- La Generalitat de Catalunya; les cambres de comerç de Girona, Palamós i Sant Feliu de Guíxols; FOEG; PIMEC; CCOO i UGT, han signat l’Acord per l’Impuls i l’Estratègia de la Formació Professional a les comarques gironines.
- La delegada del Govern a Girona ha destacat la importància del consens entre els diferents actors per avançar en una estratègia conjunta que afavoreixi la formació professional en el seu sentit més ampli.
- L’acord és resultat de la feina que des del març del 2022 està realitzant la Taula d’Impuls de la Formació Professional a les comarques gironines.
La Generalitat de Catalunya i els agents econòmics i socials més representatius de la vegueria de Girona han signat aquest matí l’Acord per l’Impuls i l’Estratègia de la Formació Professional a les comarques gironines.
L’acord és fruit de la feina que està duent a terme la Taula d’Impuls de la Formació Professional a les comarques gironines, des del març del 2022, integrada per les direccions dels serveis territorials d’Administració Local; Empresa i Treball; Economia i Hisenda; Igualtat i Feminismes; Educació; Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Territori; Drets Socials; i la coordinació territorial de Joventut; així com per les cambres de comerç de Girona, Palamós i Sant Feliu de Guíxols; FOEG; PIMEC; CCOO i UGT.
La Taula d’Impuls de la Formació Professional a les comarques gironines va néixer per treballar en un dels objectius que el Govern es va marcar a l’inici de la legislatura, el d’impulsar una formació professional diversificada i equilibrada territorialment.
L’acte, que ha tingut lloc al Vestíbul Institucional Narcisa de Caramany i Fontdevila de la seu de la Generalitat a Girona, ha estat encapçalat per la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, que ha destacat la feina feta en aquests gairebé dos anys i la rellevància de signar aquest acord amb els actors socials i econòmics de la demarcació: “Avui és un dia important per les comarques gironines, un dia clau per avançar en un dels objectius que ens vam marcar a l’inici del mandat, el d’impulsar i prestigiar la formació professional a les comarques gironines, conscients de la seva rellevància social i econòmica pel territori”.
Cañigueral ha explicat que la Taula d’Impuls i aquest acord són una eina per donar resposta a una necessitat que manifesten institucions, sindicats, empreses o el tercer sector; la de la dificultat d’incorporar personal amb perfils tècnics o relacionats amb els oficis, i la complexitat per reinserir o reorientar persones treballadores. En aquest sentit, la delegada del Govern ha afirmat que “aquest acord plasma el consens i els compromisos que assumim tant l’administració, en aquest cas la Generalitat de Catalunya, com els agents econòmics i socials de la vegueria de Girona, per tirar endavant accions que fomentin un canvi de paradigma que posicioni la formació professional com el que és, un motor per a la millora de la competitivitat econòmica i social de la demarcació de Girona i del país”. I ha afegit que “l’acord ha de servir per marcar el full de ruta de la formació professional els propers anys. Trencar estereotips, prestigiar la formació professional i donar-li la importància social que li pertoca pel seu alt nivell d’inserció laboral i per les possibilitats de formació que ofereix al llarg de la vida. Així com per planificar l’oferta formativa i promoure accions d’orientació”.
La delegada del Govern també ha destacat la transversalitat del conveni i ha agraït a les direccions dels serveis territorials i als actors de l’àmbit econòmic i social la seva implicació, compromís i generositat per treballar plegats en aquest acord “el primer d’aquestes característiques que se signa al país” i “fomentar les sinergiesque han de permetre adequar progressivament l’oferta formativa i ocupacional a la realitat del sistema productiu del territori”.
Els compromisos presos en l’Acord per l’Impuls i l’Estratègia de la Formació Professional a les comarques gironines arriben després de l’anàlisi de l’Estudi de prospectiva que van dur a terme els departaments d’Economia i Hisenda; i d’Empresa i Treball; que va servir per preveure les necessitats de formació i qualificació professional al territori. Un estudi que dialogarà amb l’Informe General de Prospectiva 2023-2026, que impulsa l’Agència FPCAT.
Disposar d’una oferta de serveis d’orientació, oferta formativa i acreditació de competències professionals que s’adapti a les necessitats del teixit productiu és un dels elements principals a tenir en compte a l’hora de marcar les línies estratègiques d’actuació, per aquest motiu l’acord preveu compromisos en les accions següents:
- Planificar l’oferta formativa:
- Analitzar les necessitats de les diferents famílies professionals.
- Estudiar periòdicamentla prospecció (fotografia actual) i prospectiva (fotografia a mitjà i llarg termini) dels sectors estratègics del territori, per relacionar i ajustar els àmbits formatius i professionals.
- Fomentar els centres de formació professional integrada.
- Millorar la mobilitat dels estudiants.
- Posar en valor els oficis i la formació professional:
- Promoure l’oferta de certificats professionals i l’acreditació de competències.
- Posar en valor la continuïtat dels estudis professionals.
- Impulsar campanyes de comunicació.
- Promoure que empresaris i sindicats facin ús dels fons per a la formació bonificada.
- Fomentar la interlocució entre l’àmbit formatiu i el productiu:
- Promoure accions conjuntes entre empreses i centres formatius.
- Adaptar els llocs de treball a les necessitats de la societat.
- Promoure accions d’orientació:
- Establir una estratègia d’informació, orientació i assessorament.
- Replantejar el sistema de fires.
- Desenvolupar accions per reduir l’abandonament escolar prematur.
L’acord també defineix 5 sectors estratègics que previsiblement presentaran més demanda en un futur pròxim a la vegueria de Girona, estem parlant de la indústria; la transformació cap a un turisme més sostenible; la transformació digital; l’energia i la sostenibilitat; i la salut i l’atenció a les persones.
També posa l’accent en garantir el català com a llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema formatiu, promou la perspectiva de gènere des d’una perspectiva interseccional i també la perspectiva antiracista per tal de garantir la igualtat efectiva de dones i homes, així com la igualtat d’oportunitats i de tracte i la no discriminació en el disseny i la implementació de les actuacions i propostes plantejades.
Després de la signatura de l’acord s’ha dut a terme una taula rodona amb la participació de totes les persones signants, en la qual hi han participat la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral Olivé; el president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega Vila; el vicepresident de la Cambra de Comerç de Palamós, Carles Arnall Barris; el president de la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols, Pere Ayach Costa; el president de PIMEC Girona, Pere Cornellà Valls; el vicepresident de la FOEG, Eduard Ayach Mateu; la secretària general de CCOO a les comarques gironines, Belén López Sánchez; i el secretari general d’UGT a comarques gironines, Maxi Rica Munté.
Durant la conversa s’han exposat els principals objectius que marca l’acord i els compromisos que la Generalitat i els agents econòmics i socials adquireixen per continuar treballant per una formació professional més eficient, que incrementi la competitivitat del teixit productiu, millori la qualificació de les persones i generi més i millors oportunitats d’accedir al mercat laboral.