1. La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea s’ha reunit amb l’ambaixador de Bèlgica, país que ostentarà la pròxima presidència del Consell de la UE, i amb el ministre d’Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares
  2. Des del setembre fins avui, Serret ha fet fins a 7 viatges centrats en l’oficialitat del català i unes 30 reunions d’alt nivell, a més d’altres contactes informals
Consellera Serret Madrid
La consellera Serret durant l'atenció als mitjans a la Delegació del Govern a Madrid
{"name":"2023/12/21/18/16/c7bbdbd5-3cbd-4f7a-8873-3341cecc300d.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":158274}


La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha viatjat avui a Madrid per continuar la campanya diplomàtica a favor de l’oficialitat del català a les institucions europees i s’ha reunit amb la presidència sortint i la presidència entrant del Consell de la Unió Europea, Espanya i Bèlgica.

D’una banda, Serret ha mantingut una reunió de treball amb el ministre d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació d’Espanya, José Manuel Albares. I, de l’altra, s’ha reunit amb l’ambaixador de Bèlgica a Espanya, Geert Cockx, amb l’objectiu de mantenir la proposta de l’oficialitat del català sobre la taula del Consell de la Unió Europea. Bèlgica agafarà el relleu de la presidència rotatòria del Consell de la Unió Europea l’1 de gener de 2024.

La consellera ha apuntat que “a Bèlgica li hem agraït la col·laboració i la disposició” i ha explicat que el Govern mantindrà canals de treball i comunicació amb la nova presidència. “I al govern d’Espanya li seguim traslladant la màxima exigència”, ha afegit.

Aquestes reunions, ha assenyalat Serret, són “una declaració d’intencions de cara al 2024”, que ha subratllat que ha de ser l’any en què el català esdevingui finalment oficial a les institucions europees. El Govern de Catalunya intensificarà encara més la tramesa d’informació a les institucions europees i a tots els estats membres de la Unió Europea, especialment a la futura presidència belga, per tal que l’oficialitat del català sigui una realitat al més aviat possible.

“És la principal campanya diplomàtica que ha fet mai el Govern”, ha assegurat la consellera Serret des de Madrid. Des del setembre de 2023 fins avui, Serret ha fet fins a 7 viatges centrats en l’oficialitat del català, i unes 30 reunions d’alt nivell, a més d’altres contactes informals.

Serret ha explicat que “a partir del mes de gener reiniciem la ronda de contactes amb els diferents estats” per “seguir persistint i treballant per generar tota la confiança a la proposta per aconseguir la unanimitat dels estats membres”. “Reforcem el traspàs d’informació a les institucions europees per donar tota la solidesa als diferents informes tècnics que s’han de continuar fent durant els propers mesos”, ha afegit.

La consellera també ha volgut recordar que el compromís del govern espanyol amb l’oficialitat del català a Europa “encara no ha acabat” i que “queda molta feina per fer”. “I volem fer aquesta feina de la millor manera i de forma coordinada, i continuar contribuint per aquesta qüestió que per a nosaltres té la màxima prioritat”, ha insistit.

El passat 12 de desembre es va celebrar a Brussel·les el darrer Consell d’Afers Generals de la Unió Europea de la presidència espanyola. La Generalitat continua treballant amb la màxima implicació per esvair tots els dubtes entre els estats membres, tant les implicacions jurídiques, com els costos econòmics i tots els altres aspectes que han sorgit les darreres setmanes. En aquest sentit, tot i que acabi la presidència espanyola, la Generalitat manté intacta l’exigència al govern espanyol per aconseguir l’adopció sobre l’oficialitat del català durant la propera presidència.