Cultura

imatge

Una cinquantena de productes tecnològics incorporen el català amb el suport del Departament de Cultura

query_builder   27 desembre 2023 14:24

event_note Nota de premsa

Una cinquantena de productes tecnològics incorporen el català amb el suport del Departament de Cultura

El Departament de Cultura, per mitjà de la Secretaria de Política Lingüística, ha donat suport a 56 projectes a través de la línia subvenció per a la incorporació de la llengua catalana en productes tecnològics corresponent als anys 2022 i 2023. En concret, l’any 2023 s’han subvencionat 31 projectes per un import de 957.226 € i l’any 2022 es van atorgar ajuts a 25 projectes per un import total de 650.304 €.

Enguany els ajuts atorgats han permès la incorporació del català a 18 continguts digitals, 9 programaris i 4 aplicacions. Per àmbits, 13 corresponen a productes per a autoescoles, 9 de l’àmbit de formació, 6 d’empresa, 2 del lleure i un de salut. L’any passat van ser 10 aplicacions per a mòbils, 10 continguts digitals, 3 videojocs i 2 programaris, alguns dels quals amb un recorregut ampli. Per àmbits, 11 estan relacionats amb la formació, 8 amb el lleure, 4 amb l’empresa i 2 amb la salut.

Programari en català per a àmbits ben diversos

Entre els productes subvencionats aquest 2023, en l’àmbit de formació, destaquen la plataforma B4 Experience, per a la formació en línia d’esports a l’aire lliure; i els recursos educatius audiovisuals interactius NOOCS d’aprenentatge. Trobem també dins l’àmbit formatiu el Mètode Lexiway, destinat a l’aprenentatge d’idiomes; els manuals d’instruccions de robots de La teva roboteca i la plataforma de formació en línia Estudiar és fàcil.

Pel que fa als productes destinats a l’empresa, han rebut ajut el programari per a la millora de competències professionals Talent Goals Solutions; la plataforma d’automatització de processos per a pimes ACADÈMIA; el programari de gestió integrada (ERP) especialitzat en la gestió de l’administració local Eixams; la formació inicial per a treballadors del Curs d’acollida de Noel Alimentària i El llibre de l’edifici, l’eina que agrupa tota la informació d’un edifici durant la seva vida útil, en format digital.

En l’àmbit del lleure, hi ha dues aplicacions: Natuverse, d’exploració de la natura. Quant a l’àmbit de la salut, la biblioteca digital amb contingut sanitari Digimevo comptarà amb 5.000 vídeos de 200 especialitats mèdiques en català.

Convocatòria de 2022

Dels productes subvencionats l’any passat destaquen, en l’àmbit de la formació, el Mètode Vicon per a l’estimulació del llenguatge destinat a nens amb dificultats d’aprenentatge, mitjançant vídeos i cançons perquè els infants aprenguin de forma lúdica i natural; i Skill Adventure, que ofereix cursos per millorar competències i habilitats professionals enfocades en la recerca de feina. En l’aprenentatge i l’entrenament de la lectura per a infants, ressalten Glifing i Jo també llegeixo, els quals adopten una perspectiva ludificada. De forma similar, Code Land ensenya als infants a programar mitjançant jocs i reptes, i Animals Fascinants proporciona un conjunt de recursos multimèdia per aprendre sobre el món de la natura amb vídeos i llibres digitals.

També es van desenvolupar per al món educatiu Let’s EBAU per estudiar la selectivitat amb models d’exàmens de matèries diverses. En l’àmbit de la música, La dansa dels petits cignes i Kukis Music, que estimulen la creativitat, el moviment i les emocions entre els més petits. Finalment, Additopedia ofereix recursos didàctics desenvolupats per professors.

D’entre el nombre notable de projectes destinats al lleure de 2022, va destacar la plataforma GuideDoc, de referència global en el cinema documental, que ha incorporat el català, tant a la interfície com als subtítols de prop de 1.500 títols del catàleg. També destaca l’aplicació Waital, que ajuda a localitzar i adquirir els objectes de sèries i pel·lícules que estem veient i, en l’àmbit turístic, Geocats que ofereix activitats ludificades per descobrir diferents ciutats d’una manera alternativa. D’entre els videojocs, es va editar la novel·la visual Retrovisor; els jocs d’aventures Colossus Down i Those Who Came, i el diccionari en format digital del videojoc League of Legends.

En l’àmbit de l’empresa, es va incorporar el català al planificador de recursos Microsoft Dynamics 365 Business Central, les aplicacions Anawin, que optimitza els processos de gestió empresarial; Loyapp, que ajuda a fidelitzar els clients del comerç local i Carring, que facilita el lloguer de carrets de la compra. En l’àmbit de la salut, va rebre suport l’aplicació Timblo, que ajuda a seguir uns hàbits saludables a través de la compra sostenible i l’alimentació equilibrada. En la mateixa línia de millora personal, El valor dels valors és un recurs digital per a viure de manera coherent amb el sistema de valors propi.

Actualització de productes i nova línia d’ajuts

En la convocatòria d’aquest any, 7 dels projectes subvencionats són actualitzacions de productes subvencionats el 2022: Mètode Vicon, Microsoft Business Central, Happy Learning-Canviar el món és cosa de nens, Kukis Music, Connectant Notes i Paraules i Geocats.

Durant l’any 2023, la incorporació de la llengua catalana en l’àmbit dels videojocs s’ha subvencionat a través d’una nova línia d’ajuts.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia