President

El president Aragonès encapçala la ofrena floral davant la tomba de Francesc Macià

President Aragonès: "Francesc Macià representa els valors republicans, el compromís amb la llibertat de Catalunya i amb la justícia social"

query_builder   25 desembre 2023 15:10

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Francesc Macià representa els valors republicans, el compromís amb la llibertat de Catalunya i amb la justícia social"

  1. El cap de l’Executiu ha participat a l’ofrena a la tomba del president Francesc Macià pel 90º aniversari de la seva mort al cementiri de Montjuïc
  2. Aragonès ha celebrat l’anunci de l’adquisició de la Casa Vallmanya per recordar la figura de Macià i el republicanisme català


El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha participat aquest matí de Nadal a la tradicional ofrena floral a la tomba del que fou president de la Generalitat, Francesc Macià. L’acte, al cementiri de Montjuïc de Barcelona, ha servit per retre homenatge pel 90º aniversari de la mort de la figura de Macià. Al seu discurs, el president ha posat en valor la figura del president republicà.

El president Aragonès encapçala la ofrena floral davant la tomba de Francesc Macià.
El president Aragonès encapçala la ofrena floral davant la tomba de Francesc Macià. (Fotografia: Jordi Bedmar)
{"name":"2023/12/25/13/41/aa2a0c34-f704-41bb-be55-ec76277f30b1.jpeg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":"242437"}

El cap de l’Executiu ha afirmat que el seu govern se sent “continuador” del llegat de Macià, “continuar treballant per la llibertat de Catalunya, per la justícia social, per aquesta Catalunya econòmicament pròspera, socialment justa i políticament lliure” ha senyalat el president. Aragonès, a més ha recordat la figura de Francesc Macià en tant que, “si avui tenim Generalitat de Catalunya és perquè el president Macià, el 14 d'abril de 1931, va proclamar la República Catalana”, afegint que “la República i és l'única institució republicana a la qual mai s'ha trencat la legitimitat”.

En aquesta línia Aragonès ha anunciat que amb motiu del 90è aniversari del traspàs de Macià i amb l’objectiu de preservar la memòria de Macià i de “de tota una generació republicana que ho va donar tot per la llibertat de Catalunya”, s’ha iniciat la recuperació de la Casa Vallmanya a Alcarràs, amb un acord amb la Diputació, l'Ajuntament i la Generalitat, per poder adquirir la casa on Francesc Macià va tenir grans estades. La Casa Vallmanya serà un espai de memòria integrat a la xarxa d'espais de memòria democràtica i que segons el president Aragonès servirà per homenatjar a Macià “durant tot l'any i també tenir el record d'aquesta memòria republicana de tota una generació de republicans i republicanes que lluitaven per la llibertat de Catalunya”.

El president, que ha estat acompanyat durant l’ofrena per diversos membres del Govern i en acabar els parlaments, ha saludat als descendents de Francesc Macià.

Reacció al discurs

El cap de l’Executiu ha volgut reaccionar al discurs de Nadal del Rei Felip VI, afirmant que aquest discurs “ ha estat aplaudit per la dreta i per l'extrema dreta”. Aragonès afirma que ha estat un discurs “nacionalista espanyol “ amb el qual “la ciutadania de Catalunya no s'hi sent representada” com tampoc “s'hi sent representada per la monarquia” i ha afirmat que el discurs del monarca li ha recordat a les paraules que va fer Felip VI el 3 d'octubre del 2017.



Memòria Democràtica
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia