1. Amb l’arribada del fred, augmenten les visites ateses als serveis d’urgències per patologies respiratòries

Els virus respiratoris han arribat amb força a Catalunya i estan tenint una incidència als sistemes assistencials com va passar l’any passat per a aquesta època. Aquest augment se suma a una menor cobertura vacunal en la campanya contra la grip i la covid a la Catalunya Central. Aquests són dues raons que expliquen la crida a la vacunació de la Regió Sanitària Catalunya Central.

En els tres mesos de la campanya de vacunació contra la grip i la Covid, els equips d’atenció primària de la regió sanitària han administrat prop de cent mil vacunes, d’aquestes 40.112 vacunes contra la Covid i fins a 58.207 contra la grip. Amb un 24,5%% de persones vacunades contra la Covid-19 a la Catalunya Central i un 32,4% de vacunats contra la grip, la RSCC encara està per sota de la mitjana de Catalunya. Concretament, en referència a la Covid, la Regió de la Catalunya Central és la de més baix percentatge del país.

Cobertura vacunal

SECTOR

COVID-19

GRIP

Vacunes administrades

Cobertura vacunal

Vacunes administrades

Cobertura vacunal

Osona

14.081

22,73%

20.852

30,44%

Bages-Solsonès-Moianès

21.548

25,33%

31.061

33,29%

Berguedà

4.483

26,43%

6.294

35,34%

RSCC

40.112

24,52%

56.767

32,41%

CATALUNYA


29,87%


35,20%

*Dades acumulades. Actualització dilluns 18/12/2024. Font: Servei Català de la Salut

La gerent de la RSCC, Alba Oms, recorda que la campanya és vigent i que l’administració de la vacuna de la Covid-19 i la grip a la població és “important per poder garantir una bona cobertura i evitar majors incidències als sistemes d’urgència dels centres de salut”. La campanya de vacunació contra la grip i la Covid-19 es va encetar a finals de setembre amb la vacunació per a la població més vulnerable: les persones que viuen a residències de gent gran, les que reben atenció domiciliària i altres persones institucionalitzades. Com s’ha fet en els darrers anys, unes setmanes després s’ha ampliat a la resta dels col·lectius.

Per demanar cita es pot fer a través de La Meva Salut, preferentment, a l’apartat de ‘Cites’, clicant a ‘Cites i consultes d'atenció primària’ i triant l’opció ‘Vacunació’. La cita prèvia també es pot demanar al web de programació citasalut.gencat.cat o bé directament al CAP.

Major cobertura en la immunització a nadons contra el VRS

Pel que fa a la immunització contra el VRS que enguany s’ha posat en marxa al sistema de salut de Catalunya, les dades a la Catalunya Central són molt bones i tenen els seus efectes positius en els sistemes d’emergència. La campanya d’immunització en nadons es va posar en marxa a l’octubre i s’allargarà fins al mes de març. A la Catalunya Central, 86,61% de nens i nenes han rebut la immunització, una cobertura per sobre de la mitjana de Catalunya.

El VRS és un virus altament contagiós que es dissemina amb les secrecions nasofaríngies de les persones infectades o mitjançant les gotes de saliva, constituint una de les principals causes d’hospitalització en infants menors de 5 anys. Per això el Departament de Salut ha fet un esforç important per pal·liar aquest problema de salut pública i s’ha inclòs la immunització contra el VRS al calendari vacunal amb una molt bona resposta tant dels usuaris com dels efectes en el sistema de salut. En aquest sentit, en el darrer trimestre de l’any, s’han reduït de manera important les visites a urgències dels nadons menors de 6 mesos.

1  

Imatges

Vacunació en una residència de Bagà el passat mes de setembre.

Vacunació en una residència de Bagà el passat mes de setembre. 68774