Protecció Civil

Alerta PROCICAT per onatge

S'activa l'alerta del PROCICAT pel fort onatge i es manté l'alerta del VENTCAT

query_builder   6 gener 2024 13:49

event_note Nota de premsa

S'activa l'alerta del PROCICAT pel fort onatge i es manté l'alerta del VENTCAT

 1. Poden haver-hi onades de fins a 2,5 m l’Alt i el Baix Empordà
 2. El vent bufarà fort a tot el país, amb ratxes de fins a 90 km/h
 3. També es posa en prealerta l’INFOCAT per risc alt d’incendi a diverses comarques
 4. Finalitza la prealerta del PROCICAT per les Cavalcades de Reis, que han transcorregut sense incidències

Protecció Civil de la Generalitat ha activat en fase d’alerta el Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) pel fort onatge, que es pot allargar fins dilluns. Afecta a les comarques de l’Alt i el Baix Empordà, amb onades que poden arribar als 2,5 metresi mar de fons de component nord. Es demana que s’extremi la precaució en les activitats en zones properes al mar.

Podeu consultar les actuacions a fer, els consells i les recomanacions per a la població en cas de fort onatge a http://interior.gencat.cat/onatge

Actualització VENTCAT

Pel que fa al vent, s’ha actualitzat l’alerta atès que les previsions indiquen que el vent bufarà fort a tot el país. Durant el dia d'avui, hi ha possibilitat que es produeixin ratxes de vent superiors a 90 km/h a la meitat sud de Catalunya, zona central i també al Pirineu i Prepirineu. S'afegeix a la zona avisada la comarca del Barcelonès.

Pel que fa a demà diumenge, s'avança el període d'afectació a la zona del Pirineu Occidental, Alt Empordà, Baix Llobregat i Barcelonès. El vent bufarà de component nord i oest. Al Pirineu el llindar d'avis es superarà a cotes altes. A la vessant nord del Pirineu la visibilitat serà dolenta a cotes mitjanes i altes i als cims es podria produir el fenomen del torb (visibilitat molt reduïda i fred).

Cal tenir en compte que el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès també un avís de perill per neu a la Val d’Aran, on es pot superar el gruix de 5 cm a cotes superiors a 700 m. Per sobre de 1.500 m es pot arribar a més de 20 cm, amb acumulacions irregular a causa del vent.

Podeu consultar les actuacions a fer, els consells i les recomanacions per a la població en cas de ventades a http://interior.gencat.cat/ventades

Prealerta de l’INFOCAT

Atès la situació de perill d’incendi forestal i la suma del vent, s’ha posat en prealerta el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) durant el dia d'avui. El risc d’incendi és alt o molt alt a:

 1. Demarcació de Girona: Alt Empordà i Baix Empordà
 2. Demarcació del Penedès: Alt Penedès, Anoia i Baix Penedès
 3. Demarcació de Tarragona: Alt Camp, Baix Camp, Priorat i Tarragonès
 4. Demarcació de Terres de l'Ebre: Baix Ebre i Montsià

Aquest avís ja s'ha fet arribar als grups actuants. Cal recordar que la situació de Prealerta no comporta l'activació del pla.

Fi de la prealerta per les Cavalcades

Finalment, Protecció Civil ha desactivat la prealerta del PROCICAT per la celebració de les Cavalcades de Reis arreu del país ahir al vespre i nit. Van transcórrer sense incidències, fora d’alguns recorreguts que van ser modificats per les precipitacions que es van produir en alguns llocs, i que en algun cas els actes es van traslladar en espais coberts.

La majoria de les 160 associacions de voluntaris de Protecció Civil (AVPC) ahir van vetllar per la seguretat en moltíssimes cavalcades de Reis d'arreu del país, assegurant els recorreguts, informant, repartint polseres, difonent els consells, etc.

Per obtenir més informació:

 1. Predicció i SMP: http://www.meteo.cat/prediccio/general
 2. Predicció municipal: http://www.meteo.cat/prediccio/municipal
 3. Incidències viàries: http://cit.transit.gencat.cat
 4. Mobilitat: http://www20.gencat.cat/portal/site/mobilitat
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia