- El projecte Sequoia ofereix un itinerari d’acollida, formació i inserció laboral a dones en situació de violència masclista o tràfic i explotació sexual
- 99 dones participaran en el programa arreu de Catalunya
- Onze dones han rebut a Vila-seca els seus diplomes en haver assolit la formació per ser auxiliars de magatzems
Aquesta setmana s’ha celebrat l’entrega diplomes de la primera edició del programa Sequoia a la província de Tarragona, gràcies al qual onze dones supervivents de violències masclistes han sigut formades a Vila-seca per poder treballar com a auxiliars de magatzem.
Aquest nou projecte del Departament d’Igualtat i Feminismes en col·laboració amb l’entitat Formació i treball ajudarà i acompanyarà 99 dones en situacions de violència masclista, de tràfic d’éssers humans o d’explotació sexual en diferents punts de Catalunya a l’hora de recuperar l'autonomia personal i la independència econòmica mitjançant un itinerari d'acollida, formació i inserció laboral durant el 2023 i el 2024. Enguany ja han finalitzat tot l’itinerari 41 dones.
Les participants de Vila-seca van començar el programa al juny i han rebut un total de 210 hores de formació per esdevenir auxiliars de magatzem, un dels cinc itineraris del projecte, i han fet 40 hores de pràctiques no laborals en diferents empreses. L’entrega de diplomes s’ha fet a la nau industrial on han fet les pràctiques.
La Directora dels Serveis Territorials d'Igualtat i Feminismes a Tarragona, Eva Ferran Roig, ha destacat, a la presentació, que el programa va destinat a “recuperar la vida que en un moment donat no han pogut exercir amb plenitud de drets, i tornar-los l’exercici d’aquests drets.” Ferran ha afegit que l’objectiu és que les participants acabin el projecte “amb plenitud d’autonomia, perquè al final l’important és trobar una feina, i les acompanyem en aquest procés.”
Així, el programa afegeix un element d’empoderament i de creixement personal al procés d’inserció laboral, donant eines a les dones per recuperar les habilitats i la resiliència personal que els permetin tant fer la formació com, després, treballar. I el procés respecta, ha destacat Ferran, que la recuperació és lenta, i cada persona té un ritme individualitzat.
Formacions i acompanyament arreu del territori
El programa, que està finançat pel fons de Mecanismes, Recuperació i Resiliència (MRR) "NextGeneration UE", dura entre sis i dotze mesos en total, i consta de quatre fases. La primera va dedicada a ampliar la xarxa social de les participants, centrant-se en les seves habilitats personals i socials, i a millorar les seves competències digitals. En la segona fase, es treballa per definir els seus projectes professionals i objectius laborals. En la tercera es realitzen les formacions professionalitzadores. El programa ofereix una beca formativa a les participants durant aquestes tres primeres fases.
S’han dissenyat cinc itineraris diferents, enfocats als sectors de la tecnologia, energies renovables, hostaleria, comerç i logística. Els cursos es realitzaran majoritàriament en persona arreu de Catalunya, excepte en un cas, que serà en línia. Entre les formacions presencials previstes hi ha: auxiliar de cuina a Sant Adrià del Besòs; auxiliar de comerç a Cornellà de Llobregat i a Vic; rehabilitació i instal·lació de plaques fotovoltaiques a Badalona; i programació front-end, en línia.
Finalment, es passa a un procés d’acompanyament a les participants en la inserció, que consisteix en la intermediació i contractació amb empreses i en fer un seguiment de les contractacions.