El conseller ha signat diversos acords per promocionar els recursos turístics intangibles de diversos municipis de la Cerdanya que es promocionarà així a través de la posada en valor de recursos turístics com la Ruta del Pirineu Comtal, el Camí dels Bons Homes i el de Sant Jaume, les estacions d’esquí nòrdic i alpines, o el Museu de Llívia
El Centre d’Acollida Turística (CAT) de Puigcerdà, estarà dedicat a la Pau dels Pirineus.El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, acompanyat de l’alcalde de Puigcerdà, Joan Planella, ha assistit avui a la jornada de portes obertes d’aquest Centre que té per objectiu valoritzar el territori i ampliar l’oferta turística de les comarques de l’Alt Pirineu i Aran.
El Centre d’Acollida Turítica (CAT) de Puigcerdà girarà al voltant del Tractat dels Pirineus i la seva principal conseqüència, la creació d'una frontera i la segregació de part dels antics territoris de la Corona d’Aragó.
El Tractat dels Pirineus va ser signat el 7 de novembre del 1659, a l'illa dels Faisans, i posà fi a la Guerra dels Trenta Anys. La conseqüència d'aquest tractat va ser la cessió a França del comtat del Rosselló i part del de la Cerdanya.
La frontera va partir la comarca en dos i va separar la seva població. La societat quedà dividida en tots els aspectes: social, religiós i sobretot polític. Aquest fet marcaria no només la vida de la comarca, sinó també les relacions entre l'estat francès i Catalunya, i la relació del país amb la Catalunya Nord ja no seria mai més la mateixa.
Altres serveis del CAT
El CAT consta també d’un espai de degustació pensat per al descans del visitant i un punt d'aproximació a la gastronomia local. És aquí on el visitant gaudirà de les millors receptes culinàries de la comarca com el trinxat, el tiro amb naps o el llapí amb cremalloles; una mostra de gastronomia que l'aproparà a la cultura del territori des d'una perspectiva propera i molt més sensorial.
Finalment, el CAT disposa d’una botiga amb productes autòctons de la zona. El vi de Santa Llocaia i els productes estrella de la zona com la pera de la Cerdanya, el nap de Talltendre, els dolços cerdans i la coca de la Cerdanya són alguns del productes autòctons que hi pot trobar el visitant. A la botiga s'ofereix també una gran varietat de productes turístics relacionats amb l'entorn cerdà, la seva cultura i les seves produccions artesanes.
Aquest CAT està integrat en la xarxa de CAT impulsada pel Departament d’Innovació, Universitats i Empresa que disposa de 10 centres a tot Catalunya, 4 dels quals, el de Teià, Sallent, Ripoll i Vilajuïga ja estan en funcionament.
La creació de la Xarxa de Centres d’Acollida Turística de Catalunya és una de les accions més destacades del Pla Estratègic de Turisme a Catalunya 2005-2010. El desplegament de la xarxa es farà entre el 2007 i el 2011 i comporta una inversió total de 10 milions d’euros. El Departament d’Innovació Universitats i Empresa fa temps que treballa per sumar nous elements a l’oferta turística de Catalunya, amb la xarxa de CAT, en la seva aposta per posicionar Catalunya com a destinació cultural, reforçar la identitat, desestacionalitzar el turisme i reequilibrar i valoritzar el territori.
La Cerdanya es promocionarà a través de la posada en valor de recursos turístics com la Ruta del Pirineu Comtal, el Camí dels Bons Homes i el de Sant Jaume, les estacions d’esquí nòrdic i alpines, i el Museu de Llívia
La Cerdanya es promocionarà a través de la posada en valor dels recursos turístics al voltant del món de l’esquí i de les rutes històriques que travessen el seu territori. El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha signat avui a Puigcerdà, un protocol de col·laboració amb els ajuntaments de Puigcerdà, Alp, Lles, Llívia, Urús i Guils de Cerdanya, així com amb el Consell Comarcal de la Cerdanya per promocionar els recursos turístics intangibles de la zona. Amb aquesta signatura ja són prop de 150 els municipis catalans que han subscrit acords de col·laboració per a la promoció dels respectius recursos intangibles. D’aquesta manera el Departament assenta les bases de la col·laboració amb el món local, per impulsar accions vinculades als recursos identificats en aquesta zona pel Pla i el Catàleg de Recursos Intangibles de Catalunya.
Puigcerdà
El Pla i el Catàleg situa en el municipi de Puigcerdà diversos recursos intangibles considerats i vinculats a les marques El naixement de Catalunya (700-1200), la Catalunya Rebel (submarca segadors i maulets), i La Catalunya de la creativitat i de les llibertats (submarca País de festes i tradicions). En aquest sentit, el municipi desenvoluparà accions turístiques al voltant dels recursos que generen el Centre d’Acollida Turística (CAT), ja operatiu, la Ruta Pirineu Comtal, i les Festes Culturals del Roser.
Alp i Urús
El Pla i el Catàleg situa en els municipis d’Alp i Urús el recurs turístic intangible significatiu associat a la marca La Catalunya de la creativitat i les llibertats (submarca País d’esports) que posarà en valor els recursos intangibles que es generen al voltant de les estacions d’esquí alpí.
Lles i Guils
El Pla i el Catàleg situa en els municipis de Lles i Guils de Cerdanya el recurs turístic intangible significatiu associat a la marca La Catalunya de la creativitat i les llibertats (submarca País d’esports) que posarà en valor els recursos intangibles que es generen al voltant de les estacions d’esquí nòrdic.
Llívia
El Pla i el Catàleg situa en el municipi de Llívia diversos recursos intangibles vinculats a la marca El naixement de Catalunya (700-1200). En aquest sentit, el municipi desenvoluparà accions turístiques al voltant dels recursos de La nissaga comtal de Llívia, La Ruta Pirineu Comtal i el Museu de Llívia.
Consell Comarcal de La Cerdanya
El Pla i el Catàleg situa a la comarca de La Cerdanya el recurs intangible considerat prioritari vinculat a la marca El naixement de Catalunya (submarca El Camí de Sant Jaume i submarca Altres rutes de la Catalunya Alt medieval). En aquest sentit, esi desenvoluparan accions turístiques al voltant dels recursos de la Strata Ceretana (Camí de Sant Jaume) i del Camí dels Bons Homes.
El marc: el Pla d’Implementació i el Catàleg de Recursos Turística Intangibles de Catalunya
Aquestes actuacions s’emmarquen en el Pla d’Implementació dels Recursos Turístics Intangibles de Catalunya, que ha impulsat el Departament i que identifica prop de 2.000 recursos intangibles arreu de Catalunya, tots ells amb potencial de ser posats en valor turístic. La realització del Pla i també del Catàleg de recursos turístics intangibles de Catalunya s’emmarca en del Pla Estratègic del Turisme a Catalunya 2005-2010, que ha impulsat el Departament a través de la Direcció General de Turisme, i que és el resultat de tres anys de treball en el qual hi han col·laborat diversos equips interdisciplinaris i prop una cinquantena d’especialistes.
En aquest sentit, la iniciativa té la voluntat de d’esdevenir un instrument útil, que impulsi la creació de productes turístics de referència, que sigui capaç d’integrar les ofertes disperses i consolidar la posició de Catalunya com a destinació turística integral de qualitat. D’aquesta manera es pot multiplicar de forma exponencial l’oferta del país en el camp del turisme cultural, tan de cara al turisme domèstic com respecte al turisme internacional. El Departament ha editat uns 500 exemplars d’aquest Pla, que també es pot consultar a través del web del Departament.