1. S’ha donat suport a 156 projectes d’art digital i videojocs arreu del territori català
Foto{"name":"2023/12/29/09/35/cca3b7c2-cedf-4a68-a8a1-0e71f1a77a6b.jpg","author":"Cultura Digital","type":"0","location":"0","weight":208672}

El Departament de Cultura, en el marc de la seva aposta per l’impuls dels videojocs i dels projectes culturals que fusionen l’art i la tecnologia, ha subvencionat enguany el sector de la creativitat a través de quatre línies d’ajut amb 3.010.109 euros.

D’aquestes subvencions de suport a la creativitat digital, dues són línies noves del 2023: els ajuts als programes d’incubació de projectes en l’àmbit de la creativitat digital i els ajuts a les entitats articuladores de cultura digital. Han estat dotades amb 350.000 euros i 160.000 euros, respectivament. Alguns dels projectes subvencionats són les incubadores i programes de mentoria de videojocs GameGi, Level UP o Serious Games Lab, DeviCAT, HacTE o Barcelona Music Tech Hub com a associacions professionals rellevants de la cultura digital a Catalunya.

Per segon any s’han convocat els projectes culturals que fan servir tecnologies immersives amb un milió i mig d’euros. S’ha donat suport a 86 experiències immersives de diferents tipologies (Realitat Virtual, Realitat Augmentada, Realitat Mixta, Mapatge i espais immersius) que impacten en gairebé tots els àmbits i disciplines artístiques i culturals. Alguns d’ells són: The Library of Tomorrow, el nou Museu Digital Casa Ametller, l’àrea del Túnel del Temps del Circ Raluy, l’obra de Playmodes ‘Astres: mapping làser al firmament’ o la nova peça immersiva d’Onionlab: ‘Debris’.

I a més, de nou s’han tornat a convocar els ajuts a esdeveniments de cultura digital amb un milió d’euros de pressupost. El Departament de Cultura ha pogut impulsar 56 esdeveniments de cultura digital i videojocs d’arreu del territori. Alguns d’ells són el Mira Festival, l’OFFF Barcelona, l’IndieDevDay o l’uBeat.

Distribució territorial

Un dels altres elements a destacar dels projectes subvencionats és la seva variada distribució territorial. De fet, un 43,59% de les subvencions atorgades són per a fora de la demarcació de Barcelona. En total, s’ha donat suport a 88 projectes de Barcelona, 17 projectes de Girona, 11 de Tarragona, 10 de la Catalunya Central, 9 de les Terres de l’Ebre, 6 a Ponent, 6 a l’Alt Pirineu, 5 al Penedès i 4 en línia. Aquesta dimensió territorial demostra la vitalitat creativa arreu del país.

La Direcció General d’Innovació i Cultura Digital

La creativitat digital és una de les prioritats de la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital, creada al principi d’aquesta legislatura per donar suport a totes aquelles expressions artístiques innovadores que articulen i fomenten les sinergies entre art, cultura i tecnologia.

L’àmbit d’actuació de la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital del Departament de Cultura abasta, a més de l’explicat anteriorment, el foment de la introducció de pràctiques i tècniques innovadores i mitjançant tecnologies en el procés creatiu en tots els àmbits culturals, el foment de la relació entre els àmbits tecnològic i artístic i el suport a la indústria i a l’ecosistema dels videojocs a Catalunya.

L’objectiu és doble: per una banda, enfortir i millorar les condicions per a la creació de cultura digital i, per l’altra, acostar aquestes expressions i canals a la ciutadania arreu del país.

La Direcció General ha impulsat, durant el 2023, entre altres iniciatives: La Foneria, el futur centre de creativitat digital de Catalunya que s’ubicarà a l’edifici de la foneria de canons de la Rambla; ha engegat la nova etapa de la Taula del Videojoc de Catalunya; ha estrenat el web www.videojocscatalans.cat; ha donat suport a ‘Digital Impact’, la gran exposició d’art digital que ha tingut lloc al Disseny Hub Barcelona; ha fet itinerar l’exposició ‘Nova Pantalla, el videojoc a Catalunya’ per diverses localitats de Catalunya; ha organitzat una nova fira d’ocupació a l’IndieDevDay; ha estat present al SAGA, Saló del Gaming i ha seguit treballant la definició del Pla de Cultura Digital de la Generalitat 2026 que es presentarà als inicis del 2024.