- Inauguració: 18 de desembre
- Hora: 18h
- Lloc: sala d’actes Palau Robert (Cotxeres)
Intervencions: Benvinguda de la directora general de Difusió, Eva Pomares; paraules de la comissària de l’exposició, Ester Boquera, i del secretari de Govern i president de l’Entitat Autònoma del Diari Oficial i Publicacions (EADOP), Xavier Bernadí;parlament de cloenda a càrrec de l’Honorable consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart
Acreditacions / Confirmacions de premsa: Sandra Iglesias (sandra.iglesias@gencat.cat)
Dilluns 18 de desembre, a les 18h, a la sala d’actes de Palau Robert, la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, presidirà la inauguració de l’exposició Els llibres de la Generalitat republicana (1931 – 1939). També hi assistiran la comissària de la mostra, Ester Boquera i el secretari del Govern i president de l’EADOP, Xavier Bernadí, així com la directora general de Difusió, Eva Pomares.
La mostra, que es podrà veure fins al dia 1 d’abril de 2024 a la sala 4 de Palau Robert, és una col·laboració entre el Memorial Democràtic, adscrit al Departament de Justícia, l’EADOP i la Direcció General de Difusió.
L’exposició es du a terme després de la tasca realitzada el 2022 per l’Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions, que va catalogar i digitalitzar bona part de les més de 700 publicacions editades per la Generalitat des de l'abril de 1931 al gener de 1939 per encàrrec del Govern. El projecte el va dur a terme un grup de treball liderat per l'Entitat, amb la participació de la Biblioteca de Catalunya i l'Arxiu Nacional (Departament de Cultura) i el Memorial Democràtic
El llibres, els opuscles i les publicacions periòdiques que edita la Generalitat durant els anys de la Segona República testimonien els contrastos d’aquest període: mostren el procés transformador que viu Catalunya amb una brillant i fecunda obra de Govern, però també les tibantors amb l’executiu espanyol i algunes expectatives frustrades, com el projecte d’Estatut. Algunes de les temàtiques tractades xoquen per l’actualitat, amb plantejaments com el dret a l’habitatge, el dret de les dones a decidir sobre el seu cos o la voluntat de la transparència en la gestió pública. Hi signen les millors firmes i, malgrat publicar en moments convulsos, és sorprenent la qualitat de l’edició.
La mostra recupera els volums més emblemàtics que van actuar com a propagadors de l’activitat trasnformadora de la Generalitat republicana i van contribuir a refermar-la simbòlicament, tota una obra extraordinària que el franquisme va voler engolir.
L’exposició és d’accés lliure i gratuït.