1. Els guardons reconeixen personalitats, entitats i projectes que treballen per promoure la Llengua de signes catalana
  2. L’acte ha servit per presentar l’adaptació del Marc Comú Europeu de Referència per a l’Aprenentatge de Llengües a la Llengua de Signes Catalana
  3. Natàlia Garriga: “Amb el vostre esforç i treball, esteu normalitzant la llengua de signes catalana arreu”
La consellera Garriga i els premiats dels guardons Llengua de signes catalana 2023{"name":"2023/12/14/19/49/192ada05-6e12-463f-acb8-abc925b5d777.png","author":"Arnau Pascual / Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":266902}


Encarna Muñoz Chamorro, expresidenta de FESOCA, activista i ferma defensora dels drets de la comunitat signant ha rebut de mans de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, el premi LSC 2023 en categoria de personalitats en un acte que ha tingut lloc avui, 14 de desembre. En el mateix acte, també s’ha lliurat el premi en la categoria d’iniciatives a la Cocteleria Ziryab i en la d’entitats, ex-aequo, al Centre d'Educació Especial Josep Pla i l’Agrupació de Sords de Vic i Comarca. Durant l’acte s’ha presentat l’adaptació del Marc Comú Europeu de Referència per a l’Aprenentatge de Llengües a la Llengua de Signes Catalana

En el seu parlament, la consellera, Natàlia Garriga, ha afirmat que aquests guardons són “sinònim de compromís, d’implicació i de lluita”. “Vosaltres, amb el vostre esforç i treballeu, esteu duent la llengua de signes catalana a les institucions, l’escola, la cultura i l’oci: l’esteu normalitzant arreu”, ha recalcat la consellera a l’hora de felicitar als premiats, dels quals també ha dit que “sou els que obriu camí en l’avenç de drets bàsics i en la naturalització d’aquesta eina i bé cultural de tant valor”. En l’acte també ha intervingut el secretari de Política Lingüística, F. Xavier Vila, que ha afirmat, entre d’altres coses, que: “L’adaptació dels nivells d’ensenyament LSC al Marc Comú Europeu de Referència per a l’aprenentatge de llengües és un motiu de satisfacció per a la comunitat signant catalana i internacional, i un motiu d’orgull per al conjunt de la societat catalana perquè ajuda a consolidar i difondre l’LSC i dona garanties a la seva transmissió”.

L’esdeveniment, que ha tingut lloc al Palau Moja i que ha comptat amb una gran presència de membres de la comunitat signant catalana, ha estat amenitzat amb un recital de poesies catalanes adaptades a LSC.

Personalitats i institucions de reconeguda trajectòria

Encarna Muñoz Chamorro, ferma defensora del dret a la igualtat entre persones sordes i oients, i activista del reconeixement de la llengua de signes catalana com a llengua diferenciada i pròpia de la comunitat signant de Catalunya ha rebut el Premi LSC 2023 a una persona signant en llengua de signes catalana (LSC), per la seva trajectòria en el foment de la LSC.

Chamorro va ser presidenta de la FESOCA entre 1998 i 2010. Durant aquest període es va aprovar el reconeixement de la llengua de signes catalana a l’Estatut (2006), a la Llei estatal 27/2007 de les llengües de signes espanyoles, i a la Llei 17/2010, de la llengua de signes catalana, del Parlament de Catalunya. Va crear el Servei d’Atenció i Orientació Familiar, per donar suport i orientació tant als pares amb fills sords com als infants mateix, amb l'objectiu bàsic de proporcionar-los les eines necessàries per tal que la sordesa no representi un obstacle insalvable en les relacions familiars ni en el seu desenvolupament i integració social.

També va impulsar el primer cicle de formació de professors de LSC, l’any 1991, quan el Departament d’Ensenyament de la Generalitat, a través de l’Institut Català de Noves Professions (INCANOP), va organitzar els primers cursos de docents en LSC, de 150 hores. Va impulsar la creació del primer centre d’aprenentatge de LSC, LLESIG, l’any 1998, que va dirigir, i on també va impartir cursos de LSC.També va ser presidenta de CERECUSOR (Centre Recreatiu Cultural de Sords de Barcelona). Des de l’any 2016 fins a l’actualitat és la representant de les Persones amb discapacitat auditiva del Consell Rector de l'Institut Municipal de les Persones amb Discapacitat (IMPD) de l’Ajuntament de Barcelona.

El premi a entitats l’han rebut ex-aequo El Centre d’Educació Especial Josep Pla i l’Agrupació de Sords de Vic i Comarca.

El Centre d’Educació Especial Josep Pla d’alumnes sords i de la modalitat bilingüe, que depèn del Consorci d’Educació de Barcelona porta a terme el projecte “Bilingüe”, que l’identifica i determina la cultura del centre.Iniciat el curs 1990-1991, el centre porta més de 25 anys en funcionament, amb l'objectiu de donar la resposta pedagògica adequada a tots i cadascun dels alumnes, per tal de promoure’n, si és possible, la inclusió dins el sistema educatiu ordinari en acabar l'etapa d'educació Primària. Ha estat la primera Escola pública del Departament d’Ensenyament que inclou l’assignatura de la Llengua de Signes Catalana en el seu projecte curricular, amb programacions i avaluacions trimestrals, i amb professionals sords, signants i qualificats.

Aquest centre imparteix els estudis d’Educació infantil i educació primària, dels 3 als 14 anys, i d’Educació Secundària, dels 14 als 21 anys. Per als alumnes que no poden cursar la Secundària Obligatòria en un Institut, el centre ofereix la possibilitat de fer programes de Transició a la vida adulta, o de preparar-los per cursar un Programa de Qualificació Professional Inicial (PQPI) una vegada acaben l’escolarització al centre. També s’hi pot cursar l’Educació Secundària Obligatòria adaptada, amb possibilitat d’obtenir el graduat d’ESO.

L’Agrupació de Sords de Vic i Comarca és una entitat compromesa amb la cultura en llengua de signes catalana.Destaquen per la seva visió de la llengua de signes catalana com a patrimoni i bé cultural i lingüístic, no només de la comunitat sorda catalana, sinó també per a tot el territori català. El seu concurs LSC Directe Vic va fomentar la creació d’obres en llengua de signes catalana de diversos gèneres (narrativa, poemes, visual virtual...).

Organitzen el concurs Vic Movies, un festival de cinema en LSC on participen persones sordes signants d'arreu del territori, cabdal en el foment de la creació de curtmetratges de diversos gèneres pensats, elaborats i vehiculats en llengua de signes catalana.Han portat a terme iniciatives com ara Espiell, una plataforma digital cultural en llengua de signes catalana. Tots els continguts d’Espiell són elaborats per persones sordes signants en LSC i són concebuts per a un públic d’usuaris d’aquesta llengua. També és iniciativa seva SignemMuseus, un projecte que ofereix visites guiades als museus catalans, en LSC, a càrrec de persones sordes signants.

El Restaurant i cocteleria ZIRYAB ha rebut el Premi LSC 2023 a una iniciativa, projecte, estudi o recerca de foment de la LSC.Creat per Emily Burton (persona sorda) i Kate Burton és un restaurant acollidor amb una gastronomia basada en la fusió de les cultures àrab i catalana (tapas-mezze wine bar), i una cocteleria (Sisha lounge). Fundats l’any 2012, els dos locals estan ubicats als carrerons de la ciutat medieval de Barcelona, al barri del Born. El més destacat és la ferma aposta dels seus propietaris per crear un projecte emprenedor que fomenti la inserció laboral de les persones sordes signants. Dels 25 treballadors del restaurant, 7 són persones sordes. A la cocteleria, els 4 empleats també són persones sordes.La llengua de signes catalana a Ziryab és molt important. A la cocteleria suposa l’única llengua de comunicació per a tots els treballadors i és la llengua que usen, també, amb els seus clients.

La llengua de signes catalana disposa ja d’una programació adaptada a LSC

En el transcurs de l’acte s’ha presentat el programa del nivell A1 i una proposta didàctica de la llengua de signes catalana (LSC) adaptada als nivells establerts pel Marc europeu Comú de Referència per a les llengües del Consell d’Europa (MECR), elaborats per la Secretaria de Política Lingüística. El MECR proporciona unes bases comunes per a la descripció dels objectius i els continguts en l’ensenyament i l’aprenentatge de llengües i permet la comparació i l’equivalència dels nivells de competència entre llengües diferents.

Aquesta publicació es destina als ensenyants sords d’LSC, als professionals de l’LSC que necessitin programar cursos o sistemes d’avaluació i als professionals de l’edició de materials didàctics sobre la llengua de signes catalana. S’accedeix a la versió en LSC clicant els codis (en blau i subratllats) que hi ha al llarg del text. Ensenyants i aprenents podran disposar de més materials de qualitat que facilitaran l’ús d’aquesta llengua de signes i la seva homologació a tots els nivells educatius.

En aquesta obra hi han participat moltes persones expertes en camps diversos: signants que utilitzen habitualment l’LSC, professors i estudiosos d’aquesta llengua amb rigor acadèmic, i també tècnics de la Secretaria de Política Lingüística que han participat en el plantejament i el desenvolupament de l’obra.

El nivell A1 marca l’inici del projecte i s’ofereix en català i LSC. Els nivells A2, B1 i B2 que apareixeran progressivament al llarg de 2024 i 2025 seran publicats inicialment en format document en català escrit i posteriorment se’n publicarà la versió LSC.

Un premi atorgat en 4 ocasions

El premi LSC va ser instituït l’any 2015 amb caràcter biennal i premia el reconeixement de persones, entitats i iniciatives que contribueixen al foment, la difusió i el prestigi de la llengua de signes catalana i s’atorga en tres categories: a una persona, a una entitat i a una iniciativa o projecte. S’ha atorgat en 4 ocasions fins a l’actualitat.