1. La convocatòria UNIDISCAT del Departament de Recerca i Universitats s'incrementa fins als 400.000 euros i finançarà el 70% dels cost de les actuacions que facin les universitats per millorar l'accessibilitat


Ajuts UNIDISCAT{"name":"2023/12/14/15/17/69354cec-ca4d-4c2e-b5d3-ad62892ab327.jpg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":994978}


El Departament de Recerca i Universitats obrirà demà la convocatòria dels ajuts UNIDISCAT i finançarà amb 400.000 euros les actuacions que facin les universitats catalanes per eliminar barreres arquitectòniques i per garantir la igualtat d'oportunitats dels alumnes amb discapacitat. Aquest finançament permetrà reforçar els recursos materials, tècnics i personals que serveixen per millorar l'atenció d’aquest alumnat i evitar qualsevol forma de discriminació per motiu de discapacitat.

Enguany, és la setena vegada que es convoquen aquests ajuts i s'ha gairebé duplicat el pressupost de les convocatòries més recents (el 2021 es van destinar 231.978 euros a aquests ajuts i el 2022, 223.027 euros). Els 400.000 euros que aportarà el Departament de Recerca i Universitats aquest 2023 suposen el 70% de la inversió total que hauran de fer les universitats en projectes d'accessibilitat, que assumiran el 30% restant.

Cada projecte se subvencionarà amb un import màxim de 45.000 euros que es poden destinar a:

  1. Accessibilitat: il·luminació d'espais, senyalització del campus i dels espais, instal·lació de baranes, protecció dels espais de risc, adaptació del mobiliari, eliminació de barreres d'accés a la comunicació oral, escrita i a la derivada de la consulta d'informació en entorns electrònics, receptors de senyals acústics.
  2. Ajuts tècnics especials: programari adequat a les necessitats de l'alumnat, teclats adaptats, commutadors i reconeixement de veu per a l'accés alternatiu a l'ordinador, material per escriure, enregistrar o escoltar a l'aula, perifèrics de sortida especials i qualsevol altre material que impliqui un desenvolupament de base tecnològica.
  3. Suports personalitzats: traductors/res de llengua de signes, persones acompanyants de suport, entre d’altres.

Els ajuts, que van adreçats a les 12 universitats públiques i privades del sistema universitari de Catalunya, es podran sol·licitar fins al 15 de gener des del web de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).

Pla d'inclusió i diversitat a les universitats catalanes

Paral·lelament a aquesta convocatòria d'ajuts, el Departament de Recerca i Universitats també està treballant en l'elaboració d'un Pla d'inclusió i diversitats a les universitats catalanes. El passat 23 de novembre el grup de treball d'inclusió i atenció a la diversitat del Consell Interuniversitari de Catalunya va organitzar la primera jornada de treball participativa amb membres del sistema universitari català, professionals i experts de diferents entitats socials i del tercer sector, que treballen en inclusió i diversitat, i representants dels departaments de la Generalitat amb competències sobre els àmbits del Pla per recollir necessitats i avançar en la redacció final.