- Tret de sortida de l'Any Tàpies, que reivindicarà el llegat d'aquest artista català de referència
- Consellera Garriga: “L’Any Tàpies ens obre un horitzó fantàstic per mantenir viu i redescobrir amb mirada actual el llegat humanista i de compromís cívic i de país d’Antoni Tàpies”
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha participat avui en l’acte d’obertura de l’AnyTàpies, amb què es commemora el centenari del naixement de l’artista i en el qual ha afirmat que la commemoració “ens obre un horitzó fantàstic per mantenir viu i redescobrir amb mirada actual el llegat humanista i de compromís cívic i de país d’Antoni Tàpies”.
Coincidint amb el dia en què Tàpies hauria fet 100 anys, la Fundació Antoni Tàpies, que ha obert les portes als ciutadans i ha inaugurat dues noves exposicions, ha acollit l’acte inaugural de la commemoració, que ha comptat amb la participació del ministre de Cultura del Govern d’Espanya, Ernest Urtasun; de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, així com del president de la Fundació Antoni Tàpies, Ferran Rodés, entre altres personalitats. L’acte ha estat obert per Raimon i ha comptat amb les actuacions de Jordi Savall i Marina Herlop.
La consellera Garriga ha destacat que un dels objectius del Govern en impulsar la commemoració és “reivindicar Tàpies des de la mirada actual”. Garriga també ha ressaltat la importància de la Fundació Tàpies com a llegat de l’artista. En aquest sentit ha desitjat que l’obra de l’artista “faci de guia” per a la Fundació, que tot just inicia una nova etapa, amb nou projecte i nova direcció, i que permeti “aprofundir encara més en aquesta gran figura”.
L’Any Tàpies està coorganitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Antoni Tàpies, l’Ajuntament de Barcelona i el Ministerio de Cultura y Deporte.
Al llarg del matí, la Fundació ha presentat les dues noves exposicions organitzades amb motiu de la commemoració: Tàpies. L’empremta del zen i A=A, B=A. Els visitants també han gaudit de les accions artístiques de Memòria personal. Vuit gestos per a una biografia, a càrrec de Laia Estruch, Mohamad Bitari,Ihosvanny Cisneros, Laura Alcalá, Fèlix Pons, Agnès Pe, Fito Conesa i Vignesh Melwani.
D’altra banda, durant el matí, en el marc del projecte 1, 2, 3 Tàpies, s’ha realitzat la lectura a la ràdio del text El joc de saber mirar, escoltada i completada pels alumnes a diverses escoles i centres educatius de Catalunya. Al migdia, al Parlament de Catalunya, els estudiants de l’ESMUC han interpretat Hyxos (1955), de Giacinto Scelsi, davant l’obra d’Antoni Tàpies titulada 7 de novembre (1971), en el marc del cicle La maleta de Tàpies.
La Fundació obre l’Any Tàpies amb la voluntat de pensar el món d’avui a partir de l’obra de l’artista. A més, el centenari marca l’inici d’una nova etapa de la institució. Al llarg de l’Any Tàpies, s’impulsarà la investigació sobre art i pensament a partir de l’obra de l’artista a través del I concurs d’escriptura crítica “Teresa Barba”, dirigit als estudiants. A més, la Fundació Antoni Tàpies i la Universitat Pompeu Fabra impulsen la Càtedra Antoni Tàpies-UPF d’Art i Pensament contemporanis per garantir l´estudi i la investigació de l’obra de l’artista. Aquesta aliança es materialitzarà a l’anunci del premi internacional de recerca postdoctoral, de caràcter bianual.