Delegació a les Terres de l'Ebre

.

L'esturió torna al riu Ebre després de més de 50 anys

query_builder   21 desembre 2023 12:30

event_note Nota de premsa

L'esturió torna al riu Ebre després de més de 50 anys

.{"name":"2023/12/21/12/29/6a92dc8a-7412-4fa6-8170-00a176216e2a.jpg","author":"Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre. ","type":"0","location":"0","weight":1549273}


Aquest dijous 21 de desembre s'ha fet un pas important per a la recuperació de l'esturió europeu (Acipenser sturio) a Catalunya i el conjunt de la Mediterrània. El projecte LIFE MIGRATOEBRE, liderat per l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE), ha reintroduit 44 exemplars d’esturions al riu Ebre.


Aquest peix es va extingir a mitjans del segle XX a conseqüència de la sobreexplotació pesquera, igual que en altres rius del Mediterrani, i de la construcció de barreres als rius on habiten, que han limitat la seva biologia i reproducció. Els esturions, més enllà de ser coneguts per la fabricació del caviar, són una de les espècies de vertebrats més antigues que viuen al planeta, doncs varen aparèixer a l'època dels dinosaures. Actualment, però, les poblacions de gran part dels esturions es troben en un estat crític de conservació.


El projecte LIFE MIGRATOEBRE ha aconseguit beneficiar-se de la donació de 45 esturions nascuts en captivitat gràcies a la col·laboració del govern francès, la regió de Nova Aquitània, l’associació MIGADO i l’IRSTEA. Els peixos s'han estat aclimatant a les instal·lacions de l’IRTA a La Ràpita fins aquest dijous. Durant el període d’aclimatació, als esturions se’ls han implantat uns emissors d’ultrasons perquè l’equip tècnic del projecte pugui seguir els seus moviments, cosa que donarà informació sobre el seu comportament a l'Ebre.

.{"name":"2023/12/21/12/29/7c11fd4e-20af-4ce4-b510-6001f2b56b34.jpg","author":"Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre. ","type":"0","location":"0","weight":2170055}


Les obres de la rampa de peixos a l’assut de Xerta-Tivenys, necessàries per finalitzar la connectivitat ecològica de la part baixa del riu Ebre després d’haver executat l’any 2017 la rampa de peixos a l’assut d’Ascó, també s'han iniciat aquest mes de desembre. Tindrà una longitud de 236 metres, una amplada útil de 8 metres i una pendent de 2,7%, esdevenint la més gran de Catalunya.


En el marc del projecte LIFE MIGRATOEBRE també està previst organitzar unes jornades al mes de juny del 2024 dedicades a exposar i valorar els resultats obtinguts en les diferents accions que s’han realitzat.


El projecte LIFE MIGRATOEBRE té com a objectiu millorar la connectivitat del tram baix del riu Ebre per millorar i conservar la seva biodiversitat i en especial la de les espècies migratòries. Està coordinat per l'IDECE i té com a socis beneficiaris la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible i el Parc Natural del Delta de l’Ebre (ambdós pertanyents al Departament d’Acció Climàtica i Agenda Rural), la Fundació Catalunya La Pedrera; el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (CERM) i l'Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA).

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia