona, on llogava de forma continuada un domicili del qual no n’era el propietari.

A Sarrià, concretament a principis de juny de 2022 un home va llogar un pis de la seva propietat situat al carrer Provença, a una senyora.

L’arrendatari coincidia sovint al portal de la finca amb la llogatera ja que ell també vivia en un altre pis del mateix edifici, motiu pel qual amb el temps va acabar coneixent la parella de la senyora, el senyor EAV i van iniciar una amistat.

Fruit d’aquesta amistat el senyor EAV va comentar a l’arrendatari, que es dedicava al negoci de compra-venda de cavalls pura-sang i gossos de luxe i que residia a Miami, i li va proposar invertir en aquest negoci. La proposta consistia en fer una inversió que li retornaria amb interessos en finalitzar el mes en curs. La quantitat que van pactar que invertiria la víctima era de 133.180 € i tindria un import d’interessos de 34.052 €, i també van acordar que el lliurament dels diners es faria en efectiu i que el senyor EAV els retornaria mitjançant transferència bancària.

El que semblava un negoci molt lucratiu, en realitat era una estafa que tenia diferents etapes.

En la primera fase el senyor EAV va convèncer la víctima per fer una inversió en aquest suposat negoci de compra-venda d’animals de luxe amb la promesa del retorn de la quantitat invertida més uns interessos considerables en un període de temps curt.

Aquest retorn de diners però no es va produir mai i a mesura que anava passant el temps la víctima va començar a reclamar les quantitats, moment en el qual el senyor EAV li va comentar que no podia fer la transferència des dels seus comptes als Estats units i que per retornar les quantitats pactades seria un altra persona de nom Yasin, que tenia un local a Barcelona, qui li retornaria els diners obtinguts de la venda d’aquests animals fent el canvi de moneda i cobrant una comissió mitjançant comptes moneder de cases d’apostes.

En una segona fase de l’estafa, i donat que la víctima no va poder fer la retirada de les quantitats pactades al local del senyor Yasin, EAV li va donar instruccions per a que fes aquesta retirada a través d’altres cases d’apostes per tenir beneficis fiscals encara que aquest fos un mètode molt més lent de l’habitual. Per fer aquestes retirades suposadament havia de fer un pagament previ d'unes quotes en concepte de comissió per operació. Posteriorment donat que els cobraments no s’acabaven fent va donar l’excusa de que s’havia de canviar d’empresa d’apostes ja que sorgien dificultats de cobrament. Cada nova casa d’apostes donava suposats problemes per acabar materialitzant els pagaments, i finalment segons el senyor EAV es va haver de canviar de casa d’apostes en un total de 3 ocasions.

Algunes de les taxes que li cobraven eren per verificació d’usuari, verificació de targetes, certificació de comptes, taxa per comunitat autònoma, taxa per retirada en efectiu i altres, i aquestes taxes es van anar allargant durant mesos.

Li comentaven que els pagaments d’aquestes taxes s’havien de fer en un termini de menys de 24 hores per no perdre tots els diners invertits, tot indicant que cap d’aquests pagaments era a fons perdut sinó que se sumaven a l’import del préstec inicial, que li seria retornat amb els interessos respectius.

Per fer front a aquests pagaments la víctima va haver de demanar diners a la família, amics i préstecs personals.

El senyor EAV per donar credibilitat al seu engany mostrava correus electrònics i converses amb presumptes gestors d’entitats bancàries i personal de les cases d’apostes.

El detingut va continuar pressionant durant mesos a la seva víctima per a que fes pagaments urgents, en menys de 24 hores que eren imprescindibles per a poder recuperar la totalitat dels diners del préstec. El denunciant va donar tots els seus estalvis per a fer front a aquests pagaments, amb un total de 90.431 € invertits i va començar a demanar també préstecs personals a familiars i amics per un import total de 146.180€, sumant en total de 236.611 €

En una tercera fase l’autor va explicar que havia hagut de canviar un altre cop de casa d’apostes ja que hi havia problemes per fer els cobraments. La metodologia utilitzada va ser la mateixa exigint pagaments per fer verificacions de dades i així poder retirar les quantitats invertides, i quan la víctima expressava la seva desconfiança li mostrava converses de correu electrònic o whatsapp amb suposats assessors d’aquesta empresa.

