Empresa i Treball

El Govern presenta l¿Estratègia d¿Impuls a la Indústria de Semiconductors a Catalunya

El Govern presenta l'Estratègia d'Impuls a la Indústria de Semiconductors a Catalunya

query_builder   20 desembre 2023 14:21

event_note Nota de premsa

El Govern presenta l'Estratègia d'Impuls a la Indústria de Semiconductors a Catalunya

• L’acte ha estat presidit pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió; la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, i el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras

• Aquesta iniciativa l’impulsa l'Aliança de semiconductors i xips de Catalunya que està formada per diversos departaments de la Generalitat, empreses i agents de recerca i innovació

• L’objectiu és consolidar Catalunya com un dels pols de referència de la indústria dels semiconductors a Europa

El Govern de la Generalitat ha presentat aquest matí l’Estratègia d’Impuls a la Indústria de Semiconductors a Catalunya amb l’objectiu de consolidar Catalunya com un dels pols de referència de la indústria dels semiconductors a Europa. L’acte ha estat presidit pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió; la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, i el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras.

Aquesta iniciativa l’impulsa l'Aliança de semiconductors i xips de Catalunya que està formada per diversos departaments de la Generalitat, empreses i agents de recerca i innovació. El document és un pla d’acció que ha de permetre fer polítiques industrials de valor afegit i donar suport a iniciatives que, en el marc de l’Aliança, incideixin de manera determinant en la millora de la competitivitat de la indústria dels semiconductors a Catalunya.

La iniciativa s’emmarca en el Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025, aprovat la tardor de 2022 i que ja contempla l’elaboració d’un Pla estratègic per al desenvolupament i captació d’inversions per a la fabricació de semiconductors i la voluntat de posicionar Catalunya internacionalment com un pol de coneixement, activitat econòmica i infraestructures relacionades amb el sector dels xips. També està en sintonia amb la prioritat del Pacte Nacional per a la Societat de Coneixementde donar suport a projectes estratègics amb la finalitat d’ampliar la capacitat formativa en una indústria en que el talent altament especialitzat n’és una de les seves pedres angulars.

L’estratègia es divideix en cinc eixos estratègics, els quals van absolutament en línia als pilars d’impuls a la indústria tant a nivell europeu com d’altres països capdavanters en la indústria com ara bé els EEUU, amb un total de 23 actuacions concretes:

Primer eix. Impuls a l’ecosistema i reforç als actors de la cadena de valor: L’objectiu és donar suport i reforçar els actors ja existents a l’ecosistema dels semiconductors a Catalunya (empreses locals i estrangeres establertes al llarg de tota la cadena de valor, acadèmia, centres de recerca i centres tecnològics) perquè puguin créixer i ser competitius a escala global, amb eines de suport ja existentso creant-ne de noves quan calgui.

Una de les mesures que ja s’està implementant des de fa mesos de manera proactivaés donar suport a l’accés al finançament, especialment fons EUNextGen – PERTE Xips, així com fons de finançament propi (Línia d’Alt Impacte d’ACCIO, Avançsa, ICF) i finançament alternatiu (fons privats).

Segon eix. Posicionament internacional i captació d’inversió: L’Aliança treballa per al reforç del posicionament internacional de Catalunya. Això es farà mitjançant aliances internacionals, a nivell europeu, especialment la European Semiconductor Regions Alliance – ESRA) i buscant ser un actor clau en projectes derivats de la European Chips Act i dels fons NextGen – Perte Xips o d’iniciatives com Chips for Europe Joint Undertaking.

S’està treballant, també en el marc de l’ESRA, per a accedir a fons europeus com ara bé els Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per projectes d'innovació interregionals en àrees conjuntes d'especialització intel·ligent en el camí cap a la comercialització i l’escalabilitat així com finançament Horizon Europe per a la creació d'ecosistemes europeus d'innovació eficients, oberts, inclusius.

En el marc d’aquest segon eix, la Generalitat està treballant, a través de la Direcció General d’Indústria i ACCIÓ, amb una cartera creixent de potencials projectes d’inversió, tant local com estrangera a Catalunya, que van des de centres de disseny fins a centres productius (front i back end).

Tercer eix. Infraestructura:, En aquest punt es prioritza la creació i habilitació d’infraestructures d’avantguarda a disposició de les empreses i orientades a donar resposta àgil i ad-hoc a les necessitats de la indústria local com de l’àmbit de la recerca, per tal de facilitar la confluència de tots dos mons i en tots dos sentits. Destaca el projecte d’Innofab de construir una planta de prototips de xips xips basats en materials emergents.

Quart eix. Talent: Catalunya aspira a ser un hub internacional de semiconductors i, per tant, ha d’aspirar també a convertir-se un pol de talent en aquest àmbit. En aquest sentit, destaca la implementació d’un màster interuniversitari en Enginyeria de Semiconductors i Disseny Microelectrònic i l’aplicació del Pla de Doctorats Industrials per a empreses de l’àmbit xips. Es preveu treballar també en iniciatives complementàries tant de generació com d’atracció de talent.

Cinquè eix. Transferència tecnològica: El repte és aconseguiruna col·laboració efectiva entre recerca i empresa per a dotar de valor el coneixement a Catalunya en l’àmbit dels semiconductors i com a fonament per a la competitivitat de les empreses. En aquest punt destaca la creació d’un pla de generació d’spin-off i el recentment aprovat Pla Estratègic d'Innovació i Transferència de Coneixement.

L’ecosistema dels semiconductors a Catalunya

Segons dades de l'estudi 'Els semiconductors a Catalunya' d’ACCIÓ, actualment hi ha 86 empreses del sector dels semiconductors que ocupen 700 persones. Aquests treballadors se sumen als 3.700 investigadors involucrats en projectes de recerca en l’àmbit dels semiconductors, de manera que aquest ecosistema ja està format per 4.400 professionals a Catalunya. Segons l’informe d’ACCIÓ, el 81% de les empreses del sector a Catalunya són pimes (i el 8%, startups), mentre que el 37% factura més de 10 milions d’euros anuals.

És en aquest context que l’Aliança dels Semiconductors agafa rellevància, per a esdevenir tant l’ens de comunicació i coordinació entre els diferents agents de l’ecosistema i com a instància per a impulsar les iniciatives citades o d’altres que puguin aparèixer com a indispensables en un futur pròxim, per a l’impuls a aquesta indústria tant clarament rellevant per si mateixa i pel seu impacte en la transformació digital i social de la resta de sectors i del país.

S’emplaça a totes les empreses i agents d’aquesta indústria a Catalunya a ser-ne part i a implicar-se tant des de la identificació de reptes i necessitats com des de la posada en comú d’idees i oportunitats, i en definitiva, s’encoratja a la indústria a continuar generant ecosistema de manera coral i constructiva.


3  

Imatges

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió.

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió. 292812

La consellera d'Economia i Hisenda - Natàlia Mas Guix.

La consellera d'Economia i Hisenda - Natàlia Mas Guix. 165184

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras.

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras. 235682

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia