- El president de la Generalitat i el conseller Campuzano encapçalen la reunió del Consell de la Discapacitat de Catalunya celebrada al Palau de la Generalitat
- El Govern informa sobre els canvis que s’han fet per agilitar les convocatòries de subvencions, facilitar la feina de les entitats i donar suport a les persones amb discapacitat
El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, han encapçalat la reunió anual del Consell de la Discapacitat de Catalunya (CODISCAT). Aquest òrgan agrupa les entitats més representatives de l’àmbit de les persones amb discapacitat i és responsable de vetllar per la transversalitat de les polítiques de promoció de l’autonomia personal i de l’atenció a aquest col·lectiu.
En el decurs de la reunió, el Govern ha informat el sector sobre les actuacions que s’impulsen des de la Generalitat per millorar la qualitat de vida i l’autonomia de les persones amb discapacitat, i esdevenir un país accessible i amb garantia d’oportunitats per a tothom.
El tema que ha centrat la trobada ha estat l’aprovació del Codi d’Accessibilitat de Catalunya, àmpliament participat pel sector, que ha estat molt celebrada i que entrarà en vigor el proper 1 de març.
Aquesta norma detalla les mesures en matèria d’accessibilitat aplicables a l’edificació, el transport, l’urbanisme, els productes i els serveis, tant públics com privats i en espais ja existents o els de nova creació. El codi representa un salt qualitatiu molt rellevant respecte a la normativa actual, i suposa un avenç necessari per fer de Catalunya un país plenament accessible per a tothom.
Adapta el marc normatiu català a les directrius de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de Nacions i aprofundeix en aspectes poc regulats fins ara, com són l’accessibilitat comunicativa i cognitiva, entre d’altres.
Més suport, més estabilitat i tràmits més àgils
Un altre dels temes d’interès del sector de la discapacitat són els canvis que s’han introduït des del Govern a les diferents convocatòries d’ajuts i subvencions amb l’objectiu de donar estabilitat a les entitats, facilitar-ne la feina i millorar el suport a l’autonomia de les persones amb discapacitat.
La convocatòria ordinària de subvencions COSPE i la que va a càrrec de l’IRPF han beneficiat enguany més de 2.500 projectes socials. S’ha inclòs una nova línia dels ajuts COSPE per a entitats que treballen amb persones amb discapacitat física, intel·lectual o situacions de pluridiscapacitat. I s’ha fet efectiva la unificació en una sola convocatòria d’aquestes dues grans línies de subvencions del Departament. L’anomenada Convo 24, de la qual s’han publicat les bases a finals del 2023, s’ha treballat amb les entitats i serà més eficaç, més àgil, més racional i està més ben dotada.
A més a més, s’han incorporat més de 15.000 places a la xarxa de d’atenció pública de serveis socials que abans es finançaven amb una línia de les subvencions COSPE, cosa que permet donar estabilitat a les entitats, millorar la qualitat del servei i les condicions laborals dels professionals.
Pel que fa als ajuts PUA, s’han concedit 5.723 prestacions a 3.988 persones amb discapacitat per adquirir productes de suport. S’ha ampliat un 30% més el pressupost previst per cobrir les sol·licituds dels anys 2021 i 2022, a més de les demanades d’aquest any. I és que enguany, de manera extraordinària, s’ha permès presentar sol·licituds corresponents al 2023 i també les demandes no ateses de 2021 i 2022, tal com es va comprometre el conseller al Parlament i amb el sector.