1. Nova reunió de la Comissió per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya on s’ha presentat l’Avantprojecte de llei per a la gestió i la retirada de l’amiant de Catalunya, així com el mapa de cobertes de fibrociment del conjunt del territori català.
  2. També s’ha presentat la nova configuració de la Comissió per a l’Erradicació de l’Amiant a Catalunya, que incorpora com a membres de ple dret diversos governs locals, agents socials i entitats cíviques i a la qual s’atribueixen noves funcions.


La Comissió per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya (CEAC), adscrita a la Secretaria del Govern de la Generalitat de Catalunya, s’ha reunit avui, al Palau de la Generalitat, en sessió plenària. Un dels motius de la trobada ha estat presentar una de les actuacions més destacades que ja es trobava en execució: l’Avantprojecte de Llei per a la gestió i la retirada de l’amiant de Catalunya, la primera iniciativa normativa sobre aquesta matèria en l’àmbit estatal, europeu i internacional. Tots els assistents han subratllat la rellevància social d’aquesta iniciativa i han expressat el seu compromís per impulsar-ne la tramitació i fer possible la seva aprovació pel Parlament de Catalunya en el termini més breu possible.

L’altra actuació clau, exposada durant la reunió, és la relativa al mapa de cobertes de fibrociment a Catalunya, una altra iniciativa pionera, culminada gràcies a la tasca desenvolupada per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), que constituirà una eina essencial per al disseny, l’execució i l’avaluació de la política de retirada de l’amiant. El mapa disposa d’un visor que permet detectar les zones del territori català amb una major concentració d’amiant, una informació d’un gran valor per prioritzar les actuacions públiques i privades relacionades amb la retirada de l’amiant.

Durant la sessió, també s’ha presentat la proposta d’Acord de Govern pel qual s’actualitzen la composició i les funcions de la CEAC amb l’objectiu principal d’actualitzar-ne les funcions i d’incorporar-hi com a membres de ple dret diversos actors (governs locals, agents socials, entitats cíviques i associacions d’afectats) que ja hi participaven en qualitat de convidats

Totes les iniciatives examinades formen part de les actuacions previstes pel Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya 2023-2032 (PNEAC), aprovat el 21 de març de 2023, on es recull l’estratègia del Govern de la Generalitatper assolir els objectius fixats per la Unió Europea en aquest àmbit.