- Un centenar de persones opten a la borsa de treball que ha obert el Govern per assegurar personal de secretaria i intervenció als ens locals
- Més de 7.000 joves es beneficien del transport gratuït arran de la implantació de la T-Jove, es multipliquen per quatre les descàrregues de la nova T-16 i s’incrementen els viatgers a la línia Balaguer-La Pobla
- La gratuïtat de l’Educació Infantil de 0 a 2 anys facilita l’obertura de 9 llars d’infants a Ponent i 89 municipis rurals reben ajuts per programar fins a 300 espectacles
El Govern té en marxa un procés de selecció per a reforçar la plantilla del personal de secretaria i intervenció dels ajuntaments i fer front a la manca de professionals. El procés de selecció es troba enla seva recta final i el proper 20 de gener les instal·lacions d’INEFC de la Caparrella de Lleida acolliran les proves per a la cobertura, amb caràcter interí, de llocs de treball reservats a funcionaris de carrera de la subescala de Secretaria i Intervenció. A la vegueria s’hi ha presentat un centenar d’aspirants.
En el transcurs d’un esmorzar informatiu amb els mitjans de comunicació, la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés ha explicat que “aquesta és una de les polítiques que el Govern està desplegant al territori amb el desplegament de l’Agenda Rural, unes polítiques que ja estan donant fruits i que s’impulsaran encara més amb l’Estatut de Municipis Rurals de Catalunya, actualment ja en fase d’exposició pública.” Bergés ha recordat que “l’Agenda Rural i la Transformació feminista segueixen sent el nostre full de ruta per a donar l’impuls que volem a la vegueria”.
Montse Bergés també ha assenyalat que “garantir l’equitat territorial també implica fer avenços en l’àmbit de la mobilitat”. En aquest sentit ha explicat que les targetes T-16 i T-Jove, que s’han posat en marxa durant aquest 2023 a la vegueria, han obtingut una molt bona acceptació. Un total de 7.018 joves menors de 16 anys disposen de la T-16, que es va posar en funcionament el març del 2023. Des de la substitució de la T-12 per la T-16 s’han multiplicat per quatre les descàrregues. Pel que fa a la T-Jove, en marxa des de l’abril passat, ja ha tingut 2.079 recàrregues.
La T-16 és una targeta gratuïta i vàlida fins als setze anys, que permet al titular fer un nombre il·limitat de viatges a la zona tarifària integrada de residència. La T-Jove és la targeta vàlida fins als 30 anys i que permet un nombre il·limitat de desplaçaments en tots els modes de transports integrats al respectiu sistema tarifari amb una validesa de 90 dies.
La delegada també ha recordat altres millores que ja s’han implementat en l’àmbit de la mobilitat, com l’ampliació de les freqüències del servei de Rodalies, la licitació de la nova estació d’autobusos de Lleida, l’inici de les obres de la nova estació de busos de Tàrrega i l’entrada en servei de la nova estació de busos de Juneda.
D’altra banda, la delegada també ha informat que les millores dutes a terme en els horaris del servei de tren Lleida-La Pobla de Segur han contribuït a incrementar el nombre de viatgers de la línia, que des d’inici any ja mantenia la tendència a l’alça dels darrers anys. D’aquesta manera, la línia Lleida-La Pobla ha tancat el 2023 amb 372.229 viatgers, un 34% més que el 2022. Una part d’aquest increment, 26.900 passatgers, és atribuïble a l’estrena de les millores el passat mes d’abril.
9 noves llars d’infants arran de la gratuïtat de l’Educació Infantil de 0 a 2 anys
Bergés ha fet balanç també de la gratuïtat de l'escolarització dels infants d'I2 (dos anys), que s’aplica des del setembre de 2023. Una mesura que contribueix a combatre el despoblament rural i que ha permès que s’obrin, a la vegueria de Lleida, un total de 9 noves llars d’infants a Juncosa, Verdú, Sant Ramon, El Soleràs, L’Espluga Calba, L’Albagès, Torrelameu, Sidamon i La Sentiu de Sió.