En aquesta tercera fase va haver de recórrer de nou a la seva família i amics, sol·licitant múltiples préstecs personals per a anar pagant les suposades taxes, i va arribar a pagar 766.066 € per a fer front a les taxes de la nova empresa.

Davant de la demanda d’explicacions de la víctima l’autor va informar que s’havien transferit els diners a una empresa de pagaments per internet que els havia retingut per un import total de 1.343.000€.

La víctima per fer front als deutes personals que havia contret va haver de vendre un pis de la seva propietat.

Fruit de les investigacions es va poder esbrinar quin era el domicili de l’autor de l’estafa, i va ser llavors quan els investigadors van comprovar que la identitat EAV era falsa i en realitat corresponia a una altra persona.

Es dona a més el cas que en aquest domicili del carrer Mallorca del districte de l’Eixample de Barcelona ja s’estava investigant una persona que es feia dir JGR per diverses estafes de tipus immobiliari a traves d’una aplicació/portal de compra venda d’immobles, en les quals es llogava de forma reiterada aquest mateix pis.

Quan agents d’investigació de la comissaria de Granollers van detenir la persona que utilitzava el número de telèfon que servia de contacte al portal immobiliari per llogar el pisi amb el qual es feien les estafes immobiliàries, van comprovar d’una banda que era la mateixa persona que havia fet l’estafa al districte de Sarrià i d’altra, que en ambdós casos feia servir identitats falses, EAV i JGR. La persona detinguda era el senyor Fernando SO nascut el dia 1 de juliol de 1988, el qual té 27 antecedents policials per delictes similars d’estafes i usurpació d’estat civil.

La identitat de JGR la va aconseguir gràcies a un company de treball amb qui tenia confiança i que li va cedir còpia del seu DNI i el número de compte bancari quan el va convèncer per invertir diners. Posteriorment la víctima d’aquesta suplantació d’identitat es va adonar que el tal “Quique”, que és el nom amb que el coneixia, havia contractat diversos crèdits a nom seu sense autorització amb aquestes dades.

Pel que fa a la identitat de EAV la persona amb aquestes sigles i el detingut havien coincidit feia anys quan el detingut havia fet d’entrenador d’un equip juvenil de futbol on EAV jugava.

Al districte d’Eixample és on el detingut va fer durant el 2023 deu delictes d’estafa i un d’usurpació d’estat civil.

El modus operandi era el següent;

L’autor, un home que es feia passar per les sigles JGR tenia llogada una habitació en un domicili ubicat al carrer Mallorca. Posava anuncis de lloguer de l’immoble en un portal immobiliari d’internet i quan el propietari no es trobava al domicili, ja que és una persona que viatja amb assiduïtat, el detingut ensenyava el pis a les seves víctimes aprofitant que disposava de claus. Per tancar amb la màxima celeritat el tracte, exigia fer el pagament amb rapidesa (gairebé en tots els casos en efectiu), i una vegada efectuat, les víctimes deixaven de saber res del presumpte arrendador.

Amb posterioritat les víctimes, en cas d'adreçar-se al domicili, comprovaven que no era un immoble que es trobés de lloguer ja que hi residia el seu propietari, que era una persona diferent a aquella amb la que haurien formalitzat el fals lloguer.

Amb aquesta metodologia va aconseguir estafar un total de 10 persones per un import total de 63.950 €

El detingut va passar a disposició judicial el dia 1 de desembre.


Oficina de Comunicació

Barcelona, 13 de novembre de 2023