Cultura

Imatge del Pla Nacional del Llibre i la Lectura

El 66% de les mesures de desenvolupament del Pla Nacional del Llibre i la Lectura ja estan en marxa

query_builder   28 desembre 2023 09:46

event_note Nota de premsa

El 66% de les mesures de desenvolupament del Pla Nacional del Llibre i la Lectura ja estan en marxa

  1. En total, el Pla estableix el desplegament de 73 mesures per fomentar l’hàbit de llegir durant totes les etapes de la vida. La majoria de les mesures que s’han posat en marxa es troben en un estat avançat d’execució
  2. El Pla Nacional del Llibre i la Lectura va ser aprovat pel Govern el passat mes de juliol. Es va elaborar amb la participació de més de 180 persones de diferents organitzacions, institucions i entitats dels sectors cultural i educatiu
Imatge del Pla Nacional del Llibre i la Lectura{"name":"2023/12/27/15/45/f3d9d14a-a5d5-44d1-9b9d-4b2bfc0bcf1d.jpg","author":"Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":422737}

El Pla Nacional del Llibre i la Lectura s’està desplegant arreu de Catalunya amb la participació de tots els departaments de la Generalitat i la implicació del sector literari i educatiu. Així, des que el Pacte va ser aprovat pel Govern, el passat mes de juliol, ja s’han posat en marxa diferents mesures per fomentar l’hàbit lector des de la infantesa i passant per totes les etapes de la vida, inclosa la vellesa.

En concret, en aquests 5 mesos s’han desplegat 49 de les 73 mesures previstes en el Pla (el 66% del total). 25 es donen per executades el 2023, però són recurrents i, per tant, en molts casos es repetiran amb ampliacions en els anys següents. Altres 24 estan en curs (la majoria en estat avançat d’execució) i 24 mesures més, també contemplades en el Pla, estan previstes a partir de l’any que ve. Es pot seguir l’evolució del Pla a l’apartat Seguiment del Pla de la web del PNLL.

Les iniciatives posades en marxa es desenvolupen en diferents àmbits (escoles, residències de gent gran, centres sanitaris, biblioteques, món llibreter, editorial, etc.) i van adreçades a diferents franges d’edat. Aquestes són algunes de les mesures en desenvolupament:

  1. Programa ‘Nascuts per llegir’. Implica pediatres, llevadores, biblioteques i entitats de promoció de la literatura infantil i juvenil. Aquesta mesura dona eines a les famílies perquè siguin conscients dels beneficis de la lectura i la fomentin des de ben petits. Amb la col·laboració del Departament de Salut, s’està treballant en la definició del projecte amb els diferents agents implicats. 
  2. Pla de millora de les biblioteques escolars de Catalunya (PLAMIB). La finalitat és actualitzar el model de biblioteca escolar per tal que doni resposta al projecte educatiu de centre, augmentar el nombre de biblioteques que apliquin aquest model i impulsar la lectura i la millora dels nivells de comprensió lectora. El Pla, que s’inicia aquest curs escolar, tindrà una durada de tres anys, fins al curs 2025-2026. Comença de forma pilot en 50 centres educatius. S'han publicat les convocatòries de 6 bibliotecaris, que es desplegaran a través dels Serveis Territorials per donar suport a aquestes 50 escoles en la millora de les seves biblioteques.
  3. Programa ‘Lletres a les aules’. Impulsat per la Institució de les Lletres Catalanes i el Departament d’Educació, aquest programa acosta els autors literaris a les escoles amb l’objectiu de fomentar la lectura i la comprensió lectora. Enguany, el nombre de visites ha crescut, passant de 475 al 2022 a 552 al 2023. Es calcula que uns 27.600 alumnes han pogut gaudir del programa. Per al 2024, el programa ha incorporat una nova modalitat: ‘Els nostres clàssics en veu alta’.
  4. Recuperar la importància de la narració oral i la lectura en veu alta. Aquesta mesura inclou famílies, escoles i iniciatives socials com certàmens o altres. S’està treballant amb el suport d’un informe d’especialistes en didàctica literària que aprofundeix en els diferents beneficis que comporta l’oralitat i la lectura en veu alta relacionals amb aspectes lingüístics i estructuració del pensament, l’atenció i l’aprenentatge de la lectura i la socialització. Les propostes que es derivaran d’aquest treball s’aplicaran a partir de 2024.
  5. Programa de mediació lectora en residències per a gent gran. S’han posat a disposició dels usuaris de les 16 residències gestionades pel Departament de Drets Socials a diferents punts del territori 16 títols de revistes i l’adequació d’un espai de lectura on poder-les consultar. La mesura s’ha fet en col·laboració amb la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques per a l’adquisició d’aquestes revistes. Per al 2024, el nombre de títols de revistes arribarà a un total de 22. També es treballarà en el desplegament de la resta d’accions. 
  6. Foment dels plans locals i comarcals de lectura. La mesura és un ajut destinat als ajuntaments i consells comarcals per elaborar el pla de lectura i desplegar-lo amb la implicació de biblioteques, escoles i llibreries. Durant el primer trimestre de 2024, es publicaran les bases específiques de la nova subvenció. Aquest ajut preveu el suport tant a la redacció dels plans com també a les activitats de foment de la lectura que s’hi recullin. En aquest moment s'està treballant en la redacció de les bases.
  7. Increment dels ajuts a editors per a la promoció del llibre en català i occità. Línia convocada l’any 2023, amb una dotació de 300.000 euros. Les subvencions atorgades han beneficiat 43 empreses editorials, que han dut a terme activitats de promoció del llibre, entre les quals s’inclouen accions publicitàries en mitjans de comunicació radiofònics, publicacions periòdiques, publicitat exterior estàtica i en mitjans de transport públics, així com en l’àmbit digital a través de xarxes socials, aplicacions i pàgines web.
  8. Desenvolupament de l’Observatori de la Cultura. El Departament de Cultura està desenvolupant aquest projecte com a eina per analitzar temes relatius al consum cultural i als drets culturals de la ciutadania. El projecte ha acabat la seva fase de disseny funcional i de continguts i ara s’està treballant en el disseny i la implementació web. La voluntat és que sigui un espai de recollida i anàlisi de totes les dades significatives, sigui quin sigui el seu origen, de manera que es puguin establir acords per rebre aportació de dades, estudis, estadístiques o d’altres treballs d’interès de l’àmbit públic i privat.
  9. Organització d’un cicle permanent d’activitats contra la censura a les biblioteques públiques. S’està treballant en l’organització d’un circuit amb dues exposicions per al 2024 per a les biblioteques sobre aquesta temàtica i d’altres activitats complementàries en col·laboració amb el PEN Català. 
  10. Consolidació i enfortiment del sector llibreter. Línia convocada l’any 2023, amb una dotació de 700.000 euros. Les subvencions atorgades han beneficiat 109 llibreries, de les quals 10 són llibreries de nova creació. Han desenvolupat projectes com ara la realització d’obres, l’adquisició de béns i equipaments, la incorporació, adaptació o millora de noves tecnologies i la realització d’accions de promoció del llibre i la lectura.
  11. Campanya ‘Fas 6 anys. Tria un llibre’. Treball conjunt entre els departaments de Cultura i Educació i el Gremi de Llibreters. Aquesta campanya ha experimentat un creixement, de manera que gairebé el 60% dels infants de 6 anys de Catalunya han adquirit un llibre bescanviant el seu tiquet per un llibre a les llibreries. És la dada més alta des que es va iniciar la campanya, l’any 2016, amb un total de 42.956 infants de 6 anys que hi ha participat enguany.

El Pla Nacional del Llibre i la Lectura té com a objectius fomentar l’hàbit lector i contribuir a l’increment dels índexs de lectura, especialment en català, tenint en compte la diversitat social i cultural de Catalunya i vetllant per la sostenibilitat del sector del llibre.

El Pla contribueix al foment de l’hàbit lector al llarg de tota la vida com un factor de benestar personal i a l’increment dels índexs de lectura i la millora de la competència lectora, especialment en català, mitjançant accions d’educació, promoció, comunicació, divulgació i accés.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia