1. Entre les mesures, destaca la cobertura indefinida per incapacitat temporal sense el topall màxim de 365
  2. S’aprova la proposta presentada pels representants del col·lectiu d’un model d’accés a bomber i bombera voluntari format per dos nivells que simplificarà l’ingrés al cos en futures convocatòries

Aquesta tarda, a Sant Vicenç dels Horts, s’ha celebrat una nova reunió del Consell de Bombers Voluntaris, l’òrgan col·legiat d’assessorament i consulta adscrit a la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) on s’han aprovat noves propostes de millora. El director general de la DGPEIS, Joan Delort, l’ha presidit acompanyat per l’inspector en cap dels Bombers de la Generalitat, David Borrell, així com d’altres comandaments, representants de la Direcció General i els caps de parc de bombers voluntaris de les diferents Regions d’Emergències escollits pel col·lectiu per a formar part del Consell.

Durant la reunió s’han explicat els avenços en les propostes de millores, entre les quals destaca la publicació al DOCG, ahir dimecres, de l’Ordre de compensacions INT/268/2023, per la qual es fixen les quanties de les compensacions corresponents a les prestacions de les persones membres del cos de bombers i bomberes voluntaris de la Generalitat de Catalunya. Aquesta ordre recull l’eliminació del límit de la compensació per incapacitat temporal, inhabilita el topall de 365 dies que hi havia fins ara (i que estava recollit en l’Ordre 210/2020, de 4 de desembre) i garanteix una cobertura indefinida. L’ordre també estableix una única compensació econòmica de 60 euros diaris per incapacitat temporal de les persones membres del cos de les seccions Activa i Especial en cas d'accidents produïts en l'exercici de les seves funcions. Aquestes mesures es faran efectives a partir de l’1 de gener de 2024.

D’altra banda, s’ha informat que ja és a punt el plec de requeriments i prescripcions tècniques de la licitació per obtenir una mútua sanitària que garanteixi a bombers i bomberes voluntaris la cobertura mèdica en totes les especialitats d’assistència. La presentació serà imminent i la previsió és que s’adjudiqui a la primavera de 2024. Així mateix, s’han exposat els tràmits que s’estan duent a terme des de la DGPEIS per poder dotar el col·lectiu d’un Pla d’Estalvi.

A més, a partir de la proposta presentada per representants dels bombers voluntaris en el Consell i d’acord amb la DGPEIS, s’ha aprovat la millora del model d’accés al cos de Bombers Voluntaris amb la implantació de dos nivells: un primer nivell amb un període formatiu, que permetrà als operatius prestar serveis en incendis de vegetació, rescats al medi natural i assistències tècniques; i un segon nivell, que cobrirà tota classe d’intervencions, el qual s’assolirà havent complert tota la formació necessària. Actualment, el període de selecció i formació d’aspirants s’allarga uns dos anys, aproximadament, abans que el personal pugui prestar serveis. Aquest nou model redueix i simplifica l’ingrés al cos en futures convocatòries.

Tal i com s’ha exposat en el decurs de la reunió, alguns d’aquests canvis impliquen modificacions del reglament del cos de Bombers Voluntaris de la Generalitat de Catalunya, que es duran a terme l’any 2024.

Finalment, també s’han parlat d’aspectes funcionals de la nova promoció de 300 bombers i bomberes voluntaris de la convocatòria BV 90/22, que començaran el curs de formació el pròxim 9 de gener a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), així com aspectes de control i traçabilitat d’equipaments i materials que s’implementaran a inicis del 2024.