1. El Pla NEUCAT, d’acord a les obligacions fixades per la Llei 7/2023, incorpora dins les mesures d’emergència la protecció dels animals de companyia i dels animals silvestres en captivitat en situacions d’emergència
  2. El Pla RADCAT ha actualitzat les instal·lacions afectades per risc radiològic i els municipis que estan afectats per l’obligació o recomanació d’elaborar aquest pla
  3. El PLASEQCAT ha actualitzat les dades de risc de 31 activitats i ha incorporat 10 nous municipis afectats per risc químic
  4. L’actualització del PLASEQTA inclou el Pla d’Actuació del Grup de Control Ambiental (PAGCA), que es va posar a prova al passat simulacre químic del 30 de novembre a Constantí
  5. El PLASEQTA i el PLASEQCAT, d’acord al que preveu la normativa de risc químic, han publicat a través del portal de dades obertes els documents amb la informació d’anàlisi de risc de totes les instal·lacions Seveso
  6. La Direcció General de Protecció Civil ha presentat per al seu informe a la Comissió el Pla d’actuació en emergència nuclear del Grup de Suport Logístic del Pla d’Emergència Nuclear PENTA
  7. En la Comissió de Protecció Civil d’avui també s’han homologat 55 plans d’emergència municipal, dos plans d’assistència i suport comarcals i 20 plans d’autoprotecció d’activitats


La Comissió de Protecció Civil de la Generalitat, presidida pel Conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha tramitat avui les actualitzacions dels plans d’emergències NEUCAT, RADCAT, PLASEQCAT i PLASEQTA, el Pla d’Actuació del grup logístic del Pla PENTA, així com l'homologació de 55 Plans d’Emergència Municipal (PAM), 20 Plans d’Autoprotecció (PAU) i dos Plans d’Assistència i Suport comarcals (PAS). A la reunió també hi ha assistit la Secretària General del Departament d’Interior, Tamara Garcia; la directora de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany; els subdirectors de la Direcció General de Protecció Civil; així com d'altres direccions generals i organismes.

A la Reunió Plenària de la Comissió d’avui, també s’ha presentat el resum de les principals emergències que han comportat l’activació de plans de protecció civil en el que portem d’any 2023, fins al 30 de novembre, així com la volumetria general d’activacions.

El 2023 (fins al 30 de novembre) hi ha hagut 65 activacions de plans d’emergències en fase d’ALERTA i 396 Prealertes.

Riscos Naturals

  1. INFOCAT: 26 vegades en Prealerta i 10 en Alerta
  2. INUNCAT: 21 vegades en Prealerta i 14 en Alerta
  3. NEUCAT: 3 vegades en Preaelrta i 3 en Alerta
  4. VENTCAT: 10 vegades en Prealerta i 9 en Alerta
  5. PROCICAT Onada fred: 1 vegada en Alerta
  6. PROCICAT Calor: 5 vegades en Alerta
  7. PROCICAT onatge: 4 vegades en Prealerta i 5 en Alerta
  8. SISMICAT: 2 vegades en Prealerta i 1 en Alerta
  9. ALLAUCAT: 1 vegada en Prealerta

Riscos Tecnològics

  1. PLASEQCAT: 7 vegades en Prealerta i 7 vegades en Alerta
  2. PLASEQTA: 8 vegades en Prealerta
  3. AEROCAT: 79 vegades en Prealerta i 3 en Alerta
  4. FERROCAT: 187 vegades en Prealerta i 3 en Alerta
  5. TRANSCAT: 14 vegades en Prealerta i 4 en Alerta
  6. CAMCAT: 7 vegades en Prealerta
  7. PROCICAT (Altres): 27 vegades en Prealerta i 1 en Alerta


Actualització de diversos plans especials d’emergències

A la reunió d’avui s’han actualitzat 4 plans de Protecció Civil, un de risc meteorològic i tres de risc tecnològic. Es tracta de:

  1. Pla especial d'emergències per nevades a Catalunya NEUCAT
  2. Pla especial per a emergències radiològiques de Catalunya RADCAT
  3. Pla especial d’emergències exteriors del sector químic de Catalunya PLASEQCAT
  4. Pla especial d’emergències exteriors del sector químic de Tarragona PLASEQTA


Pel que fa al NEUCAT, s’incorpora la Llei 7/2023, de 28 de març, de protecció dels drets i el benestar dels animals, la qual estableix l’obligació que els plans de protecció civil continguin mesures de protecció dels animals de companyia i dels animals silvestres en captivitat en situacions d’emergència. Així es modifica el punt 4.9.5. del NEUCAT que fa referència a Altres mesures específiques en cas de nevades del Pla NEUCAT i s’inclouen:

  1. L’avaluació de les necessitats de les persones afectades en una emergència i els protocols d’evacuació inclouran tant la protecció dels animals de companyia i dels animals silvestres en captivitat, com la garantia dels seus drets i del seu benestar.
  2. Cal preveure espais adequats que facilitin l’atenció d’aquests animals i el contacte o proximitat amb els seus responsables.

A més, l’actualització del NEUCAT estableix, també, el càlcul de la vulnerabilitat de la nova comarca del Lluçanès i torna a calcular la vulnerabilitat de la comarca d’Osona.

Pel que fa als plans RADCAT, PLASEQCAT i PLASEQTA s’han actualitzat les dades de les instal·lacions de risc. Així, s’han incorporat noves instal·lacions, s’han suprimit altres perquè han deixat de ser de risc i s’han actualitzat les zones d’afectació potencials de diverses instal·lacions ja existents. Tots aquests canvis han comportat també l’actualització dels municipis afectats en cada cas i de les seves obligacions d’elaboració el pla de protecció civil municipal per aquests riscos.

Pel que fa al RADCAT, l’actualització de les instal·lacions de risc radiològic incloses al pla ha comportat un increment de 6 activitats en total després d’incloure 15 noves activitats i suprimir-ne 9 (desafectades).

Fruit dels canvis en les instal·lacions hi ha 11 nous municipis afectats per risc radiològic (8 obligats a fer el pla municipal i 3 recomanats), s’han desafectat 3 municipis, i 2 municipis han canviat de nivell (un puja a obligat i un altre baixa a recomanat). En total s’han incrementat en 8 els municipis afectats per risc radiològic.

El PLASEQCAT també introdueix canvis que afecten els establiments de risc. S’han actualitzat les dades de risc de 31 activitats del PLASEQCAT, amb un increment de les afectacions teòriques (confinament) en 18 casos mentre que a la resta s’han reduït. S’ha donat de baixa 1 instal·lació que ha quedat desafectada i s’ha donat d’alta 1 nou establiment.

Fruit dels canvis en els establiments de risc i les zones d’afectació teòriques en cas d’accident, s’han incorporat 10 nous municipis afectats per risc químic (8 dels quals tenen obligació de fer el pla municipal i els altres 2 només recomanació de fer-lo), s’ha incrementat l’afectació en 8 municipis que passen a tenir obligació de fer el pla municipal i s’ha desafectat 1 municipi.

Quant al PLASEQTA, cal destacar la presentació del Pla d’Actuació del Grup de Control Ambiental que és un element clau del funcionament del pla i especialment en relació a la mesura del confinament ja que és el grup encarregat de comprovar que les mesures de qualitat de l’aire són adequades per tal que la direcció del pla decideixi la finalització del confinament.

El Pla d’Actuació del Grup de Control Ambiental estableix el seu funcionament integrat en el PLASEQTA, la seva relació entre els altres grups actuants i, també, les seves funcions, amb una estructura específica per garantir la capacitat de prendre mesures de qualitat de l’aire sobre el terreny i garantir la coordinació amb el CECAT i el Comitè Tècnic del PLASEQTA en tot moment. El funcionament d’aquest grup es va posar a prova recentment al simulacre de Constantí del passat 30 de novembre.

A més, tant en el cas del PLASEQTA com del PLASEQCAT, s’ha donat compliment a les obligacions d’informació a la població previstes a l’article 15 del Reial decret 840/2015, de 21 de setembre, pel qual s’aproven mesures de control dels riscos inherents als accidents greus en els quals intervinguin substàncies perilloses on s’estableix que “cal posar a disposició del públic informació sobre els establiments afectats per la normativa d’accidents greus”. Així, s’han publicat els documents d’anàlisis del risc dels establiments afectats per la normativa SEVESO al portal de dades obertes.


Presentació del Pla d'Actuació del grup logístic del Pla d’Emergència Nuclear Exterior a les Centrals Nuclears d’Ascó i Vandellós, Tarragona (PENTA)

A la reunió d’avui, la Direcció General de Protecció Civil ha presentat per al seu informe a la Comissió de Protecció Civil de Catalunya (previ a l’aprovació del Pla pel director del PENTA), el Pla d’actuació en emergència nuclear del Grup de Suport Logístic del PENTA, que preveu l’estructura i funcions d’aquest grup pel que fa a la coordinació en el transport, proveïment i assistència a la població afectada per una emergència contemplada en aquest Pla.


Homologació de plans d’emergència municipals i plans d’autoprotecció

Avui dijous s’han presentat 55plans de protecció civil municipals (DUPROCIM) per homologar, dels quals 25 són de nova elaboració, 13 corresponen a actualitzacions i 17 són revisions de plans existents.

Els plans locals que s’han homologat avui corresponen a les vegueries de:

  1. Barcelona: 12
  2. Catalunya Central: 11
  3. Girona: 8
  4. Lleida: 8
  5. Tarragona: 9
  6. Terres de l’Ebre: 7

A més, s’han homologat dos plans supramunicipals d’actuació i suport (PAS): Consell Comarcal del Baix Empordà i Consell Comarcal del Gironès

Els municipis que han homologat per primer cop, revisat o actualitzat plans són:

  1. Barcelona: Alella, Bigues i Riells del Fai, Cabrils, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Fogars de Monclús, Molins de Rei, la Palma de Cervelló, Sant Boi de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Teià i Terrassa.
  2. Catalunya Central: El Brull, Calders, Centelles, La Coma i la Pedra, Navarcles, Navàs, Orís, Sant Julià de Vilatorta, Sant Martí de Centelles, Sant Quirze de Safaja i Vidrà.
  3. Girona: Aiguaviva, Caldes de Malavella, Palafrugell, Quart, Sant Julià de Llor i Bonmatí, Santa Cristina d’Aro, Susqueda i Vilallonga de Ter.
  4. Lleida: Albesa, Alguaire, Artesa de Segre, Castelldans, Guimerà, Ibars de Noguera, Seròs i Talavera.
  5. Tarragona: Aiguamúrcia, Almoster, Blancafort, El Milà, El Morell, La Riera de Gaià, Serral, Vilallonga del Camp i Vila-rodona.
  6. Terres de l’Ebre: Alcanar, Ascó, Masdenverge, Móra d’Ebre, Riba-roja d’Ebre, La Torre de l’Espanyol i Vinebre.


A la reunió d’aquest dijous també s’ha donat llum verda a 20 Plans d’Autoprotecció (PAU), que són mesures i protocols de seguretat que adopten tant empreses com administracions, edificis, etc. en funció de la seva activitat. Cada mes se celebra una comissió de Protecció Civil on s’avaluen els documents per determinar-ne la seva viabilitat i implantació.

Els 20 Plans d’Autoprotecció homologats avui s’afegeixen als 846 homologats a les anteriors reunions de la Comissió des del seu començament el març del 2021 fins avui, de manera que deixen un total de 866 plans d’autoprotecció homologats.

Per vegueries, els 20 Plans d’Autoprotecció (PAU) que s’han homologat avui pertanyen a:

  1. Barcelona: 10
  2. Camp de Tarragona: 3
  3. Girona: 3
  4. Penedès: 3
  5. Catalunya Central: 1

La majoria dels plans que s’han homologat avui dijous corresponen a activitats no temporals (18) i 2 corresponen a activitats temporals.

Pel que fa a les activitats no temporals, en aquesta comissió hi ha 5 establiments afectats per la normativa d’accidents greus (Seveso), 3 ports esportius (Palamós, Llafranc i Port Ginesta), 2 hotels (a la ciutat de Barcelona), 2 edificis d’oficines (a la ciutat de Barcelona), 1 conducte de transport de substàncies perilloses (rack de Dixquímics de Tarragona); 1 instal·lació amb elevada càrrega de foc; l’autopista Autopista Terrassa‐Manresa; 1 residència d’estudiants; l’hospital universitari d’Igualada; i 1 càmping afectat per risc d’incendi forestal.

Quant a les activitats temporals, es tracta d’1 concert de música i 1 esdeveniment esportiu (World Padel Tour 2023).

A la Comissió d’avui també s’ha informat de 9 PAU no homologats, que corresponen a activitats no temporals (9). Hi ha 3 instal·lacions amb substàncies perilloses en quantitats importants; 1 establiment afectat per la normativa d’accidents greus; 1 establiment afectat per la normativa d’accidents greus per explosius; 1 instal·lació amb elevada càrrega de foc; 1 hotel; 1 activitat de pública concurrència; i 1 centre comercial.

La no homologació respon a deficiències en el contingut del pla o bé insuficiències dels mitjans i recursos d’autoprotecció necessaris per respondre a una emergència i evitar danys greus dins o fora de l’activitat, segons el cas.

En tots aquests casos, les activitats han rebut l’informe d’avaluació tècnica de la Direcció General de Protecció Civil on consten els aspectes del pla d’autoprotecció que cal esmenar i es farà seguiment al llarg dels mesos vinents per tal que es facin les degudes correccions si l’activitat no les presenta amb caràcter immediat.

1  

Imatges

El conseller Joan Ignasi Elena presideix la Comissió.

El conseller Joan Ignasi Elena presideix la Comissió. 91653