·És l’instrument que ha de permetre dur a terme totes les línies estratègiques d’atenció integrada social i sanitària de Catalunya
·Amb l’aprovació d’avui, el Projecte es portarà al Parlament per a la seva aprovació definitiva
El Govern ha aprovat el Projecte de llei de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària (AGAISS), impulsat pels Departaments de Salut i de Drets Socials i amb la col·laboració dels ens locals. Aquest tràmit permetrà portar la llei al Parlament de Catalunya per a la seva aprovació definitiva, prevista en el Pla de Govern de la XIV legislatura.
L’AGAISS es crea per coordinar departaments i actors que intervenen en l’atenció integrada social i sanitària i gestionar-ne els recursos. Té com a màxima prioritat la cura i l’atenció a les persones en l’entorn domiciliari i comunitari, a fi d’afavorir que puguin desenvolupar, durant el màxim de temps possible, el seu projecte de vida a casa. Això implica potenciar l’atenció domiciliària integrada social i sanitària, els serveis i els suports comunitaris, i promoure i prevenir l’autonomia de les persones.
Una altra de les prioritats de l’Agència és garantir que, en el cas de les persones que requereixen un ingrés a centres residencials, l’atenció sanitària la presti el sistema públic de salut, a fi d’oferir, juntament amb la xarxa de serveis socials públics, una atenció integrada que es fonamenti en els drets, que doni resposta a les necessitats d’atenció, a les preferències i al projecte de vida de les persones.
Aquesta Llei consta de 21 articles estructurats en quatre capítols, dues disposicions addicionals, una disposició transitòria i tres disposicions finals.
Les persones que es beneficiaran de la creació de l’Agència seran les que tenen necessitats socials i sanitàries concurrents, especialment les persones grans, amb discapacitat, amb problemes de salut mental o addiccions i, en general, totes les que tenen necessitats complexes d’atenció o necessitats d’atenció pal·liativa, així com del seu entorn cuidador.
L’AGAISS, que també ha d’integrar la perspectiva de gènere, ha d’assolir els objectius següents:
- Possibilitar la màxima coordinació i col·laboració de les actuacions dels professionals, de les organitzacions dels serveis socials i dels serveis sanitaris.
- Potenciar l’autonomia de les persones i millorar-ne els resultats de salut i benestar personal.
- Millorar l’eficiència i la sostenibilitat del sistema sanitari i de serveis socials.
- Millorar l’atenció de les persones i les seves famílies.
- Millorar l’experiència dels professionals en la prestació de l’atenció.
El mes de febrer passat, el Govern va aprovar el desplegament territorial de l'atenció integrada social i sanitària. En aquest sentit, va triar set experiències que ja estaven en marxa a Amposta, el Prat de Llobregat, Barcelona, Manresa, Osona, Garrotxa/Ripollès i el Gironès amb l’objectiu de millorar la coordinació dels serveis.
A més, aquest any es reforçarà el desplegament de l’atenció integrada a residències. La resposta a les necessitats sanitàries de les persones que viuen en aquests centres implica la coordinació i la resposta integrada de l’Atenció Primària i Comunitària (APiC) amb el personal de la mateixa residència, així com amb la resta d’actors del sistema públic de salut. El desplegament es realitzarà al llarg d’aquest any i s’iniciarà en aquells EAP on ja s’estan duent a terme pràctiques integrades, coordinades i dinàmiques col·laboratives, així com en aquells que calgui prioritzar per necessitats assistencials.
En total, el pressupost anual d’aquest 2024 per reforçar els equips d’Atenció Primària és de 15 milions d’euros i es destinaran, també, més de 2,4 milions per als set territoris seleccionats.