1. Un dels projectes més destacats és el pacte local per erradicar les violències masclistes que s’ha presentat avui a l'Ajuntament de Lleida 
  2. La convocatòria ha rebut gairebé 200 propostes de projecte, demostrant la voluntat dels ens locals de lluitar contra les violències
  3. La Directora general per a l'erradicació de les violències masclistes, Laia Rosich, destaca la importància de la prevenció a l’hora d’anar a l’arrel de les violències i canviar la cultura que les origina

El “Pacte local contra les violències masclistes al municipi de Lleida,” que s’ha presentat avui a la capital del Segrià, ha estat un dels projectes seleccionats com a resultat de la convocatòria de subvencions per a ens locals del Departament d’Igualtat i Feminismes. La convocatòria s’emmarca en el Pla Nacional per a la Prevenció de les Violències Masclistes, i va destinada a recolzar ajuntaments, consells comarcals i mancomunitats de municipis a l’hora d’enfortir les seves estratègies i actuacions de prevenció i permetre que puguin impulsar-ne de noves.

El projecte de Lleida busca desnaturalitzar els mandats de gènere i les falses creences sobre les violències masclistes; enfortir el compromís i la proactivitat comunitària en la lluita contra aquestes violències; potenciar que les dones de totes les edats es facin seus els espais físics, virtuals i simbòlics; facilitar l’autoidentificació i la detecció de les violències masclistes; i, finalment, promoure la cura comunitària.

Les mesures i eines concretes del pacte, que ja s’han començat a aplicar, inclouen un projecte pilot de recerca de dades amb intel·ligència artificial sobre violències masclistes contra les dones al municipi, amb especial incidència en les violències digitals; formació a joves per aprendre a identificar relacions abusives; una ampliació de la xarxa de Punts Liles, incorporant-hi una furgoneta com a punt lila mòbil, tant per atendre dones que hagin patit qualsevol tipus d’agressió com per les agents del propi Punt Lila; l’impuls del projecte Barris Violetes amb associacions de veïns; i eines de transformació de l’espai i la mobilitat, com ara la realització de noves marxes exploratòries amb dones per itineraris d’oci nocturn, per conèixer la percepció de seguretat de les dones als seus entorns quotidians i també en el nivell concret de l’oci nocturn, per determinar-ne millores.

La Directora general per a l'erradicació de les violències masclistes, Laia Rosich Solé, ha destacat que la voluntat del Govern a l’hora de crear tant el Pla Nacional com aquesta subvenció és no només treballar en la reparació i atenció a les víctimes de violències, “que és imprescindible i s’hi dediquen més recursos que mai, sinó també posar al mateix nivell la prevenció. La prevenció és la forma d’anar a l’arrel, de poder canviar aquesta cultura, de canviar les bases que sostenen les violències masclistes.”

En total, s’hi van presentar 196 candidatures d’arreu del territori, cosa que suposa un bon termòmetre de la voluntat d'entitats a tots els nivells territorials de lluitar activament contra les violències masclistes. Rosich ha afegit que l'èxit de la convocatòria “mostra la voluntat i la necessitat dels ens locals de treballar en la prevenció; per a nosaltres ha estat una molt bona experiència de treball conjunt i estem segures que en aquest proper any ja en podrem començar a veure els resultats.”

Prevenció i sensibilització arreu de Catalunya

Un total de 139 projectes locals de prevenció de violències masclistes seran possibles arreu del territori en els propers dos anys, segons la resolució provisional de la subvenció.

El Consell Comarcal del Gironès, per exemple,crearà càpsules formatives sobre agressions masclistes i LGTBIQA+fòbiques adreçades a joves i professionals, i s’oferirà formació a agents de seguretat de la comunitat i altres persones que treballin en l’atenció de persones víctimes de violències en municipis de la comarca. A Girona ciutat, com a part del projecte, el servei d’autobusos nocturns que s’habilita al voltant de les Fires de Girona incorporarà, aquest any, la campanya de sensibilització Sense consentiment és violència, i hi haurà també una iniciativa de visibilització dels Punt Liles de la festa major.

Entre les accions i eines que s’impulsaran gràcies al programa de subvencions hi ha, també, “Balaguer lliure de violències masclistes.” Al municipi han posat especial atenció en assegurar-se que aquestes accions arriben a tothom. Tenint en compte que les dones no son un grup social homogeni amb interessos comuns i únics, han identificat que hi ha grups de noies i dones que queden excloses de les accions de sensibilització i prevenció centrades en espais festius i d’oci nocturn. Per això el projecte s’ha concebut des d’una perspectiva interseccional per assegurar-se que cap col·lectiu en quedi fora.

Cal destacar, a més, que s’hi han presentat un gran nombre de petits municipis, cosa que ressalta la importància de les accions d’absolutament tota la societat per acabar amb les violències masclistes. Destaca el projecte de Montesquiu, població osonenca de menys de mil habitants, on es posarà èmfasi en activitats intergeneracionals i en activitats de formació, a més de bústies per recollir testimonis, la creació d’un itinerari segur, i una iniciativa de mentoria entre dones per fomentar l’empoderament, la sororitat i la resiliència. A Centelles, de prop de 7.400 habitants, el projecte seleccionat inclourà la creació d’Espais Segurs mitjançant una xarxa d’establiments que rebran formació i seran identificats, i es formarà professionals de l’esport per incorporar la perspectiva de gènere, i es crearà i donarà formació a un grup d’homes antimasclistes i igualitaris. 

A més de rebre el finançament, els ens locals comptaran també amb el Llibre Blanc de la prevenció de les violències masclistes, per al disseny i implementació de polítiques de prevenció. El llibre fixa estàndards de qualitat i proporciona recomanacions per desenvolupar accions que s’adaptin a les necessitats de cada territori i puguin perdurar en el temps, com per exemple com crear i dissenyar Punts Liles, com fer Marxes Exploratòries, per la creació d’itineraris segurs o quins elements s’han de tenir en compte per a dissenyar formacions especialitzades en l’abordatge de les violències masclistes.

1  

Imatges

RdP Lleida

RdP Lleida 231512