1. El president de la Generalitat i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, acorden iniciar una nova fase en el procés de negociació de resolució del conflicte polític
  2. També pacten una llei per garantir els drets lingüístics dels catalans, el traspàs de l’Ingrés Mínim Vital, la instal·lació d’un centre de producció de xips a Catalunya i el desenvolupament del traspàs de Rodalies

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, han mantingut aquest dijous una reunió institucional al Palau de la Generalitat que ha servit per arribar a diversos acords per fer un pas endavant en la resolució del conflicte polític i per assolir mesures concretes per reforçar el benestar i els drets lingüístics de la ciutadania de Catalunya.

JB
El president Aragonès i el president Sánchez a l'entrada al Palau de la Generalitat | Foto: Arnau Carbonell
{"name":"2023/12/21/15/03/97849e44-e94d-45c7-b0e8-1684bb536605.jpg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":"155306"}

“Estem obrint una nova etapa, deixem enrere la repressió i anem cap a la resolució del conflicte de sobirania amb l’estat. I en aquest camí anem assolint millores immediates per la vida dels catalans i catalanes”, ha dit el president de la Generalitat en la seva intervenció després de la trobada.

La reunió entre els dos presidents, que ha durat una hora i 15 minuts, s'ha desenvolupat en un ambient de cordialitat i ha servit per constatar la ferma voluntat dels dos governs per seguir avançant en benefici del conjunt dels ciutadans.


Convocatòria de la taula de diàleg, negociació i acord

Els dos presidents han acordat iniciar una nova fase del procés de negociació de resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’estat donant un impuls a la taula de diàleg, negociació i acord entre els dos governs, que anirà acompanyada de l’espai de negociació entre els dos partits incorporant un mecanisme de verificació internacional.

AC
Reunió entre el president Aragonès i el president Sánchez | Foto: Arnau Carbonell
{"name":"2023/12/21/14/58/0d551523-a73e-4d53-be72-dc944856043f.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":172026}

Durant el primer trimestre de 2024 se celebrarà la primera reunió de la legislatura de la taula de diàleg, negociació i acord entre els dos governs. En aquesta primera reunió, que estarà encapçalada pels dos presidents, l’ordre del dia serà el Diagnòstic Polític de la Situació i el plantejament de propostes per cada part.

Prèviament, es treballaran els continguts en l’espai de negociació entre els dos partits, que seguirà reunint-se amb discreció i periodicitat ja establerta i incorporant el mecanisme de verificació internacional acordat. “Un mecanisme de verificació internacional que ha de contribuir a generar el context, les condicions, el clima de seguretat i confiança en la negociació, que és imprescindible per poder arribar a acords”, ha assenyalat el president.

A la trobada d’aquest dijous, el president Aragonès ha traslladat al president Sánchez que el conflicte polític entre Catalunya i l’estat s’ha de resoldre democràticament a través d’un referèndum que permeti a la ciutadania de Catalunya decidir lliurement el seu futur polític, i aquesta serà la proposta que portarà el Govern a l’espai de negociació. En aquest sentit, el cap del Govern ha assegurat que defensarà “la necessitat de parlar de les bases i de les condicions del referèndum i de les vies per fer-ho possible”.

A més, els dos presidents han mostrat la seva convicció que la culminació del procés de desjudicialització gràcies a la futura llei d’amnistia, permetrà abordar el diàleg polític i institucional en unes condicions polítiques i socials adequades, de manera que han ratificat el seu compromís amb l’aprovació de la llei d’amnistia. Aragonès ha reivindicat que “l’amnistia està obrint una nova fase de negociació, la fase de la resolució del conflicte de sobirania amb l’estat espanyol, que creiem que s’ha de fer amb més democràcia, a través de les urnes i a través dels vots”.

Llei Orgànica de Garantia del Plurilingüisme

AC
El president Aragonès i el president Sánchez al Palau de la Generalitat | Foto: Jordi Bedmar
{"name":"2023/12/21/15/00/10a8c2c5-8749-428b-963e-d63dabd84b40.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":"93878"}

La reunió també ha servit perquè els dos presidents acordin l’aprovació de la Llei Orgànica de Garantia del Plurilingüisme durant el primer període de sessions de 2024 del Congrés dels Diputats. Aquesta llei garantirà el dret de la ciutadania de Catalunya a dirigir-se a l’Administració General de l’Estat, i en especial de l’Administració de Justícia present a Catalunya o amb jurisdicció a tot l’estat, i a ser corresposta en català.

També servirà per consolidar el model educatiu de Catalunya i l’ús de la llengua catalana a l’Administració de Justícia i en programes i desconnexions de mitjans de comunicació públics amb la consegüent dotació pressupostària mitjançant els Pressupostos Generals de l’Estat per la seva efectiva aplicació. Aragonès ha remarcat que en els últims mesos s’han fet avenços en el reconeixement institucional del català i considera que aquesta nova llei serà un pas més per “aconseguir la plena normalització de la nostra llengua”.

Traspàs de la gestió de l’IMV

Els dos caps de govern també han concretat l’acord pel traspàs de la gestió de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) a la Generalitat de Catalunya mitjançant un decret llei que aprovarà el Consell de Ministres del Govern espanyol el proper dimecres 27 de desembre. D’aquesta manera, la Generalitat incorporarà la gestió d’aquesta prestació “per afrontar els reptes del combat contra la pobresa, especialment contra la pobresa infantil a Catalunya, i alineant-ho amb instruments que ja tenim com la Renda Garantida de Ciutadania”, ha afegit el cap de l’Executiu.

Centre de preproducció de xips (Innofab)

El president Aragonès també ha pactat amb el president Sánchez impulsar el projecte per instal·lar a Catalunya el centre tecnològic Innofab de preproducció de xips basat en materials emergents –alternatius al silici-. Se situarà al costat del Sincrotró Alba i s’emmarcarà en una xarxa d’una desena de centres d’investigació.

Aquest acord permetrà que es tiri endavant el projecte amb la major brevetat possible atès el seu caràcter tractor i la seva contribució a l’autonomia estratègica. L’acord final inclourà un esquema de finançament suficient, així com una estructura de governança compartida i equilibrada.

Aragonès ha destacat que aquest projecte “situarà Catalunya al capdavant dels esforços europeus per desenvolupar una indústria europea de xips”, servirà perquè Catalunya sigui protagonista en l’avenç cap a l’autonomia estratègica d’Europa, i ha xifrat la inversió en 300 milions d’euros.

Desenvolupament de l’acord per culminar el traspàs integral del servei de Rodalies a la Generalitat de Catalunya

A més, els dos presidents s’han compromès a iniciar la negociació per culminar el traspàs integral del servei de Rodalies a la Generalitat de Catalunya. Així doncs, al gener se celebrarà una primera reunió pública d’inici de les negociacions per materialitzar l’acord relatiu al traspàs de Rodalies. Aquesta reunió servirà per concretar un calendari de reunions per dur a terme l’acord; un calendari per la constitució de la nova empresa mercantil mixta que ha d’operar en el servei de rodalies de Catalunya; un calendari per la constitució el primer trimestre de 2024 de la Comissió Generalitat-Estat per abordar el traspàs de la infraestructura ferroviària; i la inclusió, als Pressupostos Generals de l’Estat de 2024, de les partides corresponents als diferents conceptes, que el president Aragonès ha situat al voltant de 600 milions d’euros.

També ha conclòs que aquest traspàs de competències és el més important de les darreres dècades i “servirà per posar al dia la xarxa dels trens de proximitat al nostre país i, sobretot, per millorar un servei que està lluny dels estàndards de qualitat que són mínimament exigibles”.


3  

Imatges

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, rep al Palau de la Generalitat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb qui manté una reunió institucional i de treball. Fotografies: Arnau Carbonell i Jordi Bedmar (1 MB)

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, rep al Palau de la Generalitat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb qui manté una reunió institucional i de treball. Fotografies: Arnau Carbonell i Jordi Bedmar (1 MB) 704890

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, rep al Palau de la Generalitat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb qui manté una reunió institucional i de treball. Fotografies: Arnau Carbonell i Jordi Bedmar (1 MB)

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, rep al Palau de la Generalitat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb qui manté una reunió institucional i de treball. Fotografies: Arnau Carbonell i Jordi Bedmar (1 MB) 1617146

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, rep al Palau de la Generalitat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb qui manté una reunió institucional i de treball. Fotografies: Arnau Carbonell i Jordi Bedmar (1 MB)

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, rep al Palau de la Generalitat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb qui manté una reunió institucional i de treball. Fotografies: Arnau Carbonell i Jordi Bedmar (1 MB) 1546021