Ferrocarrils

FGC

Ferrocarrils finalitza la construcció del nou vial de la Sucrera a Térmens

query_builder   22 desembre 2023 12:45

event_note Nota de premsa

Ferrocarrils finalitza la construcció del nou vial de la Sucrera a Térmens

  1. L’actuació correspon a la segona fase dels treballs per a la supressió del pas a nivell número 12 al municipi
  2. FGC avança en la substitució d’un pas a nivell de vianants al baixador de Térmens i en la supressió d’altres passos a nivell a Vallfogona de Balaguer, a Balaguer i a Gerb
FGC
El president de Ferrocarrils, Toni Segarra, durant l’acte d’aquest matí.
{"name":"2023/12/22/12/37/962305f8-6087-40cd-b9d6-be7d8db7dd5c.jpeg","author":"FGC","type":"0","location":"0","weight":110110}


El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Toni Segarra i Barreto, i l’alcaldessa de Térmens, Concep Cañadell Salvia, han visitat avui el conjunt d’actuacions per a la supressió del pas a nivell 12 de la línia Lleida – La Pobla de Segur, coincidint amb la finalització aquesta setmana de la construcció del nou vial de la Sucrera. Els treballs per a la construcció del nou vial, que corresponen a la segona fase del projecte, han comptat amb un pressupost d’1,9 milions d’euros i han tingut una durada de 12 mesos.

Durant l’acte, el president de Ferrocarrils ha reiterat el compromís de la companyia de suprimir els passos a nivell “amb l’objectiu de millorar la seguretat de les persones usuàries tot garantint un servei ferroviari competitiu i de qualitat”. Segarra ha posat en valor que “aquest any hem suprimit dos passos a nivell a la línia Lleida – La Pobla i avancem així cap a la nostra voluntat d’eliminar-los progressivament”.

L’alcaldessa de Térmens ha destacat que “el nostre objectiu són les persones. Amb aquestes dues obres que s’han dut a terme, la supressió del pas a nivell número 12 i la construcció del nou vial, Térmens guanya en seguretat, guareix una escletxa històrica que limitava el creixement de la vila cap al sud i, el més important, ens permet treballar amb el propòsit de pacificació del trànsit als carrers de la vila”.


FGC
El nou vial de la Sucrera inaugurat avui.
{"name":"2023/12/22/12/40/cf75ef3e-3444-4298-bd66-be6c7e6a186f.jpeg","author":"FGC","type":"0","location":"0","weight":89452}


El nou vial de la Sucrera, de 500 metres de longitud, segueix l’antic traçat del carrilet de la Sucrera des de la nova rotonda de la C-13 fins a connectar amb el Pont de la Sucrera. Els treballs han comportat la construcció d’un nou pas inferior de majors dimensions sota la línia del ferrocarril i d’un pont sobre el Canal de Balaguer. L’actuació també ha permès donar continuïtat al carrer Sant Jordi i al passeig de Pau Casals de Térmens que no tenien sortida i, a partir d’ara, connectaran amb el vial de la Sucrera. Així, es reduirà la circulació de vehicles pesants pels altres passos a nivell del municipi i pel nucli urbà.

El mes d’octubre va finalitzar la primera fase del projecte que va consistir en la construcció d’un pas elevat sobre la línia Lleida – La Pobla de Segur i en l’execució d’una rotonda que permet els girs a l’esquerra tant d’incorporació com de sortida de la carretera C-13, el principal vial d’accés al municipi. Els treballs d’aquesta fase, amb un pressupost d’1,6 milions d’euros, van tenir una durada de 14 mesos.

El conjunt d’actuacions per a la supressió del pas a nivell 12, que fins a l’octubre concentrava el major volum de trànsit de tota la línia, amb una circulació diària de 6.650 vehicles, permetrà millorar la permeabilitat de la línia al seu pas pel municipi i, alhora rebaixar el volum de trànsit pesant que circula pels altres passos a nivell que hi ha a Térmens.

Eliminació progressiva de passos a nivell

Ferrocarrils segueix una política per a la progressiva eliminació dels passos a nivell de la xarxa mitjançant els processos de negociació oportuns amb els municipis afectats i els titulars dels passos. L’objectiu de la companyia és eliminar el risc que suposen tant per a l’explotació ferroviària com viària i millorar així la seguretat de les persones usuàries.

En aquest sentit, a la línia Lleida – La Pobla, Ferrocarrils està avançant en diferents actuacions a Vallfogona de Balaguer, a Balaguer, a Gerb i a Térmens.

La supressió del pas a nivell 16, a Vallfogona de Balaguer, preveu substituir el pas a nivell, que actualment serveix al “Camí de la Coma”, per un d’elevat. El nou pas superior s’ubicarà 96 metres al sud de l’actual i donarà sortida a una mitja rotonda que facilitarà el correcte accés a la C-13, millorant així la seguretat viària. Ferrocarrils ha licitat recentment les obres per a la seva execució. El pressupost per a les obres és d’1,2 milions d’euros.

A Balaguer, la supressió del pas a nivell 19 consistirà en la construcció d’un pas superior per accedir al Polígon de Campllong pel camí de Torreblanca. Elnou pas se situarà a uns 70 metres de l’actual i estarà enfrontat al pont existent sobre el Canal de Balaguer, habilitant un traçat rectilini fins a enllaçar amb el camí de Vallfogona a Balaguer. D’aquesta manera, millorarà notablement la seguretat del propi camí d’accés respecte al traçat actual, que compta amb dues corbes a 90 graus sense visibilitat. El pressupost d’aquesta actuació, que actualment es troba en fase de redacció del projecte constructiu, és d’1,4 milions d’euros.

A Gerb (Os de Balaguer), s’està finalitzant la redacció del projecte constructiu per a la supressió del pas a nivell 22 que consistirà en la construcció d’un pas superior a la carretera de l’estació que dona servei al baixador de Gerb. D’aquesta manera, es millorarà la seguretat viària de l’accés a l’actual baixador de Ferrocarrils. El pressupost d’aquesta actuació és d’1,5 milions d’euros.

Pel que fa al pas a nivell de vianants al baixador de Térmens, està previst licitar les obres per a la seva substitució a principis de l’any vinent. L’actuació, amb un pressupost de 880.000 euros, consistirà en l’execució d’un nou pas inferior sota les vies del ferrocarril disposant un calaix de formigó, rampes adaptades i escales, així com urbanitzant l’entorn fins a l’accés al baixador de Térmens.

6  

Imatges

Foto 1

Foto 1 110110

Foto 2

Foto 2 89452

Foto 3

Foto 3 107116

Foto 4

Foto 4 102443

Foto 5

Foto 5 100771

Foto 6

Foto 6 102168

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 359905

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia