• L’objectiu és contribuir a la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic dels boscos, els sòls agraris i els ecosistemes marins i litorals
El Govern ha aprovat la creació del Sistema de Crèdits Climàtics de Catalunya per contribuir a la mitigació i l’adaptació dels boscos, els sòls agraris i els ecosistemes marins i litorals al canvi climàtic a partir de la gestió forestal multifuncional, l’agricultura del carboni i la restauració d’ecosistemes.
Aquest sistema, que ja va anunciar el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, fa un parell de setmanes a la conferència de les Nacions Unides sobre canvi climàtic de Dubai (Emirats Àrabs), la COP28, garantirà una alta qualitat per capturar i emmagatzemar el carboni i establir una certificació de les absorcions mitjançant l’aplicació d’uns criteris marc de qualitat de manera fiable.
El mercat voluntari de carboni és un instrument ja previst a l’Acord de París de 2015.
Tot i que ja hi ha mercats internacionals, el sistema català permetrà compensar emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) de manera local per aportar beneficis a les àrees rurals del país i impulsar els sectors forestal, agrícola i pesquer.
Començant per l’àmbit forestal
Els primers crèdits que començaran a funcionar seran els de l’àmbit forestal, i seran una unitat d’intercanvi pensada per facilitar inversions en solucions basades en la natura (NBS) a Catalunya, inicialment en el marc d’iniciatives de compensació voluntària per part d’empreses, organitzacions i entitats locals o de responsabilitat social corporativa (RSC).
El sistema funciona quan una entitat, pública o privada, compra una quantitat de crèdits climàtics amb els quals sufraga una part o la totalitat d’un projecte forestal de mitigació i adaptació al canvi climàtic.
Per a les empreses, la marca Crèdits Climàtics de Catalunya representarà una manera segura (traçabilitat) i rigorosa (certificació) de vehicular les seves aportacions, alhora que els oferirà visibilitat i transparència.
Per a qui gestiona el bosc, representarà una opció de diversificació d’ingressos derivats de valorar els beneficis que aquest bosc aporta a la societat tant en la capacitat d’embornal com en el proveïment d’aigua i la millora de la biodiversitat.
Els crèdits climàtics oferiran la possibilitat de compensar voluntàriament la petjada de carboni i la petjada hídrica de les empreses invertint en gestió forestal multifuncional i sostenible a Catalunya.
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està recopilant el coneixement existent a Catalunya sobre captura de carboni en sòl agrari que ha de servir com a base per establir les metodologies i el desplegament del Sistema de Crèdits Climàtics del sòl agrícola de Catalunya.
L’avaluació precisa del carboni en hàbitats litorals i marins i a les zones humides és vital per mitigar el canvi climàtic, mitjançant la identificació i protecció d’ecosistemes aquàtics que contenen reserves de carboni grans per unitat de superfície, i per facilitar la inclusió d’aquests ecosistemes en programes de compensació de carboni.
El paper del carboni blau a Catalunya implica analitzar la situació actual i el potencial de mitigació i adaptació al canvi climàtic dels ecosistemes litorals (aiguamolls, llacunes, alguers de macròfits i altres hàbitats marins), i per prendre en consideració també el seu potencial positiu de recuperació de la biodiversitat.
Aliança mundial per la Mediterrània
Durant la reunió del Consell Executiu, el conseller Mascort ha informat sobre la creació, el passat 2 de desembre, també a la COP28, del Partenariat Mediterrani d’Acció Climàtica (MCAP).
Aquest partenariat implica la col·laboració entre catorze regions de l’Àfrica, Austràlia, Europa i Amèrica del Nord i del Sud per abordar els reptes del canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat.
Catalunya i Califòrnia han liderat aquesta iniciativa i han treballat intensament per crear un enfocament integrat per combatre aquests problemes en regions amb clima mediterrani de tot el món.
A més dels governs de Catalunya i Califòrnia, altres regions com Baixa Califòrnia Sud (Mèxic), Biobío (Xile), Emília-Romanya (Itàlia), Victòria (Austràlia), entre d'altres, han signat la declaració que reconeix la necessitat de col·laborar i donar suport mútuament per fer front als desafiaments del canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat.
Aquestes regions mediterrànies es troben en cinc continents i ocupen una àrea significativa a la conca de la Mediterrània, Califòrnia, Xile, Sud-àfrica i Austràlia.
Són àrees vulnerables als efectes del canvi climàtic, com incendis i sequeres, amb una alta vulnerabilitat.
Els informes mostren que aquestes regions s'escalfen un 20% més ràpidament que la mitjana mundial.
Els líders d'aquestes regions estan compromesos a protegir els seus ecosistemes i a prendre accions decisives per lluitar contra el canvi climàtic, ja que reconeixen la seva importància en aquesta lluita i la necessitat de solucions innovadores i associacions noves per construir la resiliència climàtica.