1. El Parlament ha donat llum verda per un ampli consens (ERC, PSC, Junts, CUP i Comuns) a la proposta del Govern per crear el cos d’acció exterior i Unió Europea
  2. El conjunt dels partits de la cambra han tombat les esmenes a la totalitat presentades per la dreta i l’extrema dreta
La consellera Serret durant la seva intervenció al Parlament{"name":"2023/12/20/14/16/27d44666-8a2f-43cf-b3bb-5eec214caafd.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":193862}

El Parlament de Catalunya ha donat llum verda per un ampli consens (ERC, PSC, Junts, CUP i Comuns) a la proposta per tramitar la creació del cos d’acció exterior i de la Unió Europea. Concretament, aquests grups parlamentaris han rebutjat les esmenes a la totalitat formulades per Vox, Cs, i el PP per aturar la iniciativa. Així doncs, el projecte de llei de modificació de la Llei 16/2014, del 4 de desembre, d’acció exterior i de relacions amb la UE, que permetrà la creació del cos d’acció exterior i de la Unió Europea, tira endavant. 

Durant la presentació del projecte a la cambra, la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha explicat que la creació del cos dona resposta a una necessitat històrica de la Generalitat: “El cos d'acció exterior i de la UE millorarà el servei al conjunt de la ciutadania, dona compliment al mandat d'acció exterior que té la Generalitat, i servirà per continuar internacionalitzant les polítiques públiques”. 

Una especialització necessària per retenir i captar talent en acció exterior

El cos d’Acció Exterior i de la UE és una aposta del Govern per a la professionalització i l’especialització del personal que desplega la política internacional de la Generalitat. La seva creació suposa un salt endavant en la projecció de la Catalunya al món i en les relacions del Govern amb altres executius i organismes internacionals. 

Serret ha destacat que aquest cos permetrà tenir “treballadors públics especialitzats, i atraure més talent per acompanyar més i millor les institucions i la societat catalana en l’obertura de Catalunya al món”.

L’exercici de les competències en l’acció exterior requereix uns coneixements específics que ara no estan contemplats en el cos funcionarial existent”, ha exposat Serret. “Aquest cos ens ha de permetre definir millor els perfils professionals amb criteris específics com el coneixement d’idiomes, institucions i polítiques de la UE, dret internacional, entre d’altres”. 

Persones que fins ara no trobaven el seu encaix laboral a la Generalitat, tindran la possibilitat d’incorporar-se en un grup molt més específic, que tindrà en compte l’experiència acadèmica i professional en les relacions internacionals.

Un cos amb ramificacions a tots els departaments

Es preveu que el cos compti amb la incorporació de personal expert en diversos departaments del Govern per reforçar la visió transversal i cohesionada de l’acció exterior catalana, i assegurar un major retorn de les polítiques públiques a la ciutadania. 

La consellera Serret ha subratllat que “l'acció exterior del Govern la coordina el Departament d’Acció Exterior i UE, però la impulsen tots els departaments del Govern. Per tant, amb aquesta idea de transversalitat, el personal d’aquest cos serà present a tots els departaments”. 

Màxim consens i diàleg

Finalment, la consellera ha apel·lat al consens de la cambra per tirar endavant el projecte. “Volem comptar amb la màxima complicitat. La llei d’acció exterior es va aprovar l’any 2014 en aquesta cambra fruit del consens i amb el suport d’una àmplia majoria parlamentària. I posteriorment, el constitucional va avalar l’exercici també d’aquesta acció exterior”.

Per tal d’impulsar la iniciativa, el Govern ha mantingut converses amb els diversos sindicats de l’àmbit de la funció pública, el Col·legi de Professionals de la Ciència Política i la Sociologia de Catalunya (Colpis), el personal del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, així com la resta de departaments de la Generalitat, i diversos grups parlamentaris. 

Un cos d’acció exterior avalat pel marc legal

Des del punt de vista normatiu, la creació d’aquest cos està emparada pel marc legal vigent a Catalunya. L’Estatut estableix que l’acció exterior és un àmbit d’actuació de la Generalitat. 

D’altra banda, la disposició addicional primera de la Llei 16/2014 d’acció exterior i de relacions amb la UE, estableix que el Govern ha de dur a terme el desplegament reglamentari necessari i ha d’adoptar les mesures adequades per a dotar l’Administració de la Generalitat de personal amb preparació i coneixements específics per a exercir les funcions que li corresponen en l’àmbit de l’acció exterior de Catalunya i en l’àmbit de les relacions de la Generalitat amb la Unió Europea.

A través d’aquest projecte de llei, el Govern proposa un article únic de modificació de la llei d’acció exterior afegint-hi una disposició addicional per cenyir-se al que la normativa de funció pública indica amb relació a la creació de cossos.