- L’objectiu és que puguin aconseguir la màxima autonomia i inclusió i alhora prevenir, tractar i resoldre els conflictes a l’espai públic que se’n puguin derivar
El Govern ha aprovat avui un conveni amb l’Institut Municipal de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant el qual es destina gairebé un milió d’euros, concretament 981.286 euros, per donar suport a l’atenció i acompanyament de les persones en situació de vulnerabilitat social que pernocten en assentaments a la ciutat. L’objectiu és que puguin aconseguir la màxima autonomia i inclusió i alhora prevenir, tractar i resoldre els conflictes a l’espai públic que se’n puguin derivar.
L’Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona disposa de dos serveis d’intervenció social per a persones vulnerables: el Servei d’Atenció al Sensellarisme a l’Espai Públic (SASSEP), que rebrà 499.584 euros del Govern (un 19% del cost), i el Servei d’Intervenció Social de Famílies amb Menors (SISFAM), que en rebrà 481.702 euros, corresponent a la totalitat del cost del servei.
El SASSEP és un servei social bàsic per a l’atenció i la intervenció social a les persones adultes i col·lectius que estan en situació d’assentaments en espais públics o infrahabitatge amb dinàmica d’assentament. Recull, centralitza, sistematitza i analitza les dades de l’entorn, de les ubicacions i dels assentaments irregulars.
El SISFAM és un servei específic per atendre a les famílies amb infants que pernocten als assentaments de la ciutat i ofereix assessorament expert a altres serveis i entitats amb l’objectiu de coordinar tots els agents socials implicats.
S’entén per assentament un solar o nau ocupat de manera irregular amb estructures precàries (barraques, caravanes, camions-habitatge...) que es manté ocupat en el temps com a lloc de pernoctació, o domicili continuat per a persones soles, famílies o col·lectius i on, de manera simultània, es porta a terme una activitat d’economia submergida que alhora pot representar un risc de seguretat per als mateixos ocupants o per tercers.
Aquest conveni s’emmarca en el II Pla Estratègic de Serveis Socials (PESS) 2021-2024 i en el Marc d’Acció per a l’Abordatge del Sensellarisme a Catalunya 2022-2025, que és l’instrument del Govern per construir un model integral i consensuat per atendre i acompanyar les persones en situació de vulnerabilitat social al llarg del seu procés de recuperació mitjançant accions de prevenció i d’apoderament, d’acord amb les seves necessitats, expectatives i diversitat perquè puguin desenvolupar un projecte de vida digne i propi.