2024, any clau per afrontar la situació de sequera
La delegada del Govern s’ha referit també a la tasca de la Delegació del Govern en la constitució de la Comissió Territorial de la Taula Nacional de l’Aigua, que reuneix una trentena d’actors del territori i que ha de permetre fer front de manera conjunta al principal repte que haurà d’afrontar el territori: la gestió de l’aigua. Aquesta propera primavera s’elevaran una setantena de propostes consensuades per la comissió a la Taula Nacional de l’Aigua. Bergés ha recordat que “el Govern ha aprovat 135 milions d’euros en ajudes per a la pagesia, per a fer front a les pèrdues provocades per la sequera així com inversions per optimitzar instal·lacions municipals d’abastament d'aigua”.
Impuls de la transformació verda i primeres passes del BIOHUB CAT
La delegada ha explicat que “durant el 2024 es continuarà aterrant la gran aposta que estem fent a Lleida per impulsar la bioeconomia circular i ser-ne la capital catalana.”
En aquest sentit, ha anunciat que ja s’està posant en marxa el Biohub Cat, la finestreta única de suport al desenvolupament de la bioeconomia circular a Catalunya que ajudarà a impulsar les biondústries d’alt valor afegit complementàries de l’activitat agrícola, ramadera, agroindustrial i forestal i generadores de valor compartit.
El projecte està fent les primeres passes. De fet, el passat mes de desembre es va adjudicar el contracte d’assessorament per a analitzar la viabilitat tècnica econòmica per instal·lar la planta de preescalat industrial d’Alcarràs, una instal·lació pionera a l’Estat per realitzar assajos en l’àmbit de la proteïna alternativa. El projecte es farà en col·laboració amb algunes de les empreses més importants del sector agroalimentari de Catalunya. La seva funció serà dotar les empreses de la maquinària, la tecnologia i l’equip tècnic necessari per validar els seus projectes en fase pilot.
Ajudes per a 89 municipis rurals, banca mòbil i millores per instal·lacions esportives
En matèria de Cultura aquest 2023 s’ha convocat per primera vegada una línia específica per a contractació d’espectacles en viu de caràcter professional destinada en exclusiva a municipis rurals que permetrà que 89 municipis programin fins a 300 espectacles de grups professionals.
D’altra banda, el 19 de gener de 2024 finalitza el procés de licitació de les oficines bancàries mòbils que ha de permetre l’accés a serveis bancaris als 79 municipis de la vegueria de Lleida que actualment no tenen cap oficina. Aquest servei forma part del Pla d’inclusió financera que ha d’entrar en funcionament el segon semestre de l’any.
En l’àmbit de l’esport, s’ha creat una línia de subvencions per a municipis de menys de 2.000 habitants que ha permès que 104 ajuntaments de la vegueria de Lleida hagin pogut millorar les seves instal·lacions esportives amb un import global de 2.440.177,28 €.
Una inversió històrica en salut
La delegada Bergés ha subratllat la inversió històrica en salut que es materialitzarà aquest any. “Al 2024, veurem una gran transformació a l’Hospital Arnau de Vilanova amb una inversió històrica de 46,3 milions d’euros en el nou edifici de Consultes Externes, que formarà part d’un conjunt d’obres que els propers anys modernitzaran tot el parc hospitalari, amb un pressupost total de 80,3 milions d’euros”.
També ha destacat les inversions de l’atenció primària, com l’ampliació del CAP Bordeta-Magraners i el nou CUAP Pla d’Urgell. Un altre del reptes del 2024 que hi ha sobre la taula és el pla d’incentius per a professionals de l’àmbit sanitari que treballin a l’àmbit rural, que ha de permetre millorar la cobertura a tot el territori.
Desplegament de “Lleida, terra de dones transformadores”
Finament, la delegada també ha recordat que el projecte “Lleida, terra de dones transformadores”, que va arrancar el passat 1 de desembre al Palau d’Anglesola, continuarà desenvolupant-se al llarg d’aquest any a totes les comarques de la vegueria de Lleida. El proper 20 de gener, el Palau d’Anglesola acollirà el desplegament d’un mural de gran format que visibilitza les 21 dones que van participar en l’arrancada del projecte en aquesta localitat.
També en l’àmbit d’Igualtat i Feminismes aquest 2023 ha estat l’any del desplegament del programa Temps per Cures que ofereix hores de canguratge perquè les dones puguin tenir dret al seu propi temps. Inclou serveis de cangur municipal (en equipaments públics o a domicili), ludoteques, casals en períodes no lectius, colònies i campaments, espais d’acollida matinal, de migdia o de tarda a les escoles i altres serveis anàlegs fora del temps i l’àmbit educatiu